enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:40 Fenerbahçe’de efsane başkan Aziz Yıldırım’a yakın isimlerden Kayserispor maçı sonrası art arda hamleler gelmeye başladı…
20:28 Bakan Uraloğlu: TÜRKSAT 6A ile dünyada 11 ülkenin arasına girmiş olduk
18:24 Erdoğan’dan Papa Fransuva için taziye mesajı…
17:57 Reklam Kurulu’ndan sahte indirimlere 4,8 milyon lira ceza…
17:43 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan,
16:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Küresel sistemde hak ettiğimiz yere gelmeye çok yakınız…
16:43 Türksat 6A göreve başladı
13:54 TBMM yeni haftada 23 Nisan etkinliklerine ev sahipliği yapacak
13:39 ABD’de bulunan Bakan Şimşek, bugün New York’ta yatırımcılarla buluşacak
13:26 Kırmızı bültenle aranan 3 şüpheliden 2’si Türkiye’ye getirildi
11:22 İzmit MTAL, Girit’te Robot Olimpiyatlarından 4 Kupa ile Döndü…
09:44 Kocaeli’nin Körfez sahilindeki batık gemiler yan yattı!
08:35 Veteriner hekimleri Kocaeli Ticaret Odası’nda istişare toplantısında buluştu…
08:33 FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyeliğinden firari olan eski futbolcu Hakan Şükür, yurt dışında lüks yaşamını sürdürürken; baba Şükür de Yargıtay’dan hüküm bekliyor…
08:15 Terörizmle Mücadele ve Müzakere -2-
08:08 Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı Yıldız : Ankara acilen Su Talebi Yönetimine geçmeli 
07:46 Su Politikaları Derneği’nin İMMİB ile birlikte yürüttüğü AWARE projesi başladı!…
07:39 logo Upcycle İstanbul Art and Design Festival, dördüncü kez ziyaretçileriyle buluşmaya hazırlanıyor…
07:37 Yolsuzluk iddilarıyla İstanbul Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla ilgili tartışmalar devam ediyor…
07:26 Gazeteci Candaş Tolga Işık, Kadıköy’de katledilen Ahmet Minguzzi’nin ailesini programa çıkaracağı için tehdit edildi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail bölgede istikrarsızlık üreterek kendi güvenliğini sağlayamaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail bölgede istikrarsızlık üreterek kendi güvenliğini sağlayamaz
03.03.2025
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

*Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Büyükelçilerle İftar Programı’nda konuştu.

*Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail bölgede istikrarsızlık üreterek kendi güvenliğini sağlayamaz. 1967 sınırları temelinde bağımsız ve coğrafi bütünlüğü haiz bir Filistin Devleti kurulmadan İsrail de aradığı huzura kavuşamayacaktır” dedi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Iftar sofrasının kalplerimizi yumuşatan manevi atmosferini sizlerle birlikte teneffüs etmekten duyduğum memnuniyeti özellikle ifade etmek istiyorum.

11 ayın sultanı olan Ramazan-ı Şerif’in İslam alemi başta olmak üzere tüm insanlığa barış, huzur ve esenlik getirmesini Rabbimden niyaz ediyorum.

Sözlerimin hemen başında şunu vurgulamak istiyorum. Bizim için Ramazan ve oruç sadece bir ay boyunca aç ve susuz kalmak değildir.

Ramazan ve oruç merhum bir şairimizin ifadesiyle insanların her yıl bir ay süreyle katıldığı bir ruh şölenidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail bölgede istikrarsızlık üreterek kendi güvenliğini sağlayamaz

Ramazan-ı Şerif boyunca yardımlaşmayı dayanışmayı paylaşmayı daha fazla yüceltirken dünyanın dört bir ucundaki ihtiyaç sahiplerinin yaşadıklarını da kalbimizde hissetmeye çalışıyoruz.

Elimizdeki tüm imkanlarla o kardeşlerimize ulaştırmanın Ramazan sevincimize onları da ortak etmenin gayretindeyiz.

Rahmeti, bereketi ve huzuruyla Ramazan iklimi sadece İslam ülkelerini değil en ücra köşesine kadar tüm dünyayı kuşatmıştır. Şu an etrafında bir araya geldiğimiz sofra bir insanlık sofrasıdır. Bu sofra Ramazan’ın ruhuna can veren bir muhabbet sofrasıdır.

Türkiye’nin bütün gönül dostlarını 16 kez buluşturan bu soframızın bölgemizde ve dünyada barışa vesile olmasını temenni ediyorum.

Kıymetli misafirler Ramazan’ın temsil ettiği değerlere hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyduğumuz günlerden geçiyoruz.

Korona virüs salgınıyla başlayan daha sonra patlak veren savaşlarla iyice derinleşen ekonomik sıkıntıların dünyanın birçok ülkesinde halen devam ettiğini görüyoruz.

