enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:07 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) ‘Dış Bakış’ dergisinin 3. sayısı yayınlandı
08:45 İstanbul’da bir yapının inşaatında hileli beton kullanıldığı ortaya çıktı…
08:23 Dışişleri Bakanı Fidan, “örgüt tıpkı kendi liderinin talep ettiği gibi kongreyi toplar, kendini feshetme ve silahları bırakma kararı alır.”
08:11 Elektrik zamlarından etkilenmemenin yolu doğru yalıtım
07:45 Türk Dünyasında “Türk Faktörü” Üzerine Bir Değerlendirme
23:30 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
23:23 CHP’li Vekillerden Hereke’deki Taş Ocağı Talanına Tepki: “Doğamıza, Halkımıza Zarar Veren Her Projenin Karşısındayız!” 
23:20 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
23:11 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bir akademisyen, başörtülülere hakaret ettiği iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı…
22:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gezi olayları vari provokasyon girişimleri sahiplerinin ellerinde patlamıştır”
22:32 Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde yürütülen arama tarama faaliyeti sırasında teröristlere ait mağara tespit edildi…
22:24 Türkiye’den Dominik Cumhuriyeti’ne taziye mesajı
22:18 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi ziyaret eden Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto’yu Esenboğa Havalimanı’nda karşıladı…
10:31 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
09:35 “Bilim Gençlerle Kazanacak” Nisan Atölyesi: Yapay Zeka ve İnşaat Mühendisliğinin Dönüşümü
09:21 “Büyük skandal! Kartepe’de Meslek Lisesi alanını lojistik tesis yapmışlar”
08:54 Parkinson hastalığında tedavi yaklaşımları ve düzenli takibin önemi
08:48 Hollanda’dan mutlu bir haber: Liselerdeki imtihanlarda Türkçe dersi tercih edilebilecek!…
08:36 Kolay çizer CHP delegesi
08:36 AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı “Muhalefette boş ses çok ama görev alanlarında hizmet yok”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dünya’ya 26 ışık yılı uzaklıkta bir ötegezegen keşfedildi

Dünya’ya 26 ışık yılı uzaklıkta bir ötegezegen keşfedildi
10.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Bilim insanları Dünya’dan 26 ışık yılı uzaklıkta bir ötegezegen (ekzoplanet) keşfetti. ‘Süper-Dünya’ olarak sınıflandırılan Gliese 486b, Güneş sistemi dışındaki yaşam izinin aranmasında kilit rol oynayabilir.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘EuroNews‘den aktardığı AFP’nin haberine göre, İspanya’daki Centro de Astrobiología merkezi gökbilimcisi Jose Caballero, Gliese 486b’nin yaşam için ideal bir ortam sunmadığını ancak keşfinin dünyaya olan yakınlığı sayesinde güneş sisteminin dışındaki gezegenlerin atmosferleri hakkında bilgi sağlama noktasında faydalı olabileceğini söyledi.

Araştırmanın yazarlarında Caballero, ötegezenin keşfini Antik Mısır dönemine ait yazıtların anlaşılmasında kilit rol oynayan Rosetta Taşı’na benzetti.

Caballlero, “Gliese 486b’nin, ekzoplanetolojinin (Güneş Sistemi dışı gezegen araştırmaları), en azından Dünya benzeri gezegenler için Rosetta Taşı haline geleceğini düşünüyoruz. Nihai hedef, dış gezegenlerin atmosferlerinde biyolojik işaretler yani Dünya’ya benzer gezegenlerde yaşam belirtileri bulmak.” açıklamasında bulundu.

Keşfedilen diğer ötegezenlerden farkı atmosfer yapısı

Boyutları Dünya’dan yaklaşık yüzde 30 daha büyük olan Gliese 486b gezegeninin ağırlığı ise 2.8 kat daha fazla.

Araştırma ekibi, yıldızına çok yakın bir yörüngede döndüğü belirtilen ötegezegenin yüzey sıcaklığının en az 800 derece Fahrenheit (430 santigrat derece) olması ve akan lav nehirleri nedeniyle yaşam için uygun olmadığını ifade ediyor.

Gezegendeki yerçekiminin Dünya’nınkinden yüzde 70 daha güçlü olduğu tahmin ediliyor.

Gliese 486 b, Dünya’ya uzaklığı açısından bilinen 3. en yakın dış gezegen.

Gökbilimci Caballero, Gliese 486b’yi son 25 yılda keşfedilen 4 bin 300’ü aşkın ötegezenden ayıran özelliğin atmosferinin Dünya’nınkine benzer yapıda olabilmesi ihtimali olduğunu söyledi.

Bugüne kadar keşfedilen diğer gezegenlerin büyük çoğunluğu Jüpiter gibi büyük gaz gezegenleri olması, küçük ve kayalık yapıda olanların ise mevcut bilimsel araçlarla atmosferi hakkında bilgi edinilemeyecek türde olmaları nedeniyle Güneş sistemi dışında hayat belirtisi aramak için veri sağlamıyordu.

NASA James Webb Uzay Teleskobu ile incelenebilir uzaklıkta

Science dergisinde cuma günü yayımlanan araştırmanın baş yazarı, Alman Max Planck Astronomi Enstitüsü’nden gezegen bilimcisi Trifon Trifonov, “Dış gezegenin atmosferik incelemeye uygun olması için doğru fiziksel ve yörünge konfigürasyonuna sahip olması gerekir” dedi.

Gliese 486 b’nin atmosferi, Dünya’ya olan yakınlığı ve fiziksel özellikleri sayesinde, NASA’nın Ekim ayında fırlatmayı planladığı James Webb Uzay Teleskobuve Şili’de yapım aşamasında olan Extremely Large Telescope tarafından incelemesi için ideal koşullar sağlıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 10 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.