enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:48 Siyasi partilerde bayramlaşma
11:21 Bir Başkadır Eşme’nin Bayramları!…
09:06 Adalet Bakanı Tunç, “Bu bayram Terörsüz Türkiye’ye adım attığımız bir bayram olsun.”
09:05 Bakan Tunç: Uludağ’ki otel yangınının tüm yönleriyle  aydınlatılması için  soruşturma hassasiyetle yürütülüyor 
08:49 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramı vesilesiyle AK Parti teşkilatlarına video mesaj gönderdi…
08:35 (RTÜK) Başkanı Şahin’den “Günlerdir ‘özgür basın’ nutukları atanların riyakarlığını bir kez daha gördük…
08:22 Bakan Uraloğlu: Anadolu’nun kalbinde yolculuk!
08:21 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ramazan ayında bakanlık hizmet modellerinden yararlanan 155 bin aileye ziyaret etti!…
08:04 MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldız’dan tutuklama çıkışı…
07:22 Dışişleri Bakanlığı, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar tarafından yapılan açıklamayı “küstahça” olarak nitelendirdi ve reddetti.
21:35 Ekrem İmamoğlu’nun teslim etmediği telefonunun HTS kayıtlarına ulaşıldı
19:46 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, bakanlık personeli ile bayramlaştı
19:20 Bakan Kurum’dan “Uluslararası Sıfır Atık Günü” paylaşımı
13:50 Ramazan Bayramı dolayısıyla, Polis ve jandarma yolcu gibi otobüslere binip şoförleri denetliyor…
10:28 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Her kim gençlerimizi kamu düzenini bozmaya çağırıyorsa ülkemizin geleceğini karartmaya çalışıyordur”
08:53 Külliye’de Ramazan programına 450 binden fazla kişi katıldı
08:24 Türkiye’nin petrol üretim üssü halinde gelen Şırnak Gabar’da iki yeni sahada daha üretim başladı.
07:34 Avrupa Savunmasının Geleceği: Trump politikaları gölgesinde yeni bir yol arayışı
23:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan,
22:22 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cezayir ve Ürdün Meclisi Başkanlarıyla telefom görüşmesi yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çok Güzelsin, Gitme, Dur!

Çok Güzelsin, Gitme, Dur!
A+
A-

24 Kasım 2024, her 24 Kasım’ın “Öğretmenler Günü” olarak kutlanmaya başlanmasının 43. yılı. Çalışan ve emekli tüm öğretmen arkadaşlarımın 43. öğretmenler gününü sağlık, esenlik ve başarı dileklerimle kutluyorum.

Ünlü bilim ve devlet adamı Benjamin Franklin diyor ki: “Dünyada işlenmesi güç üç şey vardır: Elmas, çelik, insan ruhu”. Elmas ve çeliği işlemek mekanik olarak, insan ruhunu işlemek ise manevi olarak zor olan eylemdir. İşte öğretmenler zor olan bu manevi eylemin, başka bir ifadeyle insan yetiştirme işinin, mesleğinin ustalarıdır. Dünyada en çok muhtaç olunan şey budur. Kendi hallerine bırakılan insanlar, büyük İngiliz yazarı Karlyl’a göre yerlerde yatan saman çöpleri gibidir. Öğretmenler ise onları tutuşturan şimşektir.

Birazcık mürekkep yalamış olan herkesin çok iyi bildiği Büyük İskender, insanı eğitmenin, yetiştirmenin ne kadar önemli olduğunu anlatmak amacıyla öğretmeni Aristo için şöyle diyor: “Benim esas babam Filip değil, Aristo’dur. Çünkü Filip benim sadece maddi varlığımın; Aristo ise ruhumun, maneviyatımın, kişiliğimin sebebidir.

Aristo’nun İslam dünyasındaki adı, insanları, toplumları derinden etkileyen fikirlerinden dolayı “muallim-i evvel” yani ilk öğretmen, birinci öğretmendir. İslam dünyasında onun fikirlerini geliştirmesinden, daha yükseklere taşımasından dolayı Farabi’ye de “muallim-i sânî” yani ikinci öğretmen denmiştir. Bu isimlendirmelerin temelinde ise insanları, toplumları eğitme, geliştirme, yükseltme eylemi, kısaca öğretmenlik yatmaktadır.

Öğretmenlik dünyadaki en kutsal meslektir. Öğretmen de en büyük saygıyı hak eden insandır. Emeğinin karşılığı maddi olarak ödenemez. Kültürümüzdeki “Bana bir harf öğretenin kölesi olurum” anlayışı, öğretmenin bu anlamdaki hakkının tüm toplumda kabul gördüğünün belgesidir. Atatürk’ün, “Öğretmenler, dünyanın her yanında insan topluluğunun en fedakâr ve saygıdeğer kişileridir” sözü ise her çağda, bütün zamanlarda ve bütün toplumlarda öğretmenin yerini, konumunu, yüceliğini anlatan eşsiz bir tespit olarak değerini koruyacaktır.

Yazımı, öğretmenler günüyle ilgili geçen yılki yazımdan bir bölüm aktararak bitirmek istiyorum.

“Öğretmenlik; insanı eğitme, insanı yetiştirme mesleğidir; başka bir ifadeyle insan yetiştirme sanatıdır. Bunun özü ve ruhu da insana hizmettir. Dünyadaki bütün bilgelerin gözünde en kutsal iş insana hizmettir. Hizmetin en üstünü de insanları herhangi bir alanda eğitmek, öğretmektir. Bunu en isabetli şekilde “Bir insana bir balık verirseniz karnını bir defa doyurur; ama balık tutmayı öğretirseniz karnını her zaman doyurur” sözü ifade etmektedir.

İnsana hizmetin benzersiz mutluluğunu da bilge Alman şair ye yazarı Goethe anlatıyor. Goethe’nin Faust adında bir eseri var. Faust, Batı edebiyatının şaheserlerinden biri. Faust aynı zamanda eserin kahramanı. Faust, hayatta bütün mutlulukları tatmış. Aşkın verdiği mutluluğu, iktidar olmanın verdiği mutluluğu, zengin olmanın verdiği mutluluğu vb. Faust, tattığı bu mutluluklar bir gün kendisini terk ederken hiçbirine yalvarmamış. “Çok güzelsin, ne olur beni terk etme, ben sensiz yapamam!” dememiş. Ama insanlara hizmet etmenin verdiği mutluluk o kadar etkili, o kadar sürekli olmuş ki, bir gün diğerleri gibi o da kendisini terk ederken yalvarmış: “Çok güzelsin, gitme, dur!”

İki şey bağdaşmaz: Para sevgisi ve dindarlık - DÜŞÜNENLERİN DÜŞÜNCESİ

İsmail ÖZCAN & Eğitimci Yazar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.