enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:04 Kamuda türban serbest bırakılınca dünya yıkılmadı
22:54 Prof. Dr. Levent Atalı; “Kocaeli il olarak spor potansiyelini ulusal düzeyde daha çok kullanmalı” 
22:13 Spor camiasını yasa boğan vefat!…
00:10 Şubat 2025’teki seçimlerden sonra Almanya’da neler değişecek?
00:05 Hollanda’da, son günlerde adları en çok anılan başarılı Türk girişimciler -2-
00:04 Bakan Fidan, Alman mevkidaşı Baerbock ile görüştü
00:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye halkını hiçbir zaman kaderine terk etmedik
00:04 Prof. Dr. Murat ERCAN, “İsrail, Suriye’nin doğusundaki enerji kaynakları ve lojistik hatlarını da hedef alıyor”
00:03 Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres: “Dünya’daki Yangına Çare Yenilenebilir Enerji Devrimi”
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Suriye halkına mektup
00:03 Önce Sen İyi Ol podcast serisinin ilk bölümü yayınlandı
00:02 Teknoloji sektörü için ekosistem ekonomisi seferberliği başladı
00:02 Suriye ve duvarın yıkıldığı an
00:02 Analiz: Suriye’de Yaşanan Rejim Değişikliği ve Türkiye…
00:02 Akçansa, sektöründe CEO Water Mandate’i imzalayan ilk Türk şirketi oldu
00:01 Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Debik’ın Mektubu Macaristan’da
00:01 Lawrence’tan Colani’ye Suriye trajedisi-1/2- İngiltere Vehhabileri tercih ediyor…
00:01 İzmit Belediyesi’nin düzenlediği, İzmit Oyuncak Müzesi’ni bugün Kapanca Sokak’ta açıyor.
00:01 Bir Asırlık Kardeşlik: Türk Macar Dostluk Antlaşması (18 Aralık 1923)
00:01 Lawrence’tan Colani’ye Suriye trajedisi -2/1- Suriye’de kumpasın hızlanması
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çüş artık! ‘Umuda Yolculuk Anıtı’nı CHP’ye mal ettiler

Çüş artık! ‘Umuda Yolculuk Anıtı’nı CHP’ye mal ettiler
02.07.2021
A+
A-

* Kadıköy’e yerleştirilen ‘Umuda Yolculuk’ anıtı için kullanılan yolu ben eleştirdim ama, yandaş medya çok daha ileri gitti ve ‘CHP’nin heykeli’ olarak yaftaladı.

* Ben, ‘Açılışta devlet yoktu’ derken ve Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yokluğunu da eleştirmişken, yandaş medya, ‘İBB yönetimi, Kadıköy’de Türk işçilerin Avrupa’ya göçünü temsil eden ‘Umuda Yolculuk Anıtı’nı açtı.’ dedi.

* Yurtdışına göçün 60’ıncı yılında, gurbetçilerimizi simgeleyen bir anıtın CHP’ye mal edilmesi hem girişimci yurttaşlarımıza haksızlık ve hem de bu hizmete saygısızlıktır. Yandaş medya CHP’ye çatmak için keşke başka bir konuyu ele alsaydı.

* Gurbetçiliğin, milyonlarca Türk ailesi içinde yarattığı acıları anlama yerine, acıyı da siyasete mal eden medyayı anlamakta güçlük çekiyorum.

* (Şu anda öyle bir röportaj ile meşgulum ki, çok yakında yayınlayacağım bu röportajı okuyup da ağlamayacak biri olacağını hiç zannetmiyorum.)

İlhan KARAÇAY yazdı:

Hollanda’dan bir grup Türk’ün inisiyatifi ile Kadiköy’e dikilen ‘Umuda Yolculuk’ anıtı ile ilgili haberlerimi hatırlayanlar, girişime siyasi bir tint (renk) katan organizatörleri eleştirdiğimi de bilirler. Bilmeyenler için daha önce yayınlamış olduğum iki haberi altta yeniden sunuyorum..

