Can Dündar’a 27 yıl 6 ay hapis cezası
TÜHA HABER / MİT tırları davasında yargılanan firari sanık Can Dündar’a “Siyasi ve askeri casusluk” suçundan 18 yıl 9 ay hapis ve “Silahlı terör örgütüne yardım etmek” suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
15 Temmuz darbe girişiminden önce yurt dışına kaçan eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında mahkeme kararını verdi. MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin görüntüleri temin ederek yayınlayan Dündar iki ayrı suçtan mahkum edildi.
14. Ağır Ceza Mahkemesi, karar duruşmasında Yargıtay’ın casusluk suçundan hüküm kurulması yönündeki bozma kararına uygun ceza verdi.
Dündar, “Gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla temin etmek” suçundan 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı. Dündar’a ayrıca “FETÖ’ye üye olmamakla birlikte örgüte yardım” suçlamasıyla da 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
Toplamda 27 yıl 6 ay hapis cezası aldı.
Yargıtay’da davanın bozulmasından sonra başlayan yargılama sırasında Can Dündar kaçak sayılmış ve mal varlığına da el konulmuştu.
Davanın geçmişi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve eski Ankara Temsilcisi Erdem Gül, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek ve açıklamak” ile “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlarından tutuklanmıştı.
Başsavcılıkça hazırlanan iddianameyi kabul eden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılama sonunda Dündar ve Gül hakkındaki kararını, 6 Mayıs 2016’da açıklamış ve “devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçundan Dündar’ı 5 yıl 10 ay, Gül’ü ise 5 yıl hapisle cezalandırmıştı.
Dosyaları ayrıldı
Dündar ve Gül hakkında, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçundan beraat hükmü kuran heyet, “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan ise dosyayı ayırmıştı.
Yargılanma sürecinde Başsavcılık, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında başlattığı soruşturma kapsamında da iddianame hazırlamıştı.
Sanık Berberoğlu’na açılan davanın 21 Eylül 2016 tarihli ilk duruşmasında, dosyanın aralarında hukuki ve fiili irtibat olduğu gerekçesiyle Dündar ve Gül’ün yargılandığı dava dosyasıyla birleştirilmesine karar verilmişti. Berberoğlu, 14 Haziran 2017’deki duruşmada 25 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve tutuklanmıştı. Bu arada, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi Berberoğlu’na verilen 25 yıl hapis cezasına ilişkin hükmün bozulmasına karar vermişti. 2. Ceza Dairesi, 13 Şubat 2018 tarihli duruşmada, yeniden yargılamasını yaptığı Enis Berberoğlu’na 5 yıl 10 ay hapis cezası verilmesine hükmetmişti.
Kırmızı bülten çıkarıldı
Mahkeme heyeti ayrıca, “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan ise Berberoğlu, Can Dündar ve Erdem Gül’ün dosyalarını ayırmıştı. Yurt dışına gittiği belirlenen ve duruşmalara katılmayan Can Dündar hakkında 2 Nisan 2018’de gıyabi tutuklama kararı ve kırmızı bülten çıkarılmasına karar verilmişti.
Dündar ve Gül’ün, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama” suçlarından verilen hapis cezası kararlarının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yargılanmalarına yeniden başlanmıştı.
Bu kapsamda 7 Mayıs 2018’deki duruşmada mahkeme, Erdem Gül’ün yargılandığı dava dosyasının ayrılmasına hükmetmiş ve Erdem Gül daha sonra beraat etmişti.
Ayrılma kararları sonrasında Can Dündar’ın bu mahkemede yargılanmasına devam edilmişti.
[TÜHA Haber Ajansı, 24 Aralık 2020]