enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:33 Dışişleri Bakanı Fidan, yarın Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
23:09 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
22:49 Bahçeli’den sokak çağrılarına tepki: Şuursuzluk ve sorumsuzluk
22:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
22:11 Ömer Çelik: Özgür Özel’in geldiği nokta Türkiye’yi topyekun tehdit etmektir
22:01 Trabzonspor U19 UEFA Gençlik Ligi’nde yarı finalde
21:55 Fahrettin Altun: Siyasi rekabet, ilke ve vizyonla yapılır; tehdit ve sindirme ile değil
21:37 Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi’nden Talabani’nin açıklamalarına tepki!…
21:13 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
20:19 CHP Neden Boykot Çağrısı Yaptı?
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:30 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
18:10 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:33 Bilgisayar korsanları, zayıf gördükleri gıda endüstrisine saldırıyor!
13:24 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:59 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
09:26 Irak ile Kuzey Irak Arasında Türkiye’ye Petrol İhracatı Gerilimi Çözülecek Mi?
09:18 “Klinik Araştırmalar Eğitim Programı” gerçekleştirildi
08:50 Bipolar bozukluk, genellikle 15-35 yaş arası bireylerde ortaya çıkıyor
08:43 Saha İstanbul Haber Bülteni!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İstanbul Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi Direktörü Sobhani, ‘Az gelişmiş ülkeler için 4,1 trilyon dolar gerekiyor’ 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İstanbul Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi Direktörü Sobhani, ‘Az gelişmiş ülkeler için 4,1 trilyon dolar gerekiyor’ 
01.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Turkuvaz Medya Grubu ve ekonomi dergisi Inbusiness öncülüğünde, sürdürülebilirlik konusunda farkındalık oluşturma misyonuyla başlatılan Küresel Umut Festivali kapsamında düzenlenen Sürdürülebilir Hikayeler Webinar Serisi’nin onuncu ve son webinarı “Sürdürülebilir Kalkınma – Etki Yatırımı” başlığıyla gerçekleşti.

Mustafa Kemal AtatürkAçılış konuşmasını Turkuvaz Dergi Grubu Genel Müdür Yardımcısı Özgür Atanur’un yaptığı webinarın özel oturumlarına UNDP Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi Direktörü Sahba Sobhani, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Yurtdışı Faaliyetler Daire Başkanı Furkan Karakaya ve T.C. Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Ekonomik İşler Genel Müdürü Esen Altuğ katıldı. 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İstanbul Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi Direktörü Sahba Sobhani, sürdürülebilir gelişmenin sağlanması için öncelikle 2030 yılına kadar ilgili finansmanın sağlanmasının önemine dikkat çekti.

Az gelişmiş ülke ekonomilerinin iyileşmesi için 2030 yılına kadar 2,5 trilyon dolar açık olduğunu belirten Sobhani, 2020 yılında 1,7 trilyon dolarlık açığın kapatılması için destek gerektiğini örnek verdi. Özellikle bu alandaki açığın giderilmesi ile ilgili özel sektörün katkısının çok önemli olduğuna dikkat çeken Sahba Sobhani, “Az gelişmiş ülkelerde finansal kriz çok yüksek bir noktaya geldi. Bu krizin giderilmesi için 4,1 trilyonluk yatırım gerekiyor. Şimdiye kadar özel sektörün sosyal, kültürel ve çevresel etkileri göz önünde bulundurularak yaptığı yatırımlar 715 milyar dolara ulaştı. Gelecekte etki yatırımı dediğimiz belli kriterler gözetilerek yapılacak yatırımların potansiyeli ise 26 trilyon dolar” ifadelerini kullandı.  