Ben, ‘Bu girişimde bulunanlar, keşke ‘Hollanda Sosyal Demokratlar Birliği’ yerine ‘Hollanda Türk Birliği’ gibi bir isimle başvuru yapsalardı’ diyerek, bazılarını kızdırmışken, daha sonra Google’de gördüğüm yandaş medya başlıklarındaki ifadelerin, ‘Çüş’ dedirtecek kadar abartılı olduğunu gördüm.
Gurbetçiliğin, milyonlarca Türk ailesi içinde yarattığı acıları anlama yerine, acıyı da siyasete mal eden medyayı anlamakta güçlük çekiyorum.
Şu anda öyle bir röportaj ile meşgulum ki, çok yakında yayınlayacağım bu röportajı okuyup da ağlamayacak biri olacağını hiç zannetmiyorum.
Gurbetçiliğin, milyonlar üzerinde yarattığı travmayı kavrayamayanlara ‘Yazıklar olsun’ diyorum.
Bakınız, habere yandaş medya tarafından nasıl başlanmış:
‘CHP’den İstanbul’a yeni heykel.
CHP belediyeciliğinin simgesi haline gelen heykellere bir yenisi daha eklendi. İBB (İstanbul Büyükşehir Belediye) yönetimi, Kadıköy’de Türk işçilerin Avrupa’ya göçünü temsil eden ‘Umuda Yolculuk Anıtı’nı açtı.’
Yandaş medyanın eleştiri bölümündeki ifadeler sadece yukarıdaki kadardı. Bundan sonra haber, ‘İstanbul’da Türk işçilerin Avrupa’ya göçünü simgeleyen ‘Umuda Yolculuk Anıtı’, Kadıköy İskele Meydanı’na dikildi.’
Haberin devamı ajanslardan geldiği şekliyle yayınlanmış.
El insaf yani…
Yurtdışına göçün 60’ıncı yılında, gurbetçilerimizi simgeleyen bir anıtın CHP’ye mal edilmesi hem girişimci yurttaşlarımıza haksızlık ve hem de bu hizmete saygısızlıktır.
Yandaş medya CHP’ye çatmak için keşke başka bir konu ele alsaydı.
Konunun önemini ve yapılan hataları anlatabilmek için, daha önce yayınlamış olduğum,
‘Anıt açılacak’ ve ‘Anıt açıldı’ haberlerimi alta sıralıyorum:

(AÇILIŞ ÖNCESİ HABER-Fotoğrafsız)

TÜRK İŞÇİ GÖÇÜ’NÜ SEMBOLİZE EDEN ANIT İSTANBUL’DA AÇILIYOR

* Hollanda Türkleri’nin girişimi ile yaptırılan ‘Umuda Yolculuk’ anıtı, 18 Haziran’da Kadıköy Parkın’da açılacak.

* Göç alan ülkelerin Büyükelçi ve Başkonsolosları’nın hazır bulunacağı açılış töreninde, Türkiye’den hangi üst düzey
yöneticilerinin katılacağı meçhul.

* Önce, hak ettiği Sirkeci Garı’nda kurulan, daha sonra işgüzarlar tarafından sökülen anıtı, Zafer-Ali-Derya Sanat Atölyesi yaptı.

İlhan KARAÇAY’ın haberi:

