Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afet planlarını son tecrübeler ışında gözden geçiriyoruz”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Afet planlarını son tecrübeler ışında gözden geçiriyoruz” dedi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “şahsi meselem” diyerek kısa bir ayrılığın ardından Türkiye’ye katılmasının alt yapısını hazırladığı Hatay’ın Anadolu coğrafyasındaki farklı medeniyetlerin birikimlerini yaşatan bir şehir olduğunu dile getiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Hristiyanlığın bilinen ilk kilisesinden binlerce yıllık havralara ve Anadolu’daki ilk İslam mabedi Habib-i Neccar Camii’ne kadar pek çok değer bu topraklarda yan yana günümüze kadar yaşamayı başarmıştır. Hatay için hemen şimdi diyerek başlattığımız acil eylem planımız çerçevesinde Hatay’ı tüm renkleriyle yeniden ihya edeceğiz. Hatay Meclis Binamız başta olmak üzere yıkılan medeniyet değerlerimizi aslına uygun şekilde tekrar yapacak, zarar görenleri de restore edeceğiz. İnsan iradesini aşan engeller haricinde depremle ilgili tüm eksiklikleri, aksaklıkları en küçük detaylarına kadar belirledik ve bundan sonra tekerrür etmemesi için beşer planında elimizden ne geliyorsa bunları yapacağız. Bunun için deprem riski yüksek olanlar öncelikli olmak üzere 81 ilimizin tamamı için hazırladığımız afet planlarını son tecrübeler ışında gözden geçiriyor ve güçlendiriyoruz. Tabii bir de şu var; coğrafya kaderdir tespitini, coğrafyamızın avantajlarını kullanarak zorluklarıyla daha etkili şekilde baş edecek hazırlıkları yapma olarak yorumlayıp çalışmalarımızı hızlandırıyoruz.”
Doğal afetlerin yanında devlet ve millet olarak her türlü tehdidi birer risk kabul ettiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:
“Mevcut afet ve kriz yönetim sistemimizi tabi, siyasi, ekonomik, sosyal her türlü riske ve tehdide karşı insanlarımızın maddi ve manevi tüm mağduriyetlerinin önüne geçecek bir yapıya kavuşturmayı planlıyoruz. Depremle ilgili acil hususları geride bıraktıktan sonra bu meseleyi öncelikli gündemimiz olarak ele alacak ve gereken adımları atacağız. Bu çerçevede bazı mekanizmaları şimdiden işletmeye başladık. İstanbul’da rahmetli Kadir Topbaş döneminde tamamlanan ancak daha sonra uygulamaya geçirilmeyen Deprem Acil Eylem Planını Valiliğimiz vasıtasıyla yürürlüğe soktuk. İlk etapta riskli olarak belirlenen 128 okulumuzdan 109’unun yıkılıp yeniden yapılması, diğerlerinin güçlendirilmesi kararlaştırıldı. Bu okullardan 93’ü farklı yerlere nakledilerek hemen boşaltıldı.”
“Omuz omuza verecek sıkıntılı günleri geride bırakacağız”
Erdoğan, depreme ve diğer afetlere karşı mukavemeti düşük yapı stokunu hızlı dönüştürmek için yürüttükleri çalışmalarda kendilerine vakit kaybettiren hatta engel çıkartan hususları hızla bertaraf etmekte kararlı olduklarını belirterek, şu bilgileri paylaştı:
“Burada benim bir ricam var o da şu; kentsel dönüşüm planlarımızı vatandaşım engellemesin. Eğer kentsel dönüşüm noktasında adımlar atıyorsak vatandaşlarımız da bize bu konuda yardımcısı olsun. Süratle biz inşaatlarımıza başlayalım. Hukuki süreçleri hızlandırma yanında kimi siyasi, kimi ticari kaygılarla kentsel dönüşüm planlarını engelleyen ve geciktiren herkesi milletimizle paylaşacağız. İskenderun’daki kentsel dönüşüm çalışmalarını kampanyalarla, davalarla engelleyenlerin bugün yol açtığı felaket herkese ibret teşkil etmiştir ve etmelidir. İstanbul başta olmak üzere diğer şehirlerimizde de benzer sorunlar yaşandığını biliyoruz. Kimi ideolojik saplantılarla kimi basit çıkar kaygılarıyla yürütülen engelleme çabalarının artık son bulmasını bekliyoruz. Devletimizin tüm kurumlarıyla milletimizin de 85 milyon tek yürek olarak ülkemizin kriz ve afetle mücadele kapasitesini artıracak çalışmalarda yerini alacağına inanıyoruz.”
Deprem bölgesindeki enkaz atıklarını çevreye zarar vermeyecek, topografyası ve jeolojisi uygun alanlara taşıyarak burada ayırma ve tasnif işlemlerine tabi tutacaklarına değinen Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Kullanılabilecek tüm unsurlar ayrıştırıldıktan sonra beton ve tuğla atıklarını da yeni inşa edeceğimiz yerlerdeki uygun çalışmalarda dolgu malzemesi olarak kullanacağız. Böylece hem atıkları değerlendiren hem çevreyi koruyan bir sistemle enkazları ortadan kaldırmış olacağız. Devlet-millet omuz omuza verecek, bu sıkıntılı günleri kısa sürede geride bırakacağız. Asrın Felaketinin üstesinden 85 milyon olarak, asrın dayanışmasını sergileyerek yine hep birlikte geleceğiz.”
Erdoğan konuşmasını, “Hatay’ın demografik yapısının değiştirilmesi gibi dedikodulara lütfen iltifat etmeyin. Hatay’ın demografik yapısını değiştirmeye evelallah kimsenin gücü yetmez. Bunu böyle bilmenizde fayda var.” sözleriyle tamamladı.
Ziyaretten notlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hatay’da, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve kanaat önderleriyle bir araya geldi.
Süryani Ortodoks Kilisesi Patriği Mor İğnatius II. Efrem Kerim, Süryani Kadim Cemaati Patrik Vekili Yusuf Çetin, Metropolit Joseph Bali, Rahip Haitham Bahhu ve Ghassan Al Chami ile görüşen Erdoğan’a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da eşlik etti.