Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Yaşlılara Yönelik Sosyal Politikalar Çalıştayı düzenledi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) PM üyesi Dr. Aylin Yaman, “2003 yılında hayatımıza giren Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın hiç şüphesiz en büyük zararı, Koruyucu Hekimlik üzerine olmuş; bu durum ise en fazla kırılgan grupları etkilemiştir” dedi.
Dr. Aylin Yaman, CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’nın düzenlediği Yaşlılara Yönelik Sosyal Politikalar Çalıştayıyla ilgili değerlendirmesini, TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Ataner YÜCE‘ye yaptı.
(CHP) PM üyesi Dr. Yaman, kırılgan gruplardan biri olan 65 yaş üstü bireylerin, aktif ve sağlıklı yaşlanma süreçlerinde ihtiyacını duydukları Birinci Basamak hizmetlerine ulaşmada ciddi sorunlar yaşadıklarını söyledi.
Dr. Aylin Yaman, “Bu yaş grubunun yüzde 90’ında var olan en az bir ve olası diğer kronik hastalıkların takibi, yaşlılık aşılama programı gibi koruyucu hekimlik uygulamaları, son 20 yılda ihmal edilmiş; üzerine eklenen pandemi süreci, yaşlılarımızın tıbbi ve sosyal süreçlerini daha da olumsuz hale getirmiştir” dedi.
Sağlıkta Dönüşüm Programı ile yaratılan “Kışkırtılmış Sağlık Talebi” konusunda da konuşan Dr. Aylin Yaman, 2019 yılı sonu itibarı ile (pandemiden hemen önce), bir kişinin yılda 9,8 kez sağlık işletmesini ziyaret etmesi şeklinde bir sürece dönünce, talep patlamasının yarattığı yoğunluğun, en fazla 65 yaş üstü grubu etkilediğini ve tedavi süreçlerinin de aksadığına dikkat çekti.
Dr. Yaman, Sağlıkta Dönüşümün en fazla etkilediği uzmanlık gerektiren meslek gruplarının, son 20 yılda, eğitimlerinden, görev tanımlarına, atanmalarından, çalışma ortamlarında yaşanan sıkıntılara kadar çeşitli seviyelerde sıkıntılar yaşadığını, sonuçta, hemşirelik, sosyal hizmet uzmanlığı, evde bakım teknikerliği ve gerontoloji gibi özellikle 65 yaş üstü nüfusun ihtiyaç duyduğu branşlarda ciddi sorunların yaşandığının altını çizdi.
Dr. Aylin Yaman, “Bu sorunların gölgesinde, giderek yaşlanan nüfusun ihtiyaçlarını ortaya koymak, karşı karşıya kalacağımız durumları öngörebilmek, mevcut durum analizini yaparak, çözüm önerilerini tartışabilmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu çalıştayın, politika metnine sağlıklı bir şekilde yansıması dileğiyle, güzel bir çalışma diliyorum.”
Gerçekleştirilen Çerçeve Sunum’da, sağlıklı ve aktif yaşlanmanın anlamı, yaşlanan nüfus için önemi; geriatrik yaklaşım ve yaşlı dostu sağlık işletmeleri kavramı; uzun dönem bakım, yaşam sonu bakım ve palyatif bakım kavramları ve giderek bu bölümlere artan ihtiyaç; evde bakım hizmetlerinin kamuya ve özellikle yerel yönetimlere entegrasyonu değerlendirildi.
Mevcut durum ve çözüm önerileri eksenli çerçeve sunumun ardından daha önce belirlenen üç komisyon (“Yaşlı Dostu Kentler”, “Tedavi, Bakım ve Rehabilitasyon”, “Yaşlılara Yönelik Sosyal Politikalar; Aktif Yaşlanma, Katılımcılık ve Dijital Okuryazarlık”) çalışmaları yapıldı.
Komisyonların kendi taslak raporlarını özetlemelerinin ardından Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da kısa bir teşekkür konuşması gerçekleştirdi.
[TÜHA Haber Ajansı, 10 Ekim 2022]