‘Umuda yolculuk’ olarak başlamıştı serüven…
Türkiye’den Avrupa’ya, daha iyi bir yaşam umudu ile, yüreklerini sevdiklerinin yanında bırakarak bilinmeze doğru, gurbet ellere çalışmaya giden Anadolu’nun cesur evlatları şimdi bir anıt ile yaşatılacak.
‘Umuda Yolculuk’ anıtı, 18 Haziran Cuma günü, Kadiköy Parkı’nda açılacak.
Açılış törenine, göç alan Hollanda, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, İsveç, ve Danimarka’nın Büyükelçi ve Başkonsolosları hem organizatör ülke ve hem de davetli olarak katılacak.
Hollanda’dan Türk kuruluşlarının temsilcileri ile işadamlarının da katılacağı açılış törenine, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu katılacak. Ankara’dan üst düzey yetkililer davet edildiler ama, bu anlamlı
etkinliğe kimin katılıp katılmayacağı mechul kaldı.
Aslında, çoğumuzun yüreklerine su serpecek olan bu anıtın, Sirkeci Garı’na kurulması için, gerek Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu ve gerekse Fatih Belediyesi’nden izin alınmıştı ve anıt garın yanındaki parka yerleştirilmişti. Ama daha sonra bu anıt, ‘Buraya daha önceden
kararlaştırılmış olan bir inşaat yapılacak’
gerekçesiyle sökülmüştü.
‘Bu neden gerçekleşmedi?’ diye sorduğum Anıt Çalışma Grubu üyeleri, ‘Türkiye’deki bürokratik engelleri aşamadık. Sonunda Kadıköy
Belediyesi’nin onayı ile Anıtı Haydarpaşa Garı’nın karşındaki parka kurulmasına karar verdik.’
 dediler.

(AÇILIŞ HABERİ-Fotoğraflı)

YİNE YÜZÜMÜZE GÖZÜMÜZE BULADIK!

* Avrupa’ya göçün 60’ıncı yılında, İstanbul’da açılan ‘Umuda Yolculuk Anıtı’ ilgi görmedi ve sahiplenilmedi.

* Açılışta Belediye Başkanı, Bakan veya bir siyasetçi yoktu.

* İlgisizliğin ve sahiplenmemenin nedeni olarak, konuya siyasi bir rengin katılışı gösteriliyor.

* Yurtdışındaki 10 milyona yakın Türk’ü temsil edecek olan, böylesine önemli bir anıtın her kesime mal edilememesi, büyük bir beceriksizlik olarak niteleniyor.

* Yurtdışındaki akil insanlarımız konuyla ilgili görüşlerini belirtirlerken, ‘Girişim mükemmel ama uygulama zayıf’ dediler.

İlhan KARAÇAY yazdı:

Değerli Okurarım,
1 Haziran günü sizlere sunmuş olduğum, ‘Türk işçi göçünü sembolize eden anıt İstanbul’da açılıyor’ başlıklı yazımı, umut dolu sözler ile süslemiştim ama, ‘Umuda Yolculuk’ adı verilen bu anıtın dikilmesine karşı olanlar olduğunu da ima etmiştim.
Hatta, anıtın önce Sirkeci Garı yanına dikildiğini, sonra da Fatih Belediyesi tarafından söküldüğünü dile getirmiştim. Belliydi ki, bu anlamlı ve güzel girişim, bazı kesimlere iyi anlatılamamış ve bu kesimler de, girişimi desteklememiş ve hatta baltalamıştır.

İsterseniz önce, benim de bulunmak istediğim ama bir neden ile gitmediğim, 18 haziran Cuma günü Kadıköy’de açılışı yapılan, ‘Umuda Yolculuk Anıtı’nın açılış törenini Kadıköy Gazatesi’nden aktarayım ve sonra da olumsuzluklara ve eleştirilere değineyim.

Açılış:


