Bodrum’da ayakta durmanın bile yasak olduğu yer imara açıldı
Sözcü Yazarı Serpil Yılmaz pazar günkü “Can Pulak: Sahillerden sonra zeytinlikleri de kiralayacaklar” başlıklı yazısında Bodrum’da imara açılan ve Can Pulak’ın gündeme getirdiği 5 değirmenin olduğu tepeyi yazdı. İşte o yazının ilgili kısmı:
Halktan kaçırılan sahiller Antalya’dan Edirne’ye kadar uzanıyor.
Önceki yazımda (19 Ağustos) 1988 yılında “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilen Fehiye’de dünyanın gözbebeği İztuzu kumsalının 2014 yılında MUÇEV’e devriyle başlayan süreci anlattım.
Yine de eksik kaldı.
Doğu Ege’nin nabzını elinde tutan gazeteci-yazar Can Pulak adını da anmam gerekir.
Dönemin merhum Başbakanı Turgut Özal’ın Baş Danışmanı Pulak’ın liderliğinde 1987 yılında, Başbakanlığa bağlı “Özel Çevre Koruma Kurumu ÖÇKK” kurulmuştu.
2011 yılında ÖÇKK kapandı, onun yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü” kuruldu.
İmara açılan ya da daraltılan sit (tarihi, doğal, çoğrafi özellikleri nedeniyle korunmaya alınan çevre) alanları ile bu kurumun adı çoğu kez yan yana geldi.
Pulak örnek veriyor:
“Ayakta durmanın bile yasak olduğu, Bodrum’un simgelerinden 5 değirmenin olduğu tepe imara açıldı. Kadri Amrağ’a verildi. O da villalar yaptı. Bu tepe dünyanın 7 harikasından biri Brezilya- Rio de Janeiro’nın Corcovado Tepesi kadar ünlenebilirdi.”
***
Emrağ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı H. Kadri Amrağ, 20 Temmuz 2017 tarihli Hürriyet gazetesine verdiği röportajda projesini balllandıra ballandıra anlatıyor:
“Bodrum merkeze çok yakın ve dingin bir denizle iç içe… Rebis Bodrum, Da Vinci’nin tabloları gibi. Başkası yok. Bu sebeple proje için gelen otoban otelcilerini reddettik.”
45 dönüme inşa edilen rezidanslar 3.5- 5 milyon Euro arasında satılıyormuş.
***
[TÜHA Haber Ajansı, 28 Ağustos 2020]