Editör, Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in hazırladığı ‘Sabah Kahvesi’nde Türkiye ve dünya ekonomisi
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne doğanburda.com’dan Editör, Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in sizin için hazırlamış olduğu haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Deutsche Bank’tan TL tahvil tavsiyesi: Ya şimdi ya hiçbir zaman Daha önce Türkiye’yi 2024’ün en iyi yatırım adresi olarak seçen Deutsche Bank stratejistleri TL cinsi tahvillerin yatırımcılar için oldukça çekici bir giriş noktası sunduğunu belirtti.
Christian Wietoska öncülüğündeki analistler ‘Ya şimdi, ya hiçbir zaman‘ ismiyle paylaştıkları raporda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ortodoks para politikasına ‘güçlü bağlılığı‘, kredi notu güncellemeleri, cazip carry fırsatı ve en önemlisi içerideki algının değişmesi nedeniyle yükseliş beklentisinin makul olduğunu ifade etti.
Enflasyonun düşmesini beklediklerini belirten stratejistler “Buna ek olarak zayıflayan iç talep, sıkılaşan kredi koşulları, daha istikrarlı seyreden kur, enflasyondaki yavaşlamayı destekliyor. Bu da yapıcı tahminlerimizin en kritik yönleri” ifadelerini kullandı.
Uzmanlar, TL carry trade’de kalabalık pozisyonlanmanın aksine lira cinsi tahvillerde pozisyonlanmanın hala zayıf olduğunu belirterek “Bunun yanı sıra yaz aylarında net tahvil ihracının azalacağı beklentisi, TL tahvilleri destekleyebilir” değerlendirmesini yaptı.
Şu anki değerlemelerin ucuz olduğunu kaydeden Wietoska 10 yıllık tahvil getirilerinin bu yıl yaklaşık 400 baz puan düşüş için alanı olduğunu belirtti. Bu, yaklaşık yüzde 28 düşüş anlamına geliyor. 2 yıllık tahvil getirisinin ise 850 baz puan düşebileceği tahmini paylaşıldı.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Yüksek enflasyon en büyük hastalık Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, tek haneli enflasyona inilmesinin emekliler, çalışanlar ve iş dünyası için önemli olduğunu belirtti.
Hisarcıklıoğlu, “Tek haneli enflasyona indikten sonra gerek emekliler gerek çalışan kardeşlerimiz gerek iş dünyası artık önünü görebilir hale gelecek. Yüksek enflasyonda hiçbir şeyin hesabını yapabilmek mümkün değil. En büyük hastalık bu yüksek enflasyon” diye konuştu.
Türkiye’nin, Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) gri listesinden çıkarılmasını da değerlendiren Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin attığı önemli adımlardan birisi de bu gri listeden çıkmaktı. Allah’a çok şükür bundan da çıktık. Buraya girebilmek çok kolay, çıkabilmek ise çok zordur. Buradaki ülkelerin hepsinin oy birliği ile çıkabiliyorsun ancak. Demek ki biz doğru adımları attık ki gri listeden çıktık” açıklamasında bulundu.
İmalatta yavaşlama derinleşiyor İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), haziranda 47,9’a geriledi.
Endeks Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında hafif bir bozulmaya işaret ederken, bu bozulmanın 2024’ün başından bu yana en belirgin düzeyde olduğu kaydedildi. Talep koşullarındaki zayıflık, sektörlerin faaliyet koşulları üzerinde belirleyici olmaya devam ederken, bu zayıflık hem yeni siparişlerde hem de üretimde yavaşlamanın sürmesine sebep oldu.
Yeni siparişlerdeki düşüş, iç ve dış pazarlardaki zayıflık nedeniyle mayısa kıyasla hızlandı. Yurt dışından alınan yeni siparişlerdeki yavaşlama ise toplam yeni siparişlerdekine göre daha ılımlı seyretti. Maliyet enflasyonundaki gevşeme ve talepteki durgunluk dolayısıyla firmaların kendi satış fiyatlarını artırma hızı da son 4,5 yılın en düşük düzeyine geriledi.
*** DÜNYA DÖNÜYOR…
Euro Bölgesi enflasyonunda yavaşlama Euro Bölgesi’nde enflasyon Haziran ayında yavaşladı ve fiyat artışlarının Avrupa Merkez Bankası’nın yüzde 2’lik hedefine kademeli biçimde ilerlediğini gösterdi.
Enflasyon Mayıs’taki yüzde 2,6 seviyesinden yıllık yüzde 2,5’e geriledi. Beklenti de bu yöndeydi. Enflasyon aylık bazda yüzde 0,2 oldu. Gıda ve enerji gibi değişken kalemleri içermeyen çekirdek enflasyon ise yüzde 2,8 beklenirken değişmeyerek yüzde 2,9’da kaldı. En yüksek yıllık fiyat artışı yüzde 4,1 ile hizmetlerde gerçekleşti. Hizmet sektörünü yüzde 2,5 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 0,7 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 0,2 ile enerji ürünleri izledi.