Birleşmiş Milletler’in yardım sağlamak için Türkiye ile özel bir ortaklık sürdürdüğünü hatırlatan Sahba Sobhani, “Kurulan ortaklık ile kalkınma hedeflerinin yerine getirilmesi için kolaylaştırıcı bir rol üstleniyoruz. Finansman alanında İslami Yatırım Bankası ile ortak girişimler yapıldı. Türkiye’deki finansman fırsatlarının değerlendirilmesi adına yuvarlak masa toplantıları oluşturuldu. Türkiye sürekli devam eden gelişimi ile etki yatırımı gereken en önemli ülkelerden biri. 2019 yılında etki yatırımı raporu yayınlandı ve Türkiye’deki ekosistem değerlendirildi. Hangi alanlarda yatırım yapılması gerektiğine yönelik alanlar içinde özellikle; kadın istihdamı, eğitim, mülteciler, gıda, enerji gibi başlıklar ön plana çıktı. Bu alanlarda nasıl yatırım yapılacağı ile ilgili araştırmalar yapıldı. Sürdürülebilir yatırımlar için Türkiye ile ortak politika çalışmaları yapmayı sürdüreceğiz” dedi. 

‘Endüstriyel altyapımız ve lojistik insan kaynağımız büyük fırsatlar sunuyor’ 

‘Sürdürülebilir Kalkınma – Etki Yatırımı’ webinarının özel oturumunda konuşan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Yurtdışı Faaliyetler Daire Başkanı Furkan Karakaya, endüstriyel dönüşümün kaçınılmaz sonuçlarıyla yüzleşmek durumunda kalan dünya için sürdürülebilirlik ve etki yatırımı modellerinin öneminin altını çizdi. Sürdürülebilirliğe olan farkındalığın yatırım şirketleri ve finans kuruluşları nezdinde her geçen yıl arttığını gözlemlediklerini dile getiren Furkan Karakaya, son yıllarda özellikle çok uluslu şirketlerin yalnızca sosyal ve çevresel standartlara uyan tedarikçilerle çalıştığını söyledi ve dolayısıyla söz konusu şirketlerin yeni yatırım kararı verirken ilgili ülkenin bu alanda sunduğu imkanlara odaklandığını belirtti.   

Pandemi döneminin sürdürülebilirliğin önemine ayrıca katkı sağladığını dile getiren Furkan Karakaya, “Pandemi dönemi bizlere, küresel değer zincirlerine kesintisiz entegrasyon sağlamak için daha esnek daha dirençli sürdürülebilir olmamız gerektiğini gösterdi. Yatırım Ofisi olarak, Sanayi Bakanlığımız ve diğer ilgili kuruluşlarla küresel tedarik zincirinde ülkemizin yerini sağlamlaştırmak, bu durumu bir fırsata çevirmek için neler yapabiliriz noktasında konuşmak üzere sektör temsilcileriyle görüştük. Gördük ki, gerçekten şirketlerin yatırım kararlarında sürdürülebilirliğe verdikleri önem ülkemize yatırım çekmek için ayrı bir fırsat olabilir. Özellikle en büyük pazarımız olan Avrupa ve Amerika’nın, Uzakdoğu’ya olan bağımlılığının azaltılması noktasında ülkemiz endüstriyel altyapısı ve lojistik insan kaynağı olarak büyük fırsatlar sunuyor. Önümüzdeki dönemde ülkemizin sunduğu bu değeri şirketlere anlatmak için gayret içinde olacağız” ifadelerini kullandı. 

‘Covid-19 küresel salgınıyla sürdürülebilir kalkınma hızı ilk kez geriye gitti’ 

Özel oturumun bir diğer konuşmacısı T.C. Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Ekonomik İşler Genel Müdürü Esen Altuğ ise yaptığı açıklamada, “Sürdürülebilir kalkınma planları esasen sürdürülebilir bir gelecek için bizlere bir yol haritası sunmaktadır. Çok taraflı iş birliği ve uluslararası mekanizmalar, bu süreçte kilit rol oynamakta, finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesi, yenilikçi uygulamalar ve çözümlerin geliştirilmesi ihtiyacı ön plana çıkmaktadır. Bununla birlikte Covid-19 küresel salgını, sürdürülebilir kalkınma hızını maalesef büyük ölçüde azaltmıştır. İlk defa geriye gidiş gözlemledik. Dolayısıyla atılacak adımlar daha büyük önem ve aciliyet arz ediyor” diyerek Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerini, bütüncül bir yaklaşımla kalkınma planlarına ve sektörel stratejilerine entegre ederek hayata geçirmeyi ve izlemeyi önceliklendirdiğini bildirdi. 

