enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:30 Ankara ATO’da sanatseverler kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
00:36 Bakan Yılmaz Tunç, “Geciken adalet, adalet değildir”
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:19 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:13 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
00:12 Katil soykırımcı İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:11 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
00:10 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
00:09 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
00:08 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
00:07 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:05 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
00:03 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
00:02 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:02 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:01 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
11:34 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:06 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
00:08 Yazı & Tura Doğaçlama Tiyatro’da Yeni Soluk
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Doğan Burda’dan Sabah Kahvesi editörü Aslı SÖZBİLİR’in hazırladığı Haber Bülteni

Doğan Burda’dan Sabah Kahvesi editörü Aslı SÖZBİLİR’in hazırladığı Haber Bülteni
24.06.2024
A+
A-

Bugün 24 Haziran Pazartesi. Türkiye’nin gündeminde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile CHP heyetinin görüşmesi var. Dünya ise Rusya’da sinagog, kilise ve polis noktasına yapılan eş zamanlı saldırıları konuşuyor. İyi okumalar…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

Doğan Burda’dan Sabah Kahvesi editörü Aslı SÖZBİLİR’in hazırladığı Haber Bülteni:

*** TÜRKİYE MAÇINDA TARAFTARLARIN SAHAYA ATLAMASINA TEPKİ

Portekiz Milli Takımı Teknik Direktörü Roberto Martinez, takımının EURO 2024’te Türkiye’ye karşı kazandığı zaferin ardından yaptığı açıklamada, maçta taraftarların sahaya girerek oyuncularla selfie çekmeye çalışmasının “endişe verici” olduğunu söyledi. Dortmund’da oynanan ve Portekiz’in 3-0’lık galibiyeti ile sonuçlanan maçta beş kişi Portekiz’in yıldız oyuncusu ve takım kaptanı Cristiano Ronaldo ile fotoğraf çektirmek için sahaya girdi. Westfalenstadion’daki maçta güvenlik görevlileri sahaya giren taraftarları kovaladı ve daha sonra saha dışına aldı. Birçok kez duran oyun, futbolcuların ve tribünlerdeki taraftları da sinirlendirdi. Bunun endişe edilecek bir durum olduğunu belirten Martinez, Türkiye maçında sahaya giren taraftarların niyetinin iyi olduğunu ancak aksi takdirde durumun daha kötü olabileceğini, bu nedenle çok fazla dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

*** ORADA NELER OLUYOR!

CHP heyeti ile Bakan Şimşek görüşecek Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) ekonomi kurmayları ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün saat 10.00’da bir araya gelecek. Görüşmede Bakan Mehmet Şimşek ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe’nin yanı sıra CHP’yi temsilen Genel Sekreter Selin Sayek Böke ve Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir olacak. Karatepe, görüşmede Temmuz’dan itibaren asgari ücrete en az enflasyon farkı kadar zam yapılması talebini dile getireceğini açıkladı. Ayrıca görüşmede, tarımsal desteklerin arttırılması, TÜİK verileri, Varlık Fonu gibi başlıklar da CHP’li kurmaylar tarafından gündeme getirilecek. Şimşek’in CHP heyeti ile görüşme kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in CHP Genel Merkezi’nde yaptığı görüşmede alınmıştı.

Diyarbakır ve Mardin’de yangın: 12 kişi hayatını kaybetti Diyarbakır’ın Çınar ile Mardin’in Mazıdağı ilçeleri arasındaki ekili alanlarda Cuma günü çıkan yangında hayatını kaybedenlerin sayısı 12’ye yükseldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda iki ilçede yaşayan 78 kişinin yangından etkilendiğini söyledi. Koca, Diyarbakır’da ve Urfa’da tedavi gören altı hastadan dördünün entübe durumda olduğunu ve ifade etti. İçişleri Bakan yardımcısı Münir Karaloğlu ise yangında toplam 15 bin 100 dönüm arazinin zarar gördüğünü söyledi.

