Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Barışın, istikrarın ve adaletin sağlanması için gayret gösteriyoruz”…
İletişim Başkanı Altun: “Barışın, istikrarın ve adaletin sağlanması için gayret gösteriyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konferans Salonu’nda düzenlenen “Türkiye Tanıtımı ve Türkiye Yüzyılı’nda Türkiye Programı“nda Türkiye’de ve dünyada geçmişi, bugünü ve geleceğiyle Türkiye’nin gerçek hikâyesinin anlatılmasına büyük önem verdiklerini ve Türkiye Kitabı’nın içeriğini de bu doğrultuda şekillendirdiklerini söyledi.
“Barışın, istikrarın ve adaletin sağlanması için gayret gösteriyoruz”
Üç ana başlığın yer aldığı Türkiye Kitabı’nın ilk bölümünün “Tarihçe, Anayasal Düzen, Yönetim Yapısı ve Toplumsal Yaşam” konularını içerdiğini anımsatan İletişim Başkanı Altun, şöyle devam etti:
“Bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti Devleti 2 bin yıllık devlet geleneğine 1400 yıllık medeniyet müktesebatına ve Anadolu coğrafyasında 1000 yıllık köklü bir tarihe sahiptir. Türk milleti, insana verdiği değer, adalete olan sadakati, hoşgörülü yaklaşımı ve güçlü devlet geleneği sayesinde Asya, Avrupa, Balkanlar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika dâhil geniş coğrafyalarda silinemez izler bırakmıştır. Türkiye Cumhuriyeti, bu köklü ve zengin tarihî birikiminden aldığı güçle geleceğe yürümektedir. Bugün bu anlamda Türkiye’nin sahip olduğu siyasi istikrar ve güçlü siyasi liderlik, Türkiye’nin büyük bir imkânıdır.
Bugün birlik ve beraberlik içerisinde ‘Büyük ve Güçlü Türkiye‘nin inşası için çalışırken, uluslararası ortamda da barışın, istikrarın ve adaletin sağlanması için gayret gösteriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği bu noktada en büyük zenginliğimiz ve kazanımımızdır. Ülkemizin geniş diplomatik kapasitesi de bölgesel ve küresel gelişmeleri etkileme ve yönlendirme gücümüzü artırmaktadır. Bu güç, dünyadaki hemen her gelişmede ülkemizi fikri sorulan, görüşüne başvurulan, pozisyonuna bakılan merkezî aktör hâline getirmektedir.”
Anadolu coğrafyasının tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını anımsatan İletişim Başkanı Altun, Türk milletinin, farklı medeniyetlerden ahenkli bir uyum oluşturmayı başardığını belirterek “Bu topraklarda farklı inanç, kültür ve geleneklerin bir arada yaşadığı hoşgörü iklimi her zaman kültürel bir değer olagelmiştir. Anadolu’nun bereketli kültür mirasının şekillendirdiği kültürel yapımız, dünyaya örnek olmaya devam etmektedir.” dedi.
“Türkiye, her yıl milyarlarca dolar savunma sanayii ihracatı yapan güçlü bir ülke hâline geldi”
Kitabın ikinci bölümünün, “Dünya’da Türkiye” başlığını taşıdığını aktaran İletişim Başkanı Altun, şu bilgileri verdi:
“Bu bölümde küresel bir aktör olarak ülkemizin izlediği etkin dış politikanın yanı sıra sanayi, bilim, teknoloji ve ekonomideki atılımları, dünyanın ilgi odağı olan turizmi ve kültürel yaşamı ile ülkemizin vatandaş merkezli hizmetleri ele alınıyor. Türkiye, ekonomik kalkınmanın ve büyümenin en önemli unsurlarından olan sanayileşmede geniş ürün yelpazesi, güçlü uluslararası bağlantıları ve ihracata dayalı üretim yapan gelişmiş imalat sanayisi sayesinde çok önemli mesafeler kaydetmiştir. Bu başarıda Türkiye’nin sanayi vizyonu olan ‘millî teknoloji hamlesi‘ ışığında atılan adımlar, son derece önemli rol oynamıştır. Türkiye artık kendi silahını, tankını, helikopterini, gemilerini, insansız hava araçlarını üreten, her yıl milyarlarca dolar savunma sanayisi ihracatı yapan güçlü bir ülke hâline gelmiştir.”
