enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:36 Bakan Yılmaz Tunç, “Geciken adalet, adalet değildir”
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:19 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:13 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
00:12 Katil soykırımcı İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:11 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
00:10 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
00:09 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
00:08 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
00:07 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:05 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
00:03 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
00:02 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:02 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:01 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
11:34 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:06 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
00:08 Yazı & Tura Doğaçlama Tiyatro’da Yeni Soluk
00:07 Hava sıcaklıkları düşüyor mevsimin ilk karı düşecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Diyarbakır Esnafını Bu Kez Corona Krizi Vurdu

Diyarbakır Esnafını Bu Kez Corona Krizi Vurdu
02.04.2020
A+
A-
Seksenler_2019 banner

TÜHA HABER / 2015 yılındaki sokak çatışmalarının yarattığı ekonomik sıkıntıları daha yeni aşmaya başlayan Diyarbakır esnafı, şimdi de Corona virüsü nedeniyle ekonomik krizle yüz yüze geldi. Kentteki işyerlerinin yüzde 90’ı kapalı durumda. İş çevreleri özellikle çalışanlar için çözüm bekliyor.

Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Hakkari gibi illerde 2015 yılında yaşanan sokak çatışmaları, kent ekonomilerini durma noktasına getirmişti.

Bu yerlerden biri de Diyarbakır’dı. Sur’daki çatışmalar Sur başta olmak üzere tüm kentin ekonomisini etkilemişti. Çatışmaların sona ermesi ve hayatın normale dönmesiyle ekonomik canlanma başlamıştı.

Kent tam yaralarını sarmaya başlamışken bu kez Corona virüsü salgını başladı. Salgının Türkiye’ye sıçramasıyla kent ekonomisi 5 yıl sonra bir kez daha krizle yüz yüze kaldı. İnsanların evlerinde kalmak zorunda olması, kafe, restoran tarzı yerlerin genelgeyle kapatılması ekonomiyi durma noktasına getirdi. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan esnaflar endişeli.

Sur’daki en eski otellerden birinin müdürü olan Seydoş Özdemir, durumun çok kötü oldu görüşünde. Müdürü olduğu Demir Otel’i bugünlerde sağlık çalışanlarına tahsis ettiklerini söyleyen Özdemir, “2015-2016 serisinde Sur’da meydana gelen kötü olaylardan dolayı Sur halkı olarak bayağı etkilenmiştik. Bu durumdan maddi ve manevi olarak tam kendimizi toparladık derken 2020 yılında felaketler üst üste gelmeye başladı. Şimdi de ülke olarak Corona virüsü mücadelesi veriyoruz. Bu bizleri maddi ve manevi olarak yine etkiledi. Özellikle Sur’daki esnafları etkiledi, her taraf kapalı, biz de öyle. Durumlar çok kötü. Bu süreç bitse bile kendimizi toparlamamız 1 – 2 seneyi bulur diye düşünüyorum,” dedi.

Büfe işleten Nihat Kuş ise durumun 2015 yılından daha kötü olduğu görüşünde. Kuş, şöyle konuştu: “Corona başlamadan önce güzel bir hareketlilik vardı bu bölgede. İnsanlar merak ettiklerinden geliyorlardı. Bayağı güzel bir hareketlilik vardı. Yavaş yavaş gelen haberlerle birlikte azalmalar oldu. Bugün bitme noktasında, yüzde 99 işlerimiz durmuş. Açık olmamıza rağmen, paket servis yapıyoruz. Paket kime yapıyoruz? Hiç kimseye sokakta kimse yok. Çalışan kesimlerden gelen bir iki paket siparişi var. Çatışmalar zamanında farklıydı. Evden yapıyorduk, işimizi evden takip edebiliyorduk, şimdi o da yok.”

Esnaflardan Süleyman Tekin ise hem işverenlere hem çalışanlara yardım eli uzatılması gerektiğini söyledi. Tekin, “Burada bayağı bir yer yapıldı ama şu anda oturan olmadığı için esnaf hala sıkıntı yaşıyor. Üzerine Corona virüsü çıktı. Esnaf Diyarbakır’da bitmiş durumda. Devletimizin esnaf için, çalışanları için, işverenler için katkıda bulunması istiyoruz. Sokağa çıkmayın diye anonslar yapılıyor ancak ne yiyecek? Sokağa çıkmasın evde otursun ama ne yiyecek evde. Hem işçi hem işverene destek versinler,” diye konuştu.

Yıllardır Sur’da esnaflık yapan Abdulkadir Erçek de umutsuz. Eskiye dönüşün zor olduğunu belirten Erçek, “Sur olayları başlı başına bir problemdi, o zaman da burada esnaflık yapıyorduk. Şu anda aynı süreci tekrardan yaşıyoruz. İnsanların ekonomik anlamda çok büyük sıkıntıları var. Esnafların çok büyük sıkıntıları var. Sıkıntı büyük, direkt olarak hiçbir şey yok. Geleceğe dair çok büyük kaygılarımız var. Eski düzeni tekrar bulabileceğimizi sanmıyorum,” şeklinde konuştu.

İl merkezi ve ilçelerde 60 bine yakın üyesi bulunan Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin Başkanı Alican Ebedinoğlu, kentin büyük tehlikeyle karşı karşıya olduğu uyarısını yaptı. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Ebedinoğlu, kentteki işyerlerinin yüzde 90’ının kapalı olduğuna dikkat çekerek, “Bu süreçte şu anda büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız maalesef. O dönem lokal olarak bölgelerimiz ve ilçelerimiz kapalıydı, şu anda kent ve ilçelerimizde birlikte esnafın yüzde 90 kapalı. Gıda maddeleri hariç geri kalan bütün hepsi kapalı. Esnaflarımız şu anda büyük sıkıntı içerisinde. En büyük kaygımız esnafın yanında çalışanlardır. Diyarbakır’da 80 ile 100 bin arasında çalışanımız var. Sayın valimizle de defalarca toplantı yaptık. Şu anda raporlar hazırlandı, Ankara’ya gönderildi. Çalışmayan kesim, özellikle bunlarla ilgili bir tedbir alınmazsa, bu insanlar gündelik yevmiye ile çalışıyor çünkü, bunlara şimdiden bir önlem alınmazsa sosyal ve toplumsal bir sıkıntıyla karşı karşıya kalabiliriz. Hükümetin bir an önce hem esnaf hem çalışanlar için önlem alması lazım,” dedi.

HABER : Mahmut BOZARSLAN & Diyarbakır (VOA)

[TÜHA Haber Ajansı, 2 Nisan 2020]

Pelin Çift İle Gündem Ötesi

‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cuma Payitaht “Abdülhamid”den sonra TRT 1 Ekranlarında..

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.