Bakan Şimşek açıkladı: Motokuryeler basit usulde vergilendirilecek Hükümetin yeni torba tasarısında kayıt dışı çalışan moto kuryeleri vergilendirmek amacıyla yapacağı düzenlemeye ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Şimşek açıklamada, “Motokurye gelirlerine, garsonların bahşişine yeni vergi yok, muafiyet getiriyoruz. Motokurye faaliyetleriyle bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesini kolaylaştırıyoruz. Düzenleme ile motokurye faaliyetlerinden doğan ticari kazançlar basit usulde vergilendirilecek, bahşiş gelirleri normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve hizmet bedelinden ayrı gösterilerek KDV’ye tabi olmayacak” dedi.

Bayram tatilinin kaza bilançosu: 68 kişi öldü, 9 bin 787 kişi yaralandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, emniyet ve jandarma trafik birimlerinin denetim ve radarla hız kontrollerine, 24 saat aralıksız devam ettiğini belirtti. Yerlikaya, dün denetlenen 405 bin 88 araçtan 22 bin 975’ine hız ve radar işlemi, 37 bin 590’ına ise diğer ihlallerden işlem yapıldığını bildirdi. Bayram tatilinin 8 gününde meydana gelen trafik kazalarında toplam 68 kişinin yaşamını yitirdiğini, 9 bin 787 kişinin de yaralandığını kaydeden Yerlikaya, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi.

Türkiye’nin satın alma gücü AB’nin yüzde 27 altında Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan SGP’ye göre kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) endeksi 2023 yılı geçici sonuçlarına göre 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi ortalaması 100 iken, bu değer Türkiye için 73 oldu. Böylelikle Türkiye’nin satın alma gücü AB’nin yüzde 27 altında kaldı. Karşılaştırmalarda, 27 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) kapsandı. Karşılaştırmalarda yer alan 36 ülke arasında SGP’ye göre kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülke 239 ile Lüksemburg, en düşük ülkeler ise 35 ile Arnavutluk ve Bosna-Hersek oldu. Kişi başına GSYH endeksinde Lüksemburg AB ortalamasının yüzde 139 üzerinde, Arnavutluk ve Bosna-Hersek ise yüzde 65 altında değere sahip oldu.

*** DÜNYA DÖNÜYOR…

Rusya’da sinagoga, kiliseye ve polise eş zamanlı saldırı Rusya’ya bağlı özerk Dağıstan Cumhuriyeti’nin Derbent şehrinde, Pazar günü akşam saatlerinde bir sinagog, bir kilise ve bir polis noktasına eş zamanlı saldırı düzenlendi. İlk belirlemelere göre, olaylarda ikisi polis olmak üzere en az dört kişi hayatını kaybederken, altı kişi de yaralandı. Rus devlet ajansı TASS’ın haberine göre, Derbent’te yerel saatle 18.00 civarında kimliği belirsiz kişiler otomatik silahlarla bir sinagog ve kiliseye ateş açtı. İlk belirlemelere göre, bir polis memuru öldü, bir polis memuru da yaralandı. Dağıstan İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan bir açıklamada ise Derbent’ten 160 kilometre uzaktaki Mahaçkale şehrinde kimliği belirsiz kişilerin “Ermoşkin Caddesi’ndeki trafik polisi karakoluna ateş açtığı” belirtildi. Olayların ardından açıklama yapan İsrail Dışişleri Bakanlığı, “Derbent’teki sinagog ateşe verildi ve yakıldı. Yerel muhafızlar öldürüldü. Mahaçkale’deki sinagoga silahlı saldırı düzenlendi, daha fazla ayrıntı yok” dedi.

Fransa’da kadın örgütlerinden, aşırı sağa karşı eylem Fransa’da 200’den fazla kadın hakları örgütünün çağrısıyla, binlerce kadın sokağa çıktı. Kadınlar, başkent Paris olmak üzere ülke genelinde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’ne karşı yürüdü. Gelecek hafta ilk turu yapılacak parlamento seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi, kamuoyu anketlerine göre önde gidiyor. Ancak kadın hakları örgütleri, Ulusal Birlik Partisi’nin göçmen, LGBTİ+ ve kadın hakları da dahil birçok hak ve özgürlüğe zarar verebileceğini savunuyor.

