BM: İsrail’in Gazze’de sivillere tahliye emri uluslararası hukukun ihlali olabilir
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Gazze’ye ilişkin “Askeri operasyon azalma belirtisi göstermiyor. Devam eden kuşatma su, gıda, ilaç ve diğer temel ihtiyaçları etkiliyor. Savaş ve uluslararası insan hakları hukukunun ihlal edildiğine dair belirtiler var” açıklamasında bulundu.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, İsrail’in Gazze’ye yönelik kuşatması ve bölgenin halkına da kentin kuzeyine tahliye emri vermesinin “sivillerin zorla nakledilmesi” anlamına gelebileceğini bildirdi.
BM, bu durumun “uluslararası hukukun ihlali olabileceği” uyarısında bulundu.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, Cenevre’de yaptığı açıklamada, İsrail’in abluka altındaki Gazze’de sivillere tahliye baskısının “uluslararası hukukun ihlali ve sivillerin zorla yerinden edilmesi” anlamına gelebileceğini söyledi.
Shamdasani, halen devam eden savaşta son 10 günde dört bin 200’den fazla kişinin öldüğünü ve 1 milyonu aşkın insanın da yerinden edildiğini bilgisini paylaştı.
Sözcü, Gazze’nin büyük bir kısmının moloz yığınına dönüştüğünü, sivillerin göreceği ilave zararlarla ilgili korkuları olduğunu dile getirdi.
Shamdasani, Gazze’nin güneyine gitmeye çalışan sivillerin vurularak öldürüldüklerine dair korkunç haberler geldiğini, bunun da uluslararası insancıl hukukun ciddi şekilde ihlaline ilişkin diğer tüm iddialar gibi bağımsız ve kapsamlı şekilde soruşturulması gerektiğini kaydetti.
Ayrıca yetkili, İsrail’in Gazze’deki tahliyeye zorladığı sivillere uygun barınma ve tatmin edici hijyen, sağlık, güvenlik ve beslenme koşulları sağlamak için hiçbir çaba sarf etmediğini de aktardı.
Shamdasani, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Gazze’nin kuşatılması, emrin yasal geçici tahliye olarak değerlendirilemeyeceğinden ve dolayısıyla uluslararası hukuka aykırı olarak sivillerin zorla nakledilmesi anlamına geleceğinden endişe duyuyoruz. İsrail makamlarının tahliye emrine uymayı başaranlar şu anda kentin güneyinde yetersiz barınma, hızla tükenen gıda kaynakları, sanitasyon, temiz su, ilaç ve diğer temel ihtiyaçlara çok az erişim ya da hiç erişim olmadan sıkışıp kalmış durumdalar.”
Uluslararası hukuka göre “Zorla nakil”, sivil nüfusun zorla yer değiştirmesi (zorla yerinden edilme) diye tanımlanıyor ve Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından cezalandırılabilen insanlığa karşı bir suç olarak kabul ediliyor.