“Diğer Hastaları ve Sağlık Çalışanlarını Unutmayın”
TÜHA HABER / Diyarbakır-Diyarbakır Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada, Corona virüsü salgını nedeniyle diğer hastaların ikinci planda kaldığına dikkat çekildi, hasta sayısı azalan özel hastanelerde görev yapan sağlık çalışanlarının zorunlu izin, maaş kesintisi gibi uygulamalarla karşılaştıkları vurgulandı.
Diyarbakır Tabip Odası’nın açıklamasında, kentte 200’ye yakın pozitif Corona virüsü vakası ile evde izolasyonda olan ya da taburcu edilen 300 kişi bulunduğu belirtildi. İki sağlık çalışanın da tedavi altına alındığı ifade edilen açıklamada, sağlık çalışanları için koruyucu ekipmanların sağlanmasının devam etmesi istendi.
Açıklamada dikkat çekilen bir başka konu ise Corona virüsü hastaları dışında kalan hastaların durumu oldu. Bu hastaların tedavilerinde aksamalar olduğu ifade edilen açıklama şöyle devam etti; “İlimizin en büyük iki kamu hastanesinin birincil pandemi hastanesi olarak ilan edilmesi, bu hastanelerde takip edilmekte olan başta kanser, diyaliz ve kronik hastalıklar olmak üzere salgın hastalık dışında sağlık gereksinimi olan vatandaşlarımızın sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasında aksaklıklara neden olduğu gözlenmekte, ilimizde salgının artışıyla birlikte bu aksaklıkların ciddi sağlık sorunlarına yol açacağı öngörülmektedir. Halka yönelik gerekli olmadıkça dışarı çıkılmaması çağrılarının halkımızın hastaneye gelmesini gerektiren ciddi hallerde de tereddüt etmesine neden olduğu gözlemlenmiştir. Halkımıza hastaneye başvurması gereken acil durumların farkında olunması gerektiğini ve gerekli acil durumlarda 112’yi arayabileceklerini tekrar hatırlatıyoruz”.
Tabip odası yetkilileri, özel hastanelerde çalışan sağlık çalışanlarının durumuna da vurgu yaptı.
Sağlık personellerinin karşılaştığı uygulamalara tepki gösteren Diyarbakır Tabip Odası yönetimi, “İlimizde özel hastanelerin bir kısmının İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ihtiyaç halinde pandemi hastanesi olarak kullanılacağı belirtilmiştir. Salgın gibi olağan dışı dönemlerde işten ayrılmaların yasaklanması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Salgın sonrası hasta sayısının azalmasıyla birlikte özel hastanelerin hemen hepsinde hekimler ve sağlık çalışanlarına yıllık izin kullandırma, ücretsiz izne çıkarma, maaşlarda kesinti gibi uygulamalara başvurulduğunu gözlemlenmekteyiz. Olası işten çıkarmaların takipçisi olacağımızı ifade ediyoruz. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan genelgelerde haklı olarak kamu-özel ayrımı yapılmadan birtakım düzenleme ve uyarılarda bulunulmuş ancak sağlıkta dönüşüm programının bir sonucu olarak sayıca artmış olan özel hastanelerin kar amaçlı kuruluşlar olduğu göz ardı edilmiş, sağlık çalışanlarının kişisel korunma ekipmanlarının ne kadar karşılandığının denetimi, yıllık izin kullandırma, ücretsiz izin gibi karşılaşılan güncel sorunlar ve salgının büyümesi durumunda işten çıkarma gibi yaşanabilecek endişelere yönelik bir önlem alınmamış, özel sağlık sektöründe çalışan sağlık emekçileri görmezden gelinmiştir. Özel sektördeki hekim ve sağlıkçıların pandemi koşullarında çalışma koşullarının koruması, sorumluluğunu yerine getirmesi istenirken kamudaki sağlıkçılara sağlanan maddi olanaklardan mahrum bırakılmış, mevcut pandemi koşullarında gelirleri iyice azalan özel hastane sahiplerinin insafına terk edilmiştir” dedi.
[TÜHA Haber Ajansı, 08 Nisan 2020]