“Daha adaletsiz, daha acımasız bir uluslararası gerçeklik inşa ediliyor”

Bunun olumsuz yansımalarına siyasi istikrarsızlıklardan sosyal barışın zedelenmesine kutuplaşmanın artmasından marjinal konumda kalması gereken ırkçı ve aşırı sağ partilerin önlenemez yükselişine kadar geniş bir yelpazede şahit oluyoruz.

İslam düşmanlığı, göçmen karşıtlığı, ticaret savaşları ve çatışmalar kural ve hukuk temelli uluslararası sistemi çıkmazsa sürüklüyor.

Küresel güvenlik mimarisine ve kural temelli sisteme güven azaldıkça maalesef tedirginlik artmakta. Her koyun kendi bacağından asılır anlayışı yayılmakta, orman kanunları öne çıkmaktadır. Zayıfın, mağdurun, mazlumun, güçsüzün hakkını arayabileceği kapılar maalesef teker teker kapanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail bölgede istikrarsızlık üreterek kendi güvenliğini sağlayamaz

Kelimenin tam anlamıyla altta kalanın canının çıktığı daha adaletsiz daha acımasız bir uluslararası gerçeklik inşa ediliyor. Artan yabancı düşmanlığını terörizmi, faşist partileri ve hemen her krizin süratle çatışmaya evrilmesini bu yeni gerçeklikten bağımsız okuyamayız.

“En doğru olanı söylemekten geri durmadık”

Şayet önüne geçilmezse bunun varacağı yer üzülerek söylemeliyim ki askerî veya siyasi patlamalar olacaktır.

Küresel karar alma mekanizmalarının dünyanın değişen şartlarına uyum sağlamasının vakti çoktan gelmiştir.

Ama biz dost acı söyler prensibine yürekten inanan bir ülkeyiz. Eleştiriye uğrasak da hakkı, hakikati ve tüm insanlık için en doğru olanı söylemekten geri durmadık.

Bundan sonra da geri durmayacağız. Değerli misafirler krizlerle çevrili bir coğrafyada enerji güvenliğinden, terörle mücadeleye, gıda güvenliğinden kalkınmaya, kritik roller üstleniyoruz.

TİKA’mızla, Maarif Vakfımızla, Yunus Emre Enstitüsü, AFAD, Kızılay, Anadolu Ajansı gibi kurumlarımızla nerede bize ihtiyaç varsa orada olmanın gayretindeyiz.

Dünya nüfusunun dörtte birini oluşturan Müslümanların karar alma süreçlerinde hak ettikleri şekilde temsil edilmesi gerekiyor.

BM Güvenlik Konseyi’nde veto yetkisine sahip bir İslam ülkesinin bulunması ihtiyaçtan öte zorunluluktur.

“İsrail bölgede istikrarsızlık üreterek kendi güvenliğini sağlayamaz”

İlk kıblemiz Mescid-i Aksa’nın kırmızı çizgimiz olduğunu bugün bir kere daha muhataplarına önemle hatırlatmak istiyorum.

Gazze’ye insani yardımda bulunan ülkelerin başında geliyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 100 bin ton yardımı dost ülkelerinde desteğiyle Gazze’ye ulaştırdık.

Batı Şeria’yı ilhak çağrıları yetmezmiş gibi bir de Mescid-i Aksa’yı hedef alan kışkırtmalarıyla İsrailli yetkililer ateşle oynamaktadır.

Uluslararası Adalet Divanı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi ve Uluslararası Ceza Mahkemesi dahil ilgili uluslararası mekanizmaların işletilmesi için gayret gösterdik.

Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından Uluslararası Adalet Divanı’nda açılan davaya müdahil olma başvurusunda bulunduk.

İsrail bölgede istikrarsızlık üreterek kendi güvenliğini sağlayamaz. 1967 sınırları temelinde bağımsız ve coğrafi bütünlüğü haiz bir Filistin Devleti kurulmadan İsrail de aradığı huzura kavuşamayacaktır.

Suriye’deki etnik ve dini aidiyetleri kışkırtarak bu ülkenin istikrarsızlığından medet umanlar, hedeflerine ulaşamayacaklarını bilmelidir.

“Türkiye’siz bir Avrupa güvenliği düşünülemez”

Avrupa’nın ayrılmaz bir parçası olarak, Avrupa Birliğine üyelik sürecimizi stratejik önceliğimiz olarak görüyoruz.

Ülkemizin, bölgemizin geleceğinde teröre yer olmadığını herkesin anlamasını, planlarını buna göre yapmasını tavsiye ediyoruz.

Türkiye’nin hak ettiği şekilde yer almadığı bir Avrupa’nın küresel aktör olarak varlığını sürdürmesi giderek imkansız hale geliyor.

Açık söylemek gerekirse, Türkiye’siz bir Avrupa güvenliği düşünülemez.

BM Güvenlik Konseyinde veto yetkisine sahip bir İslam ülkesinin bulunması ihtiyaçtan öte artık bir zorunluluktur.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.