Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde ‘Türk Mutfağı Haftası’ Kastamonu’da Kutlandı
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen ve artık her yıl gerçekleşecek olan 21-27 Mayıs “Türk Mutfağı Haftası”, 81 ilde ve Türkiye Cumhuriyeti büyükelçiliklerinde, konsolosluklarda, yurt dışı müşavirlikler ve temsilcilikler aracılığıyla tüm dünyada tanıtım etkinlikleriyle kutlandı..
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Tüm Türkiye’de olduğu gibi bu yıl da Kastamonu’da çeşitli etkinliklerle kutlanan “Türk Mutfağı Haftası”, Kastamonu Valiliği öncülüğünde, Kastamonu Belediyesi, Kastamonu Üniversitesi, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kastamonu Turizm Altyapı ve Hizmet Birliği, Kastamonu İl Özel İdaresi, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası, Kastamonu Ticaret Borsası ile Kastamonu Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin katkılarıyla gerçekleşti.
“Türk Mutfağı Haftası” için düzenlenen “Liseli Şefler Yarışıyor” Yemek Yarışması adı ile 3 Mayıs’tan itibaren gerçekleştirilen lise öğrencilerine yönelik okullar arası bu yemek yarışmasının kente duyurulması konusunda eksik kalınsa da ilk olması hasebiyle eksiklerin olabileceğini düşündüm. Bu tarz büyük organizasyonlarda paydaşların durumu sahiplenmesi çok önemli. Yaptığımız röportajlarda birçok esnaf ve vatandaş, programdan haberlerinin olmadığını dile getirdi.
Uluslararası Haber Ajansı (UHA) ve Türkuaz Haber Ajansı Haber ve Yayın Koordinatörü olarak ben Veysel Kavrayan hem gazeteci/yazar olarak hem de yemek kültürü araştırmacısı/gastrofil olarak Türk Mutfağı Haftası kapsamında Kastamonu’da düzenlenen “Liseli Şefler Yarışıyor” yemek yarışmasının final yarışması jürisindeydim.
Kastamonu’da kutlanan ‘Türk Mutfağı Haftası’nı siz okuyucularımız için takip ettim. Kastamonu’nun kadim kültürünü, turizm çeşitliliğini, doğa ve insan hazinelerini, somut olmayan kültürel miraslarını, geleneksel ve eşsiz yönlerini sizin için gözlemledim. Zaman zaman “Kastamonu’dan Mektup Var” başlıklı yazılarımla Kastamonu hakkında yazılar yazmayı düşünüyorum.
Kastamonu’nun Coğrafi İşaretli Lezzetleri Cumhuriyet Meydanı’nda Tanıtıldı
22 Mayıs Pazartesi başlayan hafta etkinlikleri, İhsangazi Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve coğrafi işaretli ürünlerinden İhsangazi Eğşili Pilav ikramıyla başladı. 23 Mayıs Salı günü Pınarbaşı Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve coğrafi işaretli ürünlerinden Pınarbaşı Kara Çorba İkramı ve 26 Mayıs Cuma günü de Devrakani Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve yine coğrafi işaretli ürünlerinden Devrekani Cırık Tatlısı ikramı ile Kastamonu Cumhuriyet Meydanı’nda vatandaşlar ile buluştu.
İhsangazi Belediye Başkanı Hayati Sağlık, kendi ilçelerine haiz olan iki tür siyez tohumunu Bakanlık aracılığı ile tescillediklerini ve bunlardan birisinin Mergüze (İhsangazi’nin eski ismi) diğerinin ise İhsangazi Siyezi olan Ata siyezleri olduğunu, artık bu iki tohumdan başka ekilen tohum ürünlerinin siyez sayılmayacağını ifade etti.
Asma yaprağı, ısırgan ve mancar çeşitleriyle yapılan siyez bulgurlu eğşili pilav, Kastamonu’da bu stantta yediğim en iyi eğşili pilavdı. Başkan Hayati Sağlık, aldıkları devlet teşviği ile kurdukları kooperatif ve kadın emeğini değerlendirme projeleriyle Haziran ayında büyük bir yöresel etkinlik gerçekleştireceklerini belirterek bizi bu festival havasında geçecek etkinliğe davetlerini bildirirken, bu etkinlikte Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin teşrif etmelerini, kendilerini ilçelerinde ağırlamak istediklerini dile getirdi.