Haziran ayında faiz oranlarını çeyrek puan düşürdükten sonra Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri, 20 ülkeden oluşan bölgenin enflasyonunun daha fazla faiz indirimine izin verecek kadar ılımlı olup olmadığını belirlemeye çalışıyor. ECB
Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi’nin enflasyonla mücadelede “çok ileride” olduğunu ancak ekonomik büyüme görünümü üzerinde “soru işaretlerinin” olduğunu belirtti. Lagarde, “Enflasyon bileşenlerini yakından izliyoruz. Faizin sıfır olduğu ortama dönme ihtimali çok düşük” ifadelerini kullandı.
Fed Başkanı Powell’dan faiz mesajları Fed Başkanı Jerome Powell, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Portekiz’de düzenlenen forumunda konuşma yaptı. Powell, ABD ekonomisi ve işgücü piyasası güçlü olduğu için acele etmeden doğru adımları atma alanları olduğunu belirtti.
Enflasyonu hedefe düşürmek konusunda önemli ilerleme kaydettiklerini söyleyen Powell, “Son veriler, dezenflasyon patikasında olduğumuzu gösteriyor. Ancak enflasyonun yüzde 2’lik hedefimize doğru indiği konusunda daha fazla güvene ihtiyacımız var” diye konuştu.
ECB Başkanı Christine Lagarde ve Brezilya MB Başkanı Roberto Campos Neto ile katıldığı forumda Powell, ilk faiz indiriminin zamanlaması konusunda bir ipucu vermedi. Fed son toplantıda politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında tutmuştu. Yetkililer enflasyonun sürdürülebilir biçimde düştüğüne dair daha fazla güvene ihtiyaç olduğunu belirtiyor.
AB’den Batı Balkanlar’a 1,2 milyar euro yatırım Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Batı Balkanlar’a yönelik Ekonomik ve Yatırım Planı kapsamında onaylanan altıncı pakete ilişkin açıklama yayımladı.
Açıklamada, paketin Batı Balkanlar için 1,2 milyar euro yatırımı harekete geçirmesinin beklendiğine işaret edildi. “Bu paket, su temini, sanitasyon, atık su arıtma ve demir yolu taşımacılığının yanı sıra küçük ve orta ölçekli işletmelerde inovasyon ve yeşil dönüşüm alanlarında yeni yatırımları destekleyecek.” ifadesi kullanılan açıklamada, yatırımların Batı Balkanlardan ortaklar ve uluslararası finans kurumlarıyla yakın işbirliği içinde gerçekleştirileceği belirtildi.
Açıklamada, yatırım paketinin katılım öncesi fonlardan sağlanan 300 milyon euroluk hibe, AB üyesi ülkeler ve Norveç’ten ilave katkılar, uluslararası finansman kuruluşlarından alınan kredileri içerdiği ifade edildi.
Rus bütçesindeki vergi gelirleri yüzde 32 arttı Rusya Federal Vergi Hizmetlerinden yapılan yazılı açıklamada, yılın ilk 5 ayındaki vergi gelirlerine ilişkin bilgilere yer verildi.
Buna göre, Rusya’nın bütçedeki vergi gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artarak 22,3 trilyon rubleye çıktığına işaret edilen açıklamada, söz konusu gelirlerden hazineye 10,1 trilyon ruble aktarıldığı belirtildi.
Rus hükümeti, ülkedeki şirket ve yüksek gelirli çalışanlara yönelik vergi yükümlülüklerinin kademeli şekilde artırılmasını 30 Mayıs’ta onaylamıştı.
Buna göre, yılda belirli bir miktarın üzerinde gelir elde eden şirket ve çalışanlara yönelik vergi yükümlülükleri kademeli şekilde artırıldı. Rusya’nın bütçedeki vergi gelirlerinin bu yıl 54 trilyon ruble civarında gerçekleşmesi bekleniyor.
AB bankalarına jeopolitik risk uyarısı Avrupa Bankacılık Otoritesi (ABO), AB bankacılık sektörünün son durumunu ele alan “Risk Değerlendirme Raporunu” yayımladı.
Raporda, “AB bankaları, ekonomik ve faiz oranı kaynaklı belirsizliğinin yanı sıra yüksek jeopolitik risklerle de karşı karşıyadır” ifadesi kullanıldı.
Bankaların kredi risklerini kademeli olarak artırmayı planladıkları belirtilen raporda, takipteki kredi oranlarının bütün kesimlerde arttığı vurgulandı.
Raporda, “AB bankalarının 1,4 trilyon eurodan fazla ticari gayrimenkul kredisi bulunuyor” değerlendirmesi yapıldı. Avrupa bankalarının uzun vadeli piyasa bazlı finansmanı önemli ölçüde artırmayı öngördükleri kaydedilen raporda, bankaların genel sermaye gereksinimlerinin rahat seviyelerde seyrettiği anlatıldı.
Hazırlayan: Aslı Sözbilir