enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:57 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:34 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:53 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
17:19 CHP’nin boykot listesi giderek genişliyor: Anadolu Ajansı ve DBL Entertainment da listeye eklendi!…
11:39 Bakan Bolat, CHP’nin boykot çağrılarına rağmen alışveriş yapanlara teşekkür etti
11:07 Gazeteci Serkan Borlak son yolculuğuna uğurlandı…
10:42 Kocaelispor Teknik Direktörü Taşdemir, Sakaryaspor maçının ardından TÜHA Haber’e açıklamada bulundu…
08:52 Metabolizmayı yeniden dengeleme zamanı: Ramazan sonrası beslenme tüyoları
08:13 Adalet ve güven temelli liderlik
08:08 Türkiye toplam tahıl ürünlerinde 2023-2024 piyasa döneminde yurt içi üretimi ülkedeki talebi karşılama yeterliliği yüzde 111,9 olarak belirlendi…
08:05 Türkiye’nin seyir füzeleri: Sahne onların olacak
07:38 Yeni neslin başarılı oyuncularından Hafsanur Sancaktutan, şu sıralar rol aldığı dizi için Kapadokya ve İstanbul arasında adeta mekik dokuyor…
07:07 2003-2004 Yılları arasında Batman Valiliği yapan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Batmalıların Ramazan Bayramı’nı kutladı…
22:34 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
21:57 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
21:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
21:03 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
20:55 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çavuşoğlu: Fırsatçılıksa fırsatçılık

Çavuşoğlu: Fırsatçılıksa fırsatçılık
15.05.2020
A+
A-

UHA HABER / Korona krizinde tatil yarışı kızışırken Türkiye salgından darbe yiyen ülkelerin yarattığı boşluğu doldurmak için kolları sıvadı. Peki diğer ülkeler ne durumda? 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın Deutsche Welle Türkçe’ye (DW) dayandırdığı habere göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin koronavirüs salgınının turizm sektöründe yarattığı ağır darbeden fayda sağlaması gerektiğini söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu

Perşembe günü düzenlenen bir webinarda açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, “İtalya, İspanya ve hatta Fransa’nın aldığı ağır darbenin turizm sektöründe açtığı yeni alanları değerlendirmeliyiz. Evet bu fırsatçılıksa, fırsatçılık” diye konuştu. Çavuşoğlu, “Pandemi sonrası toparlanma çabalarında turizm ve seyahat de önem taşıyor. Bu anlamda Avrupa ve bölgemizde bir rekabet şimdiden yaşanmaya başlandı. Ülkemizin mevcut koşullarda turizmden en fazla payı alabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanımızla beraber yoğun çaba sarf ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Turizm Bakanı’nın 70’e yakın ülkeye mektup gönderdiğini belirten Çavuşoğlu, kendisinin de mevkidaşlarıyla görüşmeler gerçekleştirdiğini kaydetti. Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile de görüştüğünü belirten Çavuşoğlu, Türkiye’ye en çok turist gönderen Orta Asya ülkelerinin turizm ve dışişleri bakanlarıyla da görüşeceklerini vurguladı. Çavuşoğlu, turizm konusunda Alman mevkidaşı Heiko Maas ile bir video konferans düzenleme noktasında mutabık kaldıklarını da aktardı.

Konyaaltı Plajı, Antalya, 2017.

Türkiye turizm personelini eğitecek

Korona önlemlerini kademeli olarak gevşeten Türkiye’de seyahat kısıtlamaları önceden 31 kentte geçerliyken, bu sayı şimdi 15’e düştü. Yaz turizminin mümkün olması için kolları sıvayan Türkiye‘de Mayıs ayı sonunda yurt içi seyahatlere izin verilmesi ve Haziran ayında uluslararası ziyaretçilere kapıların açılması planlanıyor. Ancak otel ve restoranlarda sert korona önlemleri geçerli olacak. Sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilecek.

Turizm personelinin de bir pandemi eğitiminden geçmesi planlanıyor. Bu çerçevede bir sertifika programı geliştirilmiş bulunuyor. Uluslararası uçuşlar yeniden başladığında, sınır geçişleri ve havaalanlarında koronavirüs testleri yapılacak. Türk Hava Yolları da uçuş iptallerini 28 Mayıs’a kadar uzatmış bulunuyor.

Avrupa’da diplomasi trafiği

Korona krizinin hüküm sürmesi beklenen 2020 yazında tatil yapmanın mümkün olup olmayacağı, son günlerde politikanın ana gündem maddelerinden biri haline geldi.

