enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:07 Bursa’nın denize açılan kapısı olan Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
00:06 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:05 Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Salı günü TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda yaşana eşkiyalık hakkında yaptığı açıklamada, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
00:03 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
00:03 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
00:03 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
00:02 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:02 Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Hamas yetkilileri için yakalama emri çıkardı
18:25 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:39 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:14 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:05 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:55 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
00:07 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
00:06 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:05 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
00:05 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:04 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
00:03 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:03 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Dijital Takip Sistemleri Orantısız Olmamalı”…

“Dijital Takip Sistemleri Orantısız Olmamalı”…
20.04.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Corona virüsü pandemisiyle mücadele kapsamında neredeyse tüm ülkelerde bir dizi önlem ve yeni uygulamalar devreye sokuldu. Sosyal mesafe, gönüllü karantina ve hareketliliğin azaltılması gibi uygulamalar çoğu ülkede büyük oranda onay bulan uygulamalar oldu.

Dijital teknolojilerin, takip sistemleri oluşturulmasında kullanılmasına yönelik uygulama ve planlarsa tartışma konusu olarak gündemde.

VOA Türkçe’ye konuşan uzmanlar, söz konusu uygulamaların mevcut sorunla orantılı ve etkili bir şekilde kullanılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Hak savunucuları: “Dijital teknolojiler insan hakları prensipleri çerçevesinde kullanılmalı”

Özellikle mobil cihazlardaki konum verilerinden yararlanılarak oluşturulan çeşitli uygulama ve temas takip sistemlerine karşı hukukçular ve insan hakları savunucularından eleştiri ve uyarı geliyor.

Mart ayının sonunda, aralarında İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), PEN International gibi önde gelen insan hakları kuruluşlarının da olduğu 103 uluslararası kuruluş Mart ayının sonunda ortak bir bildiri yayınlayarak yönetimleri, salgınla mücadele kapsamında kullanılacak dijital teknolojilerin temel insan hakları ilkelerine uygun bir şekilde devreye sokulması yönünde uyardı.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan HRW’dan kıdemli dijital haklar uzmanı Deborah Brown, şu ana kadar çok sayıda ülkede kullanıma geçen birçok mobil cihaz ve diğer dijital teknoloji bulunduğunun ancak bunların salgınla mücadelede gerçekten etkili olduğunu gösteren bilimsel bir kanıt olmadığının altını çiziyor.

https://yt3.ggpht.com/R1ftOIWYP6mi7CgRFagO27-tE7-t0sziPI2XFShLe6ff_8DKEPWkGUWXnfuINoi9DcXNA7mlBg=w1060-fcrop64=1,00005a57ffffa5a8-k-c0xffffffff-no-nd-rj

Brown: “Öne sürülen takip uygulamalarında kimin devre dışı bırakıldığına da bakılmalı”

“Bu küresel pandemi ve olağanüstü hal döneminde elbette hükümetler virüsün önüne geçebilmek için, takip sağlayabilmek için, kaynak ve tıbbi malzemelere erişim sağlayabilmek için farklı yollar arıyor. Bunu yaparken de hassas bilgiler de topluyorlar” diyen Brown, özellikle mobil cihazlar aracılığıyla uygulamaya koyulan takip sistemlerinin hem kişisel gizlilik haklarını orantısız bir şekilde ihlal ettiğini hem de küresel çapta halihazırda var olan eşitsizlikleri göz ardı ettiğini savunuyor.

Brown, “Dünyada çok büyük bir dijital bölünme var. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 67’sinin mobil ağlara erişimi olduğu belirtiliyor. Tabii bu, akıllı telefonları olduğu ya da şu an gündemde olan takip sistemlerindeki uygulamalara erişimleri olduğu anlamına da gelmiyor. Bu nedenle, öne sürülen takip uygulamalarında kimlerin devre dışı bırakıldığına da bakılmalı. Ve dijital dünyada bölünmenin yanlış tarafında olan kişilerin genelde zaten ötekileştirilmiş gruplar olduğunu biliyoruz. Örneğin, yoksulluk içinde olanlar, kırsal bölgelerde yaşayanlar. Dijital platformlarda cinsiyetler arasında da büyük eşitsizlikler olduğunu, ileri yaştakilerin de çoğunlukla, hükümetlerin sunduğu dijital hizmetleri kullanabilecek becerilerinin olmadığını da biliyoruz” diyor.

Pisa: “Bu uygulamaları kullanacak kitle aslında oldukça küçük”

Küresel Kalkınma Merkezi’nden (GDC) kıdemli dijital araştırmalar uzmanı Michael Pisa da şu ana kadar birçok ülkede uygulamaya koyulan dijital takip sistemlerinin bazı kesimler tarafından iddia edildiğinin aksine etkili olmadığını ve gizlilik haklarını ihlal edecek şekilde kullanıldığını savunuyor.

Pisa, “Hükümetlere karşı güvensizlik duyan, ya da kişisel gizlilik haklarından vazgeçmek istemeyen, ya da bilime şüpheyle yaklaşan büyük kitlelerin olduğu bir dünyada, nüfusun üçte birine bu uygulamaları kabullendirmek ve kullandırmak ne kadar mümkün? Öne sürülen dijital sistemleri yükleyip, kullanacak olan kitle oldukça küçük” diyor.

Pisa’ya göre, şu ana kadar öne sürülen dijital teknolojilerin Corona virüsü salgınıyla mücadelede etkili olacağı yönünde duyulan heyecan “yersiz”.

HABER : Burcu GÜNDOĞAN & Washıngton (VOA)

[TÜHA Haber Ajansı, 20 Nisan 2020]

Pelin Çift İle Gündem Ötesi

‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cuma Payitaht “Abdülhamid”den sonra TRT 1 Ekranlarında..

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.