Pınarbaşı ilçesinin yerel çalı formunda bitkisinden kızamık (Berberis Vulgaris familyası) bitkisinden tavuk etiyle yapılan Kara Çorbasını da bize yöresel kıyafet giyen bir kızımız anlattı. Son gün şehirden ayrılmam sebebiyle meşhur Devrekani Cırık Tatlısı’nı yiyemedim. 24 Mayıs Perşembe günü ise İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Nasrullah Meydanı’nda açılan Kastamonu yöresel ürünleri ve yemekleri fotoğraf sergisi göz doldurdu. Tadına bakamadığım birkaç ürünü burada gördüm. Simit Tiridi, Devrekani Hindi Banduması, Kastamonu sacda Et Ekmeği, Pastırmalı Ekmek, Pastırmalı Simit, Araç Kül Çöreği, Cide Ceviz Helvası gibi.
Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Fahrettin Şenoğlu sorularımıza içtenlikle cevap vererek; Kastamonu davetlerine katıldığımız için teşekkürlerini iletti.
Şenoğlu; “Kastamonu “Türk Mutfağı Haftası” sebebiyle harika çalışmalara imza attı. Proğram eksiksiz ifa edildi. Coğrafi işaretli ürünlere destek vermeye devam edeceğiz, geçtiğimiz zamanlarda sosyal medyacıları ağırlayarak yöremizi gezdirdik, şimdi de bu vesileyle siz değerli şef ve gurmelerimizi ağırlıyoruz. Yöresel yemeklerimizi, gastronomimizi ve Kastamonu’nun kültür ve turizm değerlerini öne çıkartmak için elimizden geleni, imkanlar dahlinde yaptık, yapıyoruz. Ben ve tüm müdürlük çalışanları devletimizin ve şehrimizin bu alandaki çalışmalarına önem veriyoruz. Sayın Valimizin, KUZKA’nın ve diğer paydaşların destekleriyle daha iyi etkinliklere imza atacağız. Desteklerinizi bekliyoruz” dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Müdür Vekili Sayın Şenoğlu başta olmak üzere, tüm birim müdür ve uzman kadrosu büyük emek gösterdiler. Elbette ki kamu kurumlarında işleyişte sorunlar çıkabilmektedir, niyetler iyi olmuştur hep. Şehrin özellikle gastronomi, kültür ve tarih alanında bazı değerlerini keşfetmemde yanımda olan ve bana eşlik eden Halk Bilimci Kamil Serhoşoğlu’na ve ulaşım için Tevfik beye de teşekkürlerimi bir borç bilirim.
Ünlü Şeflerin Mutfak Şovları Gözleri ve Karınları Doyurdu
23 Mayıs Salı günü saat 16:00’da Guinness Dünya Rekortmeni Şef Mahmut Dolmacı ve Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu Karadeniz Bölge Temsilcisi Şef İbrahim Kesgin’in katılımıyla Kastamonu Kurşunlu Han Otel’de protokole ve vatandaşlara açık olarak mutfak muhteşem şovları gerçekleştirildi.
Rekortmen Şef Dolmacı 75 yaşında, dünyanın 65 ülkesine gitmiş ve Türk Baklavası’nı ve lezzetlerini dünyaya tanıtan bir yaşayan insan hazinesi olarak hiçbir karşılık beklemeden davet üzerine Şef İbrahim Kesgin ve ekibiyle beraber bizim gibi bu programa katılmıştır. Kendisiyle eski tanıdığım olarak çok memnun zamanlar geçirdim. Duayen şeften güzel meslek ve hayat dersleri aldım. Hem Dolmacı’ya hem aynı zamanda Samsunspor’un şefi de olan Şef İbrahim Kesgin’e ve değerli maharetli eşi hanımefendiye memnuniyetimi bildirir güzel zamanlar ve kader ortaklığı için teşekkür ederim.