Avrupa içinde de yaz turizminin mümkün olması için diplomasi trafiği son günlerde artmış bulunuyor. İkili temaslar sürerken AB Komisyonu Çarşamba günü, sosyal mesafe kurallarına uyulması ön koşuluyla üye ülkelerin birbirlerine sınırlarını açmaları konusunda tavsiye kararını açıklamıştı.

İtalya’nın Torino kentinde halk sosyal mesafe kurallarına uyuyor, 3 Mayıs

Tatil ülkeleri ne durumda?

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, İtalyanların yurt içinde kumsal tatili yapmasına yeşil ışık yaktı. Salgının en sert biçimde vurduğu ülkelerden olan İtalya’nın kapılarını yabancı turistlere açıp açmayacağı ise belirsiz. Öte yandan ülkede sahilde ne tür sosyal mesafe kurallarının uygulanacağına ilişkin hararetli bir tartışma sürüyor. Plaj şemsiyeleri arasında beş metre mesafe olması ve şezlongların her müşteri değişiminde dezenfekte edilmesi de gündemdeki önerilerden. Şu an geçerli olan kurallara göre, İtalyanların bulundukları bölgeyi terk etmeleri hâlâ yasak.

Bulunulan bölgeyi terk edememe kuralı, İspanyollar için de geçerli. Ülkenin sınırları da şu anda yabancı turistlere kapalı. 15 Mayıs’tan itibaren yurt dışından İspanya’ya gelen yolcular iki hafta boyunca karantinaya alınacak. Ülkede korona kısıtlamaları açısından çeşitli gevşemeler mevcut olsa da, bunların turizm açısından ne anlama geleceği hâlâ belirsiz.

Mallorca, İspanya, 11 Mayıs

Yunanistan’ın hedefi 1 Temmuz

Yunanistan’da 18 Mayıs‘tan itibaren yurt içi seyahate izin verilecek. Turizm faaliyetlerinin de 1 Temmuz’da yeniden başlaması öngörülüyor. Deniz kenarındaki tatil beldelerinde şezlonglar ve şemsiyeler arasında 3 ila 5 metre mesafe olacak. Yemeklerin büfe usulü mü olacağı yoksa masalara mı servis edileceği de tartışılıyor. Virüsün yayılmasını engellemek adına, otel odalarında yorgan ve çarşaflar her gün yenilenmeyecek. Yunanistan’a geçen yıl 33 milyon turist gelmişti. 2020 için 22 milyar euro turizm geliri elde etmeyi planlayan Yunanistan’ın gelirlerinin ise 2 milyar euronun üzerine çıkmayacağı tahmin ediliyor. Otellerin yüzde 65’inin yaz boyunca kapalı kalması bekleniyor.

Hırvatistan’da ise seyahat kısıtlamaları 9 Mayıs’ta gevşetildi. Geçerli olan kurallara göre yabancılar sınırı, korona testi ve karantina önlemlerine maruz kalmaksızın bazı koşulları sağladıkları sürece geçebiliyor: Ülkede bir gayrimenkulü veya gemisi olanlar, cenazeye gidenler veya bir şirketin davetiyesine sahip olanların ülkeye girmesine izin var. Kişinin ülkeye girmesinin Hırvatistan’ın ekonomik çıkarına olduğu kanaati oluştuğu sürece de izin söz konusu. Ancak uygulamada bu kural turistler için de geçerli. Dolayısıyla Hırvatistan’da bir otel rezervasyonu yaptırmış olan yabancılar ülkeye girebiliyor.

Avrupalı turistlerin en çok tercih ettiği ülkelerden olan Mısır’da ise normale dönüşün ne zaman gerçekleşeceği hâlâ belirsiz. Şu an geçerli olan kurallara göre oteller yüzde 25 kapasiteyle hizmet verirken bu oran 1 Haziran’dan itibaren yüzde 50’ye yükselecek. Otel girişlerine dezenfektan yerleştirilecek ve otele giriş-çıkışlar konukların bavulları dezenfekte edilecek. Sınırlar yeniden açıldığında da havaalanlarında sosyal mesafe kuralları uygulanacak. Uzmanlar, Mısır’ın turizm sektörünün pandemi nedeniyle ayda bir milyar dolar zarar ettiğini ifade ediyor.

[UHA Haber Ajansı, 15 Mayıs 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.