Doğal göllerimiz ve sulak alanlarımızın durumu
TÜHA HABER / Su Politikaları Derneği ve uzmanlar tarafından, doğal göllerimiz ve sulak alanlarımızın durumu ve acil önlem ihtiyacı konusunda rapor hazırlandı.
Rapor, Dursun Yıldız, Yusuf Başlamışlı ve Hamza Özgüler, Doç. Dr. Nusret Demir, Dr. Fulya Aydın-Kandemir ve Akdeniz Üniversitesi Uzay Bilimleri Teknolojileri Bölümü – Harita Çiz Yardım Et Dersi 2021 Bahar Dönemi Öğrencileri tarafından hazırlandı.
Su Politikaları Derneği ve Hidropolitik Akademi Merkezi Başkanı Dursun YILDIZ, raporun hazırlanmasında uzmanların görüşlerine geniş yer verildiğini belirterek, Bilim insanlarının doğal göllerimiz ve sulak alanlarımızın durumu ve acil önlem ihtiyacı konusunda uyarılarının devam ettiğini açıkladı.
Başkanı Dursun YILDIZ, raporun hazırlanmasında önemli katkıda bulunan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Doç. Dr. Erol Kesici’nin, Ülkemizin yıllar önce, 200’ü haritalarda görülebilen, Marmara Denizi büyüklüğünde 300’e yakın irili ufaklı göle sahip olduğuna dikkat çektiğini hatırlatarak, bu göllerin yüzde 60’ının kuruduğunu, küçülüp ve kirlilik nedeniyle neredeyse tümünün göl olma özelliğini kaybettiğinin altını çizdiğini ifade etti.
DSİ Genel Müdürlüğü’nün, gölün su bütçesinin korunmasında, su bütçelerini hazırlamakta ve gölün gelir ve giderine göre su alımlarını düzenlemekle görevli kuruluşlardan bir olduğunu söyleyen YILDIZ, “ancak buna rağmen resmi verilere göre birçok gölümüzün bütçesi aşırı açıklar vermektedir” dedi.
Kuruyan Akşehir Gölü’nün ortasında araçla gezilebiliyor
Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ, Yapılan açıklamalara göre Türkiye’nin bir zamanlar 5. büyük tatlı su gölü olan Akşehir Gölü’nün tamamen kuruduğunu ve doğal göl özelliklerini kaybettiğini, kış aylarında ise su birikintisi haline geldiğini belirtti.
Eğirdir gölü
“Beyşehir gölü su seviyesi 26 metreden 6 metreye, Eğirdir gölü 14 metreden 5 metreye düşmüştür” diyen Başkan YILDIZ, “Ülkemizde daha çok Batı Akdeniz- Göller Yöresi, Konya ve Tuz Gölleri havzasında irili ufaklı 15’ten fazla doğal göl: Avlan, Seyfe Gölü Ereğli Sazlığı Kulu Gölü, Sarıgöl, Yarışlı, Kurugöl, Kırkpınar, Acıgöl, Uyuz Gölü, Suğla, Meke, Güvenç, Sasam, Kocagöl, Karagöl, Hotamış Sazlığı ve Küçük Göl” de su seviyeleri çok azalmış” olduğunu dile getirdi.
Dursun YILDIZ, bu Göllerin ve sulak alanların korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın hazırladığı ‘GÖLLER VE SULAK ALANLAR EYLEM PLANI‘nın da yürürlükte bulunduğunu hatırlatarak, özellikle söz konusu eylem planı kapsamında doğal göllerin envanterlerinin çıkarılmasının, su bütçesinin ve su kalitesinin tespit edilmesinin, doğal göllerin izlenerek su kalitesinin ve miktarının iyileştirilmesi çalışmalarının yapılacağını aktardı.
Eylem Planı kapsamında 25 havzada bulunan 303 göl ve sulak alanda tespit ve izleme çalışmalarının yapıldığını ifade eden YILDIZ, ancak iyileştirme aşamasında planlanan sonucun bugüne kadar alınadığının altını çizdi.
Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ, raporla ilgi değerlendirmesini şöyle noktaladı:
“Göllerimiz,sulak alanlarımızla birlikte nehir havzalarımızın en önemli bölümlerinden biri olup iyileştirmeleri de bütünleşik nehir havza yönetimi anlayışı içinde mümkün olacaktır.Bu nedenle havza koruma ve havza yönetim planlarımızın hızla uygulamaya geçirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmamızın yapılacak olan çalışmalara katkıda bulunmasını umuyoruz.”
HABER : Ataner YÜCE
[TÜHA Haber Ajansı, 04 Ekim 2021]