Etki yatırımcılığıyla ilgili de dikkat çeken bilgiler veren Esen Altuğ, “Global Investing Network verilerine göre, 2020 yılında etki yatırımcılığı altında yönetilen varlıkların büyüklüğü 715 milyon doları aştı. Önümüzdeki yıllarda küresel finansal varlıkların yüzde 10’unun etki yatırımcılığı alanında değerlendirileceği öngörülüyor. Bakanlığımız öncülüğünde, 2019 yılında başlatılan etki yatırımı çalışmalarında Birleşmiş Milletler Kalınma Programı İstanbul Kalkınma Özel Sektör Uluslararası Merkezi ile Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın katkıları neticesinde, önemli ilerlemeler kat edildi ve bu kapsamda, Türkiye’deki etki yatırımcılığı raporu yayınlandı. Ayrıca, 8-9 Mart 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen ve Sayın Cumhurbaşkanımızın iştirak ettikleri 11’inci Boğaziçi Zirvesi’nde, sürdürülebilir kalkınma amaçları yatırımcı haritasının Türkiye lansmanı da yapıldı. Bu çerçevede 9 öncelikli sektörde belirlenen 27 yatırım fırsatı alanına ilişkin ayrıntılı yatırım bilgilerinden oluşan bu haritanın, özel sektör ve özellikle dış yatırım için önemli bir kaynak görevi görmesi beklenmektedir” diye konuştu. 

Yalnızca ülkemiz vatandaşlarına ve sığınmacılara değil, tüm dünya halklarına yönelik insani bir politika yürüttüklerini belirten Esen Altuğ, “En geride kalanlar olarak tabir edebileceğimiz en az gelişmiş ülkelerin en önemli destekçisi ve kalkınma ortağıyız. Belçika ile en az gelişmiş ülkelerin Dostlar Grubu’nun eş başkanlığı görevini yürütmekteyiz. Bugün, Covid-19 nedeniyle dijital uçurumun gelişen ve gelişmekte olan ülkeler arasında daha da açılmış olduğunu görüyoruz. Bu uçurumun kapatılmasında en büyük rolü oynaması beklenen BM Teknoloji Bankası’na Gebze’de ev sahipliği yapmaktayız. Ülkemiz, bu dönemde daha da önemli hale gelen kalkınma yatırımlarını da artırdı. 2011 yılında 1,3 milyar dolar olan kalkınma yatırımlarımız, 2020 yılında 8 milyar dolar seviyesine ulaştı. Virüsle mücadelede bugüne kadar 159 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa tıbbi malzeme yardımında bulunduk” dedi. 

Etki yatırımı ve sosyal fayda tartışıldı 

Moderatörlüğünü UN-SDSN Türkiye Koordinatörü Bahar Özay’ın yaptığı ‘Etki Yatırımı – İşimizde Sosyal Faydayı Nasıl Ön Plana Çıkartabiliriz?’ konulu panelde Özyeğin Sosyal Yatırımlar CEO’su Ayla Göksel, idacapital Yönetici Ortağı Cem Baytok, Tekfen Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü Dori Kiss Kalafat, TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) Genel Müdür Yardımcısı Meral Murathan, Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Açık ve EYDK (Etki Yatırımı Danışma Kurulu) Genel Sekreteri Onur İlhan konuşmacı olarak yer aldı.  

