enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:57 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:34 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:53 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
17:19 CHP’nin boykot listesi giderek genişliyor: Anadolu Ajansı ve DBL Entertainment da listeye eklendi!…
11:39 Bakan Bolat, CHP’nin boykot çağrılarına rağmen alışveriş yapanlara teşekkür etti
11:07 Gazeteci Serkan Borlak son yolculuğuna uğurlandı…
10:42 Kocaelispor Teknik Direktörü Taşdemir, Sakaryaspor maçının ardından TÜHA Haber’e açıklamada bulundu…
08:52 Metabolizmayı yeniden dengeleme zamanı: Ramazan sonrası beslenme tüyoları
08:13 Adalet ve güven temelli liderlik
08:08 Türkiye toplam tahıl ürünlerinde 2023-2024 piyasa döneminde yurt içi üretimi ülkedeki talebi karşılama yeterliliği yüzde 111,9 olarak belirlendi…
08:05 Türkiye’nin seyir füzeleri: Sahne onların olacak
07:38 Yeni neslin başarılı oyuncularından Hafsanur Sancaktutan, şu sıralar rol aldığı dizi için Kapadokya ve İstanbul arasında adeta mekik dokuyor…
07:07 2003-2004 Yılları arasında Batman Valiliği yapan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Batmalıların Ramazan Bayramı’nı kutladı…
22:34 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
21:57 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
21:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
21:03 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
20:55 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Covid-19: Viral yük nedir, koronavirüsün yayılmasında nasıl bir rol oynar?

Covid-19: Viral yük nedir, koronavirüsün yayılmasında nasıl bir rol oynar?
06.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Viral yük koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana en fazla konuşulan konulardan biri olmuş durumda. Peki bu iki kelime tam olarak ne anlama geliyor? Viral yükün fazlalığı hastalığın bulaşma riskini artıran bir durum mu? Ya da viral yükün çokluğu kişinin hastalığı daha ağır şekilde geçireceği anlamına mı geliyor?

King's College London - Inaugural Lecture - Professor Neil(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (EuroNews)’e dayandırdığı haberine göre,Bu soruların yanıtlarını London King’s College’da Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü’nde Profesör Dr. Stuart Neil’a sorduk.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre koronavirüs, hastalığa yakalanmış bir kişinin burnu ya da ağzından çıkan sıvı partiküllerin (tükürüklerin), öksürme, aksırma, konuşma, hızlı şekilde nefes alıp verme veya şarkı söyleme vasıtasıyla saçılması sonucu bulaşabiliyor. Konu hakkındaki son tıbbi çalışmalar virüsün birbirlerine yakın duran kişilerde tükürük damlacıkları vasıtasıyla bulaştığını işaret ediyor.

“Bu bir sayı oyunu” diyen Neil, “Eğer yüz bin yerine bir milyon damlacığı içinize çektiyseniz hastalığın size bulaşması on kat daha yükselir” diyor ve ekliyor: “Hastalık ne kadar fazla hücreye yayılırsa, virüs o kadar fazla zarar verir, daha fazla ateşiniz çıkar, kendinizi daha fazla hasta hissedersiniz”.

Bununla birlikte profesör, viral yükle hastalığın bulaşma hızı konusunda doğrudan bir ilişki kurulamayacağı konusunda uyarıyor. Zira her partikülün aynı seviyede virüs bulaştırma kapasitesine sahip olmaması nedeniyle hesap biraz daha karmaşık bir hal alıyor.

Örneğin, virüsün size bir eşyaya dokunup ardından elinizi yüzünüze sürmeniz nedeniyle bulaşma riski, yoğun bakım ünitesinde bir hastanın yüzünüze aksırması nedeniyle hasta olmanızdan çok daha düşük.

Viral yükün fazla olduğu hastalar hastalığı daha ağır mı geçiriyor?

Her ne kadar birçok tıbbi çalışma viral yük ile ölüm riski arasında bir bağlantı olduğunu gösterse de Neil, bu durumun semptomlarla doğrudan ilişkili olduğunu düşünmüyor.

“Kişinin hastalık seviyesi ile virüsün miktarı arasında “doğrudan bir bağlantı” bulunmadığının altını çizen profesör, “Birçok örnekte kişilerde hastalığın semptomlarına rastlanmamasına rağmen viral yükün oldukça fazla olduğunu gördük” diyor. “Şu kadar virüs varsa kesin hasta olacaksınız” diye bir sonuca ulaşmak mümkün değil diyen Neil, yine de vücuttaki virüs miktarının fazlalığından dolayı riskin arttığını ifade ediyor.

Partiküllere daha az maruz kalmak için ne yapılmalı?

“Virüs ile aranıza koyduğunuz her engel faydalı bir etki yaratır” diyen Neil, ellerin yıkanması, sosyal mesafe ve maske takılması gibi alınan her türlü tedbirin önemine vurgu yapıyor.

Bir kişinin karşısına oturmaktansa yanına oturmak ve partiküllerin dağılması için pencereleri açmak sayesinde de viral yükü önemli ölçüde düşürmek mümkün.

Vurulmaya başlanan aşıların da hastalığın bulaşmasını durduracak mucizevi bir çözüm olmadığının altını çizen profesör, zira bu aşıların kişilerin bulaştırma potansiyelini nasıl düşürdüğünü henüz bilmediklerini, uzun bir süre de bunun öğrenilemeyeceğini belirtti. Aşı olanları da uyaran doktor, “Özellikle aşının ilk dozunun vurulduğu kişiler, tehlikenin bittiğini ve artık risk altında olmadıklarını düşünmemeliler” diyerek Covid-19’a karşı henüz savaşın kazanılmadığının altını çizdi.

[TÜHA Haber Ajansı, 06 Ocak 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.