Söz konusu başarıların “Türkiye karşıtlarını” rahatsız ettiğini çok iyi bildiklerini vurgulayan İletişim Başkanı Altun, “Türkiye karşıtlarının, uluslararası alandaki Türkiye düşmanlıklarını, bu rahatsızlıklarını da anlayabiliyoruz. Zira onlar ‘Büyük ve güçlü Türkiye‘nin kendilerinin kötücül uluslararası projeleri için bir mani teşkil ettiğini çok iyi biliyorlar. Esas itibarıyla anlamakta zorlandığımız husus; Türkiye’de siyaset yaptığını söyleyen birtakım zevatın, savunma sanayisi alanındaki atılımlarımızdan, geldiğimiz noktadan rahatsızlık duymasıdır. Savunma sanayimizle bu alana değerli katkılarda bulunan yerli ve millî girişimcilerimizle gurur duyuyoruz. Tehditlere kulak asmıyoruz. Zira değerlendirmelerde görüyoruz ki zaman zaman örtülü ve açık bir şekilde bizlere net tehditler savruluyor. Bu tehditlere asla ve asla prim vermiyoruz, kulak asmıyoruz. Bunun da böyle bilinmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bütün bunlarla birlikte, bölgesel enerji hatlarının merkezinde yer alan Türkiye’nin, Avrupa’nın ve dünyanın enerji güvenliğinde de yaşamsal bir öneme sahip olduğunu söyleyen İletişim Başkanı Altun, “Ayrıca enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmaya yönelik çalışmalar kapsamında kendi doğal gazımızı üretmekten kaynak çeşitlenmesine, birçok hayatî ve devrim niteliğinde adım atılmıştır. Türkiye’nin yenilenebilir enerji atılımları, ilk yerli otomobilin elektrikli olarak tasarlanması, Sayın Hanımefendi’nin himayesinde yürütülen ve BM nezdinde resmî bir karşılık bulan Sıfır Atık projesi, korumaya alınan tabiat varlıkları, akıllı ve iklim dostu kent projeleri de çevre dostu yönetim yaklaşımımızın somut çıktılarıdır.” dedi.
“Ülkemizin, somut ve soyut kültürel mirasıyla gurur duymalıyız”
Kitabın “Kamu Hizmetleri” adlı üçüncü bölümde vatandaşlara sunulan örnek kamu hizmetlerinin tanıtımının yer aldığını söyleyen İletişim Başkanı Altun, böylelikle hem ulusal hem de uluslararası kamuoyuna, Türkiye’nin birikiminin aktarılmak istendiğini anlattı.
Türkiye’nin vatandaşını önceleyen, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın!” diyen kamu hizmetleriyle dünyaya örnek olduğunu ifade eden İletişim Başkanı Altun, “Ülkemiz ‘Halka hizmet, Hakk’a hizmettir.‘ düsturuyla sunduğu kamu hizmetlerini, modern dünyanın gereklerine göre yeniden yapılandırılan kurumlar ve yatırımlarla daha da ileriye taşımaktadır.” dedi.
Öte yandan, Türkiye’nin siyasetten ekonomiye, kültürden turizme, her alanda dünyanın merak ettiği ve ilgi gösterdiği bir cazibe merkezi hâline geldiğini belirten İletişim Başkanı Altun, “Ülkemizin somut ve soyut kültürel mirasının dünyada eşi benzeri bulunmuyor, bu mirasla gurur duymalıyız. Anadolu’daki doğa çeşitliliğinin yanı sıra bu topraklarda birçok medeniyetin birbirinin içinde harmanlanarak günümüze gelmesi, bu kültürel ve coğrafi zenginliğin somut göstergeleridir. Küresel salgına rağmen 2021’de Türkiye’nin 30 milyon ziyaretçiyle turizmde ilk sıralarda yer alma başarısı göstermesi, turizm alanındaki altyapımızın gücünü göstermektedir. Bu rakam hamdolsun bu yıl çok daha yukarıya çıkmış durumdadır.” ifadesini kullandı.
Türkiye Kitabı’nın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olarak Türkiye’nin gerçek hikâyesini anlatmak ve Türkiye markasını güçlendirmek amacıyla gerçekleştirdikleri çalışmaların bir ürünü olduğunu söyleyen İletişim Başkanı Altun, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Çalışmada çok büyük bir emek var. Bu çalışma, birçok kurum ve kuruluşun katkı verdiği birçok mesai arkadaşımın çok ciddi emekler vererek ortaya çıkarttığı gurur duyduğumuz bir çalışma. Türkiye’nin tanıtımı anlamında önemli eserler arasında yer alacağına inandığımız bu eseri, ilk aşamada Türkçe ve İngilizce olarak yayımladık. Arapça, Fransızca, Almanca ve Rusça çevirileri de en kısa zamanda yayımlanmış olacak. Kültür dünyamız, ülkemiz ve milletimiz için hayırlı uğurlu olsun. Bu kıymetli eserin ortaya çıkmasına emek sarf eden bütün mesai arkadaşlarıma ve kurumlarımıza teşekkür ediyorum.”
[TÜHA Haber Ajansı, 18 Ocak 2023]