Özyeğin Sosyal Yatırımlar CEO’su Ayla Göksel, panelde yaptığı konuşmada, “Özyeğin olarak sosyal sürdürülebilirliğin üzerinde duruyoruz. Yatırım odağına her zaman insanı koyduk. Bunu yaparken de her zaman etkiyi ölçmenin çok önemli olduğunun farkındaydık. Çünkü, etkiyi ölçersek ancak o zaman yaptığımız yatırımın anlamlı olup olmadığını belirleyebiliriz. AÇEV bunun için çok iyi bir örnek. Sürdürülebilirliğin en önemli bileşenlerini ise iş birlikleri, örgütlenme, sahadan sahiplenme, kırsal projeler olarak sıralayabiliriz. Özellikle, kamu ve yerel iş birlikleri özel sektörle bir araya geldiğinde toplumsal sürdürülebilirlik açısından çok yararlı oluyor” dedi. 

idacapital Yönetici Ortağı Cem Baytok ise 2016 yılından bu yana etki yatırımlarına odaklandıklarını ve son 5 yılda 9 etki yatırımı yaptıklarını belirtti. Etki yatırımlarının temelde kalkınmayı tetikleyen alanlar olan eğitim, sağlık, finansal servisler ve mobilite alanında yapıldığını söyleyen Cem Baytok, özellikle genç girişimcilerin, yeni girişimcilerin desteklenmesinin yüz binlerce yeni işin doğmasına yol açarak toplumsal kalkınmayı önemli ölçüde artıracağını vurguladı.  

Tekfen Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü Dori Kiss Kalafate şirket olarak iklim krizi, çalışanlar ve toplum, inovasyon olmak üzere 3 ana konu üzerinde yoğunlaştıklarının altını çizdi. Bu üç temel konuyla ilgili çalışma grupları kurduklarını da sözlerine ekleyen Dori Kiss Kalafat, şirket DNA’sındaki değerleri kurumsal bir çerçeveye oturtarak sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarına devam ettiklerini ve bu çalışmaları çeşitli raporlarla desteklediklerini söyledi. 

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Genel Müdür Yardımcısı Meral Murathan ise, “Sürdürülebilir kalkınma için çeşitli hedefler koyduk. Bu hedefler doğrultusunda çalışmalarımıza adım adım devam ediyoruz. Tüm paydaşlarımızla iklim risklerinin etkilerini nasıl azaltırız? noktasına odaklanıyoruz. Buna yönelik sorumluluklarımızı yerine getirmemiz gerekiyor. Önümüzdeki dönemde kredi portföyümüzün yüzde 90’ını Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) oluşturacak. Yine önümüzdeki 5 sene içerisinde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) portföyünün çevre ve iklim kaynaklı yatırımlardan oluşmasını bekliyoruz” diye konuştu.   

Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Açık panelde yaptığı konuşmada, üretim tesislerinde iş sağlığı ve güvenliği ile çevre sağlığına yönelik çok ciddi yatırımlar yaptıklarını vurguladı. Bu kapsamda çevre dostu bir fabrika kurduklarını belirten Yasemin Açık, torba filtre sistemiyle dışarıya 1 miligram bile toz çıkmadığını, baca gazını geri dönüşümde kullandıklarını ve Endüstri 4.0’a uygun çevre hassasiyeti çok yüksek bir fabrika yönettiklerini bildirdi. 

‘Etki Yatırımı- İşimizde Sosyal Faydayı Nasıl Ön Plana Çıkartabiliriz?’ konulu panelin bir diğer konuşmacısı ise EYDK (Etki Yatırımı Danışma Kurulu) Genel Sekreteri Onur İlhan oldu. Onur İlhan, dünyada ve Türkiye’deki etki yatırımlarıyla ilgili önemli bilgiler verirken, etki yatırımcılığının Türkiye’ye sağlayacağı ciddi katkılara değindi.  

Hatem Vural (@hatemv) | Twitter

HABER : Hatem Vural  & İstanbul

[TÜHA Haber Ajansı, 01 Ekim 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.