enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:12 Uluslararası Diplomatik İlişkiler Akademik Araştırmalar ve Eğitim Derneği (UDİAD), Antalya Diplomasi Forum’u 2025’e katıldı…
19:18 Geri sayım başladı!…
15:32 Jeopolitik, ekonomik ve stratejik açıdan önem taşıyan yer altı kaynaklarının, küresel rekabet ortamındaki önemi ve enerji dönüşümüne etkileri…
15:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Foruma yoğun ilgiden memnuniyet duyuyoruz”…
15:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail’in katliamlarına sessiz kalmak bu suça ortak olmaktır…
10:10 Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek, “ABD – İsrail merkezli tehditlere karşı Türkiye’nin çözüm yolu Atlantik sisteminden koparak üretim devrimine yönelmek”…
09:28 ‘Beyin besini’ kolinin neden gözardı edildiği düşünülüyor?
08:56 Hollanda’da Kurşuna Dizilen Özbekler!…
08:40 Dışişleri Bakanı Fidan,”Bazı grupların Türkmenlere farklı şekilde muamele etmesi kabul edilemez”
07:12 Başbuğ Alparslan Türkeş Enschede’de anıldı!…
07:10 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılına girerken, bu sürecin birçok toplumsal boyutu tekrar gözden geçiriliyor…
06:55 Simpra Inventory ile Mutfağın Matematiği’nin üçüncü bölümü yayınlandı
20:47 Ziraat Türkiye Kupası’nda yarı final tarihleri açıklandı! İşte karşılaşmaların programı
19:47 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEM Parti arasında yapılan görüşmeye ilişkin ilk açıklama geldi!…
18:50 İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla ilgili basın açıklaması düzenlendi…
16:45 Kocaelispor’a müjdeli haber an meselesi!…
16:35 Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı Akın Gürlek davası 16 Haziran’a ertelendi…
08:09 Analiz: Mayın Tarlalarıyla Mücadele: Azerbaycan’ın Deneyimi ve Karşılaştığı Zorluklar
08:02 Avrupa Güvenlik Mimarisi ve Türkiye
23:54 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dev uçaklar göklere veda ediyor!

Dev uçaklar göklere veda ediyor!
29.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / 7 Airbus, bir döneme damgasını vuran iki katlı, dünyanın en büyük yolcu uçağı A380’in üretimine son verdiğini açıkladı. Boieng ise kısa süre sektörle tanıştırdığı 747’nin son versiyonu 747 Intercontinental’in beklenen talebi görememesi nedeniyle üretimine son verdi.

 Habertürk  yazarı Güntay Şimşek, uçak üreticilerinin pandeminin etkisiyle geniş gövdeli büyük yolcu uçaklarının üretimine son verdiklerini kaleme aldı. İşte o yazıdan bir bölüm:

“Covid-19 sonrasında film izlerken devasa bir uçağın sahnesine rastlarsanız, çekimin nasıl yapıldığını merak etmeyin. Bundan sonra film sahnelerinde bolca 747 görmeniz mümkün. Uçağın bir bilgisayar teknolojisiyle filmin içine entegre edildiğini düşünmeyin. Çünkü 747’ler film platosu oluyor.

Covid-19 havacılık sektöründe tüm dengeleri değiştirdi. Havayolu yönetimleri birçok önemli planlama yaparak şirketlerini bu büyük krizden kurtarmaya çalışıyor.

Salgının ilk günlerinden beri en önemli plan olarak ise filo gençleştirme operasyonları ön plana çıkıyor. Bu kapsamda şirketler ilk olarak devasa uçaklar A380 ve B747’leri emekli etmeye başladı.

Aslında Covid-19 öncesinde emekli olması planlanan uçaklar krizle beraber tarihleri ileri çekildi ve filolardan çıkarıldı. Bir dönem iki katlı, 4 motorlu jumbo jetlere yönelen havayolları artık daha küçük, daha uzağa uçabilen, operasyon maliyetleri daha az ve iki motorlu yeni nesil jetleri tercih ediyorlar.

Son 20 yılda birçok havayolu, filolarına dört motorlu uçaklar yerine iki motorlu jetleri katıyor. Boeing 747, Airbus A380, A340 gibi uçakların yerine Boeing 777, 787, Airbus A350, A330 gibi modelleri daha çok kullanılmaya başlandı.

Süper jumbo jetler çoğunlukla Dubai, Singapur, Frankfurt, Londra gibi merkez havalimanlarından (HUB) seferler yapıyordu. Ancak son yıllarda aktarmasız, noktadan noktaya (Point to point) uçuşların artmasıyla jumbo jetlere verilen siparişler azaldı.

Bu nedenle Airbus, bir döneme damgasını vuran iki katlı, dünyanın en büyük yolcu uçağı A380’in üretimine son verdiğini açıkladı. Boieng ise kısa süre sektörle tanıştırdığı 747’nin son versiyonu 747 Intercontinental’in beklenen talebi görememesi nedeniyle üretimine son verdi.

Göklerin Kraliçesi, efsane uçak olarak bilinen Boeing 747 ise ilk uçuşunu 1969’da yaptı. Deve hörgücüne benzeyen tasarımıyla dikkati çeken 747, 1970 yılında kullanılmaya başlandı.

Bugüne kadar bin 500’den fazla üretilen efsane uçak hem yolcu hem de kargo uçuşlarında kullanılıyordu. Ancak nerdeyse tüm havayolları Göklerin Kraliçesi’yle yollarını ayırıyor. Peki 747’lerin geleceğini bekleyen sürpriz ne? Göklerin Kraliçesi artık film stüdyosu olarak kullanılmaya başlanıyor.”

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Ekim 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.