Başta Almanya ve Hollanda olmak üzere Avrupa’ya işgücü göçünü konu alan ‘Umuda Yolculuk’ Anıtı, dün İstanbul Kadıköy Parkı’nda açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Hollanda, Belçika, Almanya ve İsveç başkonsolosluklarının işbirliğiyle düzenlenen açılışa, Türkiye’den Avrupa’nın çeşitli ülkelerine giden birinci kuşak işçilerin temsilcileri de katıldı.
Hollanda Demokratik Sosyal Dernekler Federasyonu’nun (DSDF) girişimiyle yapılan, Hollandalı gazeteci Hünkâr Ilık’ın fikrinden yola çıkarak, İzmir’den üç sanatçının (Derya Ersoy, Zafer Dağdeviren ve Ali Yaldır) tasarladığı anıt, 10 metre uzunluğunda, 3 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğinde. DSDF Başkanı Nevzat Cingöz, anıtı şu sözlerle anlatıyor:
“Türkiye’den 1960’ların başından itibaren ayrılan işçiler, bir umut yolculuğuna çıktılar. Avrupa ekonomisinin yeniden inşasına katkıda bulundular. Para, bilgi ve bağlantılarıyla Türkiye’de yatırımlar yaptılar. Bu kişiler şimdi 80 yaşın üzerinde, birçoğu çoktan öldü. Bu anıtla bir dönemi kapatıyoruz. Ama bu aynı zamanda yeni bir dönemin başlangıcı…’
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da açılışta yaptığı konuşmada, Hollanda’ya göç eden gurbetçi işçilerin Hollanda işçi sınıfının parçası olduğunu hatırlattı. Çerkezoğlu, anıtın yapımına katkı veren sanatçıları, büyükelçilikleri, İBB’yi ve Hollanda’daki Türkiyelilerin derneklerini tebrik etti.
Hollanda İstanbul Başkonsolosu Bart van Bolhuis, açılışta yaptığı konuşmada her yıl farklı bir ülkenin “Umuda Yolculuk Anıtı” etrafında bir etkinlik düzenleyeceğini dile getirdi…
Açılış törenine, Wim Selles yönetimindeki SufiBach Müzik Topluluğu da ezgileriyle renk kattı.
İşte, açılış haberi böyle:
Ama ne yazık ki bu haber ulusal ana akım gazetelrinde ve televizyonlarda yer almadı.
Nasıl alsın ki?
Ne İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ne bir Bakan ve ne de bir siyasetçinin yer almadığı böylesi bir açılışın medyada yer almaması normal değil mi?
Peki ne oldu da, hepimizi gururlandıracak ve duygulandıracak olan böylesi muhteşem bir anıt düşüncesi neden destek görmedi?
Bu konuda fikirlerini aldığım bazı akil insanların görüşleri şöyle:
Önce, girişime imzasını atan Hollanda Sosyal Demokrat Dernekler Federasyonu’nun eski Başkanı ve şimdiki üyesi Cezmi Doğaner’in neler dediğine bakalım. Cezmi Doğaner açılışa, şimdi ikamet ettiği Anada’dan gelerek katıldı:
‘Bana göre açılış çok güzel oldu. Tüm belediye mesupları oradaydı. Çeşitli ülkelerin Başkonsolosları da vardı. Açılışa İmamoğlu’nun katılmamasının nedeni bir başka önemli randevusunun oluşundandır. Ayrıca bu iş başından beri baltalanmıştır. Daha önce Sirkeci’ye kurulan anıt, Fatih’in AKPL Belediye Başkanı tarafından söktürülmüştür. Açılışa Bakanlar ve siyasiler davet edilmiştir.’
Doğaner’e, ‘İyi ama, bu işi baltaladıklarını belirttiğiniz kesimler, bu işe siyasi bir renk katılmış olduğunu ileri sürüyorlar. Yani, başvurulan merciler ‘Sosyal Demokrat Dermekler Federasyonu’ adını duyunca kıl olmuşlardır.’ dediğim zaman aldığım yanıt şu oldu:
‘Bizimkiler işin içine siyasi bir renk sokmak istemediler. Onlar böyle algılamışlardır’.