Etkinlik başlamadan Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Serdar İzbeli ile güzel ve değerli bir sohbet gerçekleştirdik. İzbeli ve ailesi Kastamonu için birçok değeri ortaya koymuştur. Serdar İzbeli ile bölgedeki eşsiz orman ve orman dışı ürünleri (sarımsak, sahlep, tıbbi ve aromatik bitkiler, orman meyvaları), sarımsak çikolatası, şişelenmiş eğşi suyu gibi inavasyon ürünlerini, organik fide ve tohumlar gibi doğal tarım ürünlerini, bakırcılık, Tosya Kıstısı, sedef kakma ahşap, ahşap yöresel oyma işleri, şimşir kaşık gibi bitmeye yüz tutmuş ürünlerini ve keten, kendir, kenevir gibi bir çok endüstriyel tarım ürününe dem vurduk.
Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu ise; “biz her zaman kentimiz için elimizi taşın altına koyarız ve koyacağız” dedi. “Kastamonu’ya verilen emekler zai olmaz, bu şehir veliler şehridir. Gerek katıldığımız turizm ve şehir günleri fuarları gerekse bu tarz etkinliklerle Kastamonu Gastronomisi öne çıkacaktır” diye ekledi.
Etkinliğe Kastamonu Vali Vekili, İl Emniyet Müdürü, İl Müftüsü, İl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu ve Genel Sekreter Yardımcısı Adil Levent Baş, Araç İlçesi Belediye Başkanı Satılmış Sarıkaya ve eşi, kurum müdürleri, bazı davet paydaş sorumluları, Türsab İl Sorumlusu, Kastamonu Olgunlaşma Enstitüsü çalışanları, Kastamonu İl Halk Eğitim Merkezi sorumluları, Sılam Hediyelik’in sahibesi, davetliler ve vatandaşlar katılım gösterdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü organizasyonu olduğu için İl Müdürü Fahrettin Şenoğul ve tüm müdürlük çalışanları programda hazır bulundu.
Güzel ve keyifli zamanlara ve mutfak şovlarına şahit olduk. Büyük Şef Dolmacı ve ekibi birbirinden lezzetli ürünler çıkartı tüm katılımcı misafirlere. Mahmut Dolmacı’yla özdeşleşmiş midye baklava, cennet çamuru tatlısı ayrıca Laz böreği, Kastamonu Pastırması ve siyezinden bademli kapama pilavı ve Perde Pilavı şeflerimiz tarafından canlı olarak sahnede hazırlandı. Mahmut Dolmacı açtığı hamurlarda Türk Bayrağı’nı büyük gururla dalgalandırdı.
Kurşunlu Han Otel’de gerçekleşen Ünlü Şeflerle Gastronomi şovları katılımcılar tarafından ilgi ve beğeniyle izlendi. Elbet bir eksik vardı. “Türk Mutfağı Haftası” ve bu sebeple düzenlenen “Liseli Şefler Yarışıyor” Türk Mutfağı Yemek Yarışması’na katılan ve 3 Mayıs’tan bu yana devam eden yarışmada ki 38 lise düzeyinde katılan 4’er kişilik takımlar ve sorumlu öğretmenleri eksikti programda. Bizler o genç dimağların, bu tarz her zaman göremeyecekleri ve şehirlerine gelen organizasyona davet edilmemesini unutulmuş olarak görmek istiyoruz. Sayın Dolmacı ve diğer şeflerimizde bu konuya parmak bastı. Türk Mutfağı Haftası anısına misafir şeflere ve bana Kastamonu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından plaket takdiminde bulunuldu. Plaketimi Kastamonu İl Müftüsü Mustafa Bilgiç’in elinden aldım.
Kastamonu sayfalara, ansiklopedilere sığmaz. Benim bir sözüm var; ‘Kastamonu bir elmas her yönüyle, bunu parlatacak ve iyi kesimcilerle pırlantaya çevirecek olan daha verimli insan faktörüne ihtiyaç var. Yok değil elbet, şehrin kadınları var her alanda çalışkan, bir şeyler yapmak isteyen, hem de vizyoner bir Belediye Başkanı var, çok değerli üniversite hocaları var. Kastamonu diasporası var ülkemizin her yerinde. Gelin hepimiz kardeşçe sahiplenelim bu Kadim Şehri, değerlerini bozmadan parlatalım dünyaya duyuralım bu değerleri.’
Kastamonu’ya gelmemde ön ayak olan tüm hocalarıma, burada tanıştığım tüm niyeti güzel olan dostlara teşekkürü bir borç bilirim. UHA ve Türkuaz Haber Ajansı adına esen kalın.
Gazeteci* Veysel KAVRAYAN