Rusya, Ukrayna’nın enerji altyapısını hedef aldı Ukrayna Enerji Bakanlığı, Rusya’nın son üç ay içinde enerji altyapı tesislerine sekizinci kez saldırı düzenlediğini açıkladı. Ukrayna hava kuvvetleri, hava savunma sistemlerinin gece boyunca çeşitli bölgelerde Rusya tarafından fırlatılan 16 füzeden 12’sini ve 13 insansız hava aracını düşürdüğünü söyledi. Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki Harkov’daki yetkililer tarafından Cumartesi günü yapılan açıklamada, saldırılarda üç kişinin öldüğü ve en az 18 kişinin yaralandığı, şehirde en az dört patlama sesi duyulduğu ifade edildi.

Yunanistan’da orman yangınına yol açan 13 kişiye 20 yıl hapis cezası verilebilir Yunanistan’ın önemli turizm noktalarından biri olan Hydra Adası’ndaki yatlarından havai fişek fırlattıkları iddia edilen 13 kişi Pazar günü Pire’de mahkemeye çıktı. Yunanistan’da Cuma günü Persefoni isimli bir yattan atılan havai fişek, adada orman yangınına sebep olmuştu. Çıkan yangın itfaiyeciler tarafından söndürülse de çam ormanının bir kısmı küle döndü. Soruşturma hakimi tarafından ifadeleri alınan kişiler, suçlu bulunmaları halinde 20 yıla kadar hapis cezası ile 200 bin avro civarında bir para cezasıyla da karşı karşıya kalacaklar.

Borrel: “Gazze’ye yardım imkansız hale geldi” Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri Janez Lenarčič ile yayınladıkları ortak açıklamada, Gazze’deki insani durumun giderek kötüleştiğini ve bölgeye yardımların ulaştırılmasının “imkansız hale” geldiğini açıkladı. Gazze’ye gelen yardımların sınırlı olduğunu belirten Borrell, “Gazze’deki kriz bir kırılma noktasına daha ulaştı. Gazze’ye anlamlı bir insani yardımın ulaştırılması neredeyse imkansız hale geldi ve sivil toplumun yapısı çözülüyor” dedi. “Taktiksel ateşkeslerin” Gazze’deki hayatta hiçbir iyileşmeye yol açmadığını vurgulayan Borrell, ayrıca insani yardım kuruluşlarından gelen raporların da “ciddi şekilde endişe verici olduğunu” belirtti.

İsviçre’nin altın ihracatında gerileme Dünyanın en büyük külçe altın rafine ve transit merkezi olan İsviçre Mayıs ayında Çin’e 36,2 ton, Hong Kong’a 1,5 ton, Hindistan’a 14 ton, Türkiye’ye ise 9,5 ton altın ihracatı yaptı. İsviçre’nin Türkiye’ye altın ihracatı Nisan ayında 10 ton olarak gerçekleşmişti. Çin ve Hindistan ise yüksek fiyatlara ve mevsime duyarlı yerel taleple dünyanın en büyük tüketici pazarları konumunda bulunuyor. İsviçre Federal Gümrük İdaresi’nin internet sitesinde yer alan verilere göre, İsviçre’nin toplam altın ihracatı Mayıs ayında 103,4 ton oldu. Nisan’da bu rakam 123,6 tondu. Altının spot piyasadaki ons fiyatı Mayıs’ta tarihi yüksek seviyeleri gördü.

İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırılarında en az 42 kişinin öldü Hamas medya ofisi, İsrail’in Gazze’deki binalara düzenlediği iki hava saldırısında en az 42 kişinin öldüğünü ve çok sayıda kişinin yaralandığını açıkladı. Sözcü İsmail Al-Thawabta, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada Gazze’nin tarihi mülteci kamplarından biri olan El Şati’deki evlere düzenlenen saldırıda 24 kişinin, Al-Tuffah mahallesindeki evlere düzenlenen saldırıda da 18 Filistinlinin öldürüldüğünü belirtti. İsrail ordusu, savaş uçaklarının Hamas’ın iki askeri altyapı tesisini vurduğunu belirtti. Ordu yetkilileri olay hakkında daha detaylı bilginin paylaşılacağını söyledi.

*** ŞİRKETLERDEN N’ABER?

Almanya’da sendika, Volkswagen’den yüzde 7 ücret artışı talep edecek Almanya’da IG Metall sendikası, Alman otomobil üreticisi Volkswagen’den 12 aylık dönem için isteyeceği ücret artışını açıkladı. IG Metall’den yapılan açıklamada, çalışma koşullarına ilişkin eylüldeki görüşmelerde Volkswagen’in Braunschweig, Emden, Hannover, Kassel, Salzgitter ve Wolfsburg’daki 120 bin çalışanı ve grubun bazı iştiraklerinde çalışanlar için yüzde 7 zam ve eğitim ödeneğinde artış talep edileceği belirtildi. Almanya’da yıllık enflasyon mayısta yüzde 2,4 olmuştu. IG Metall, Almanya’da makine mühendisliği sektörü için de yüzde 7’lik zam talep ediyor.

TAV Havalimanları, Kuveyt Uluslararası Havalimanı için teklif verdi TAV Havalimanları (TAVHL), Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamada Kuveyt Sivil Havacılık İdaresi tarafından açılan Kuveyt Uluslararası Havalimanı Terminal 2 işletme ve Bakım Hizmeti ihalesine 23 Haziran 2024 tarihinde teklif sunduğunu duyurdu. Şirket ayrıca bu açıklamanın ertelenmiş bir açıklama olduğuna dikkat çekerek duyurusunda şu ifadelere de yer verdi: “Sermaye Piyasası Kurulu’nun II-15.1 sayılı Özel Durumlar Tebliği’nin 6’ncı maddesi uyarınca, Yönetim Kurulumuzun söz konusu ihaleye ilişkin 24 Mayıs 2024 tarihli kararının açıklanması, gizliliği korunması gereken bir sürecin olumsuz yönde etkilenmemesi, şirketimizin yasal hak ve menfaatlerinin korunması ve henüz kesinleşmeyen bir süreç ile ilgili olarak yatırımcıların yanıltılması risklerinin önlenmesi amaçlarıyla ertelenmişti.” Terminal 2’nin ilk aşamada 13 milyon yolcuya hizmet vermesi bekleniyor. Projenin ilerleyen genişleme fazlarında yolcu sayısının 25 milyona kadar çıkarılması da planlar arasında.

Fed 4 büyük bankanın olası iflas planlarını zayıf buldu ABD Merkez Bankası (Fed) ve ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), 8 büyük bankanın mali sıkıntı veya batışı durumunda iflasının düzenli şekilde çözümlenmesine yönelik stratejisinin tanımlandığı “çözüm planlarına” ilişkin incelemenin sonuçlarını açıkladı. Açıklamada Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs ve JPMorgan Chase’in planlarında “zayıflık” tespit edildiği belirtildi. Wells Fargo, Bank of New York Mellon, State Street ve Morgan Stanley tarafından sunulan planlarda ise herhangi bir zayıflık tespit edilmediği bilgisi paylaşıldı. Bu 8 bankaya stratejileri ve kabiliyetlerinin sürekli geliştirilmesine yönelik alanların belirtildiği geribildirim mektupları gönderildiği, belirtilen eksikliklerin 1 Temmuz 2025’e kadar giderilmesi gerektiği kaydedildi.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE ODAKLANDIK” - Capital

Hazırlayan* Aslı Sözbilir  – asozbilir@doganburda.com

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.