Cezmi Doğaner’e, ‘Demek ki iyi anlatamamışsınız ki, bugünkü açılışa hiç bir devlet yetkilisi gelmediği gibi, medyada da hak ettiği yeri alamadı’ dediğim zaman aldığım yanıt şu oldu:
Bu da sizin görüşünüz.’
İbrahim Görmez:
Hollanda’da Türk İslam Dernekleri Federasyonu ve İslam Yayın Kurumu’nun başkanlığını yapmış olan İbrahim Görmez’in bu konudaki görüşü şöyle:
‘Yıllarca ülkesinin kalkınmasına öncülük etmiş  milyonlarca  gurbetçi, zaman zaman, döviz kaynağı olmuş ve zaman zaman da ‘fabrika kuruyoruz  gelin ortak olun’  diyerek tüm  birikimlerini dolandırıcı firmalara kaptırmış idi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen vatan sevgisinden hiç bir şey kaybetmeyen  bu insanların  varlığını, bir göç abidesi heykelinde yaşatmaya ve unutturmayanlara şükran borcumuzu bildirmiştik. Lakin, ne yazık ki yine tüm vatandaşlarımızı ilgilendiren  bu konuyu da siyasi malzeme olarak kullanmışlardır. Yurt dışında yasayan  5 milyonu aşkın vatandaşımızı sembolize eden bu isci göçü abidesinin  açılışı, maalesef  bırakın Bakanları, Belediye Reisini bile  ilgilendirmemiş olacak ki, üç beş kişi ve sendika ile bu açılışı  gerceklestirdiler. Partiler üstü ve politikalar  üstü olması gereken bu konu bizleri çok derinden yaralamıştır. Yurt dışında sadece solcular değil, her siyasi görüşten  vatandaşlarmızın  olduğu, bu kişiler tarafından ne yazık ki halen kabul görmemektedir. Şahane bir estetiğe sahip olan bu abide, kendilerini solcu olarak görenlere kutlu olsun.  Böyle bir abidenin açılışına, brakın  Belediye Başkanını, Reisicumhur’u bile getirmeniz gerekirdi.
Çok ama çok üzgünüz.’
İsterseniz, Hollanda’da Recep Tayyip Erdoğan’ın elçisi olarak bilinen, Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Veyis Güngör’ün de, ne şiş yansın ne kebap mealindeki mesajına da bir göz atalım:
‘Avrupa’ya Türk göçünün 60’ıncı yılının kutlandığı 2021 yılında, İstanbul’da açılışı yapılan bir göç anıtı töreninde, göç alan ülkeler gibi, göç veren ülke de arzu edilir şekilde temsil edilmeliydi. Bu kadar tecrübeye rağmen, bunun olmaması, doğrusu insanı düşündürüyor.’
Genel kanaat:
Çok güzel duygularla başlatılan, türlü baltalamalar rağmen Kadıköy’de dikilen ‘Umuda Yolculuk Anıtı’nın açılış törenine gölge düşürmek haddimiz değildir.
Ne var ki, 10 milyona yakın insanı ilgilendiren böyle bir girişimin, siyasi tintli (renkli) bir kuruluş ismi yerine, geneli temsil eden ‘Hollanda Türk Kökenliler Birliği’ gibi bir isimle yapılması daha akıllı bir iş olurdu.
Aslında, bu girişimde ismi geçen Zeki Baran, ‘Türkler İçin Danışma Kurulu’nun başkanlığını yapıyor. Çeşitli siyasi ve dini görüşlerden federasyonların yer aldığı ‘Türkler İçin Danışma Kurulu’ bu girişim için en iyi isim olabilirdi.
Açılışta da görüldüğü gibi, en önemli konuklar arasında DİSK Genel Başkanı’nın yer alması ve konuşma yapması da, konuya verilen siyasi rengin ispatı olarak gösteriliyor.
İyi niyetli dostlarımız, bu girişimi keşke ‘Hollanda Sosyal Demokrat Dernekler Federasyonu’ yerine, ‘Türkler İçin Danışma Kurulu’ ismiyle yapsalardı.
Değerli okurlarım,
Amacımın, olayı küçümsemek olmadığını, aksine yüceltmek olduğunu tekrarlamama gerek yok sanırım.
Ne var ki, Almanya’da kendisinden çok söz ettirmiş bir adam, Kadıköy’deki anıtı çok önemli bulmayarak küçümsemiş Kendi yaptıkları ile övünen, başkalarının eserlerine tu-kaka diyen bu adamı ve yazdıklarını alttaki fotoğrafta göreceksiniz.

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Temmuz 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.