enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:36 Bakan Yılmaz Tunç, “Geciken adalet, adalet değildir”
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:19 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:13 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
00:12 Katil soykırımcı İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:11 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
00:10 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
00:09 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
00:08 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
00:07 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:05 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
00:03 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
00:02 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:02 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:01 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
11:34 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:06 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
00:08 Yazı & Tura Doğaçlama Tiyatro’da Yeni Soluk
00:07 Hava sıcaklıkları düşüyor mevsimin ilk karı düşecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ekonomist Dr. Burcu Aydın Özüdoğru: Para politikası nereye kadar?

Ekonomist Dr. Burcu Aydın Özüdoğru: Para politikası nereye kadar?
23.09.2024
A+
A-

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yüksek Danışma Kurulu üyesi ve Ekonomist Dr. Burcu Aydın Özüdoğru, kaleme aldığı “Para politikası nereye kadar?” başlıklı yazısında geçen haftanın en önemli kararları Merkez Bankası faiz kararları olduğunu aktardı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

Ekonomist Burcu Aydın Özüdoğru: "En büyük adaletsizlik gelire göre değil,  harcamaya göre vergilendirme" - Medyascope

Konuk Yazar Ekonomist Dr. Burcu Aydın Özüdoğru’nun kaleme aldığı Para politikası nereye kadar?başlıklı yazısının detay şöyle:

Çarşamba akşamı Amerikan Merkez Bankası Fed’in faiz kararını, Perşembe günü de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını sırasıyla takip ettik.

Fed, piyasanın beklediği üzere dört yıl aradan sonra ilk defa bu yıl eylül ayında faiz oranlarını indirdi. Karar öncesinde piyasa, 25 – 50 baz puan faiz indirimi beklentisi konusunda yarı yarıya ayrılmıştı. Fed faiz indirim kararını, daha önceki açıklamalarından bir miktar saparak, 50 baz puan düşüş yönünde almış oldu.

Fed’in noktasal grafiğine bakacak olursak 2024 yılının geri kalanı için toplam 50 baz puan, 2025 yılı içinde toplam 100 baz puanlık bir faiz indirimi olmasını öngörüyor.

Öte yandan Fed’in büyüme, enflasyon ve işsizlik görünümünde fazla bir değişim olmadı. Bu çerçevede Fed’in önümüzdeki süreçte ekonomik koşulları bağla olarak “kademeli faiz indirimi” patikasına devam edeceğini anlıyoruz.

Şu aşamaya kadarki gelişmeler, Fed’in para politikasını etkin bir şekilde kullanarak “ekonomide yumuşak iniş” senaryosuna göre enflasyon sürecini başarıyla yürüttüğünü gösteriyor.

Şimdi gelelim yurt içine…

TCMB’nin Eylül ayı Para Politikası Kararı, piyasa beklentilerine paralel bir şekilde oldu ve Merkez Bankası politika faiz oranını yüzde 50 ile sabit tuttu. Hatırlayacak olursak Merkez Bankası’nın yayınlamış olduğu piyasa katılımcıları anketinde de tüm katılımcılar eylül ayında faiz oranının sahibi tutulacağı konusunda hemfikirdi.

Önümüzdeki sürece bakacak olursak, Merkez Bankası para politikası kararlarında daha şahin bir patika izleyeceğini anlıyorum. Merkez Bankası faiz kararı açıklama metninde, ağustos ayında, aylık enflasyona dair göstergeler bir bütün olarak incelendiğinde, ana eğilimin belirgin bir değişim sergilenmediğini değerlendiriliyor. Hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi bekleniyor—yani daha beklemeye devam edeceğiz. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiği kaydediliyor.

2024 yıl sonunda, enflasyonun yüzde 40-45 bandında kapatması maalesef bir başarı olmayacaktır. Esas süreç 2025-27 yıllarında yavaşlayan ekonomi, artan işsizlik ve düşen toplumsal refaha karşın enflasyonun tek haneye düşürülüp düşürülemeyeceğidir.

Önümüze baktığımızda; bir yandan reel sektörde artan sorunlar, diğer tarafta henüz kontrol altına alınamamış fiyatlama davranışları ve beklentiler, dezenflasyon sürecinin tek ayaklı ekonomi politikasıyla, yani faiz/vergi artışıyla, yürütülemeyeceğini bizlere gösteriyor. Mali, idari ve yapısal politikaların para politikasını desteklemesi ve toplumsal refahı göz etmesi gerekiyor.

***

Yazar hakkında

Dr. Burcu Aydın Özüdoğru, 2003 yılında Bilkent Üniversitesinden Şeref Öğrencisi olarak mezun olmuştur. Ekonomi üzerine Master ve Doktora derecelerini, 2005 ve 2007 yıllarında, ABD’de, Güney Kaliforniya Üniversitesinden almıştır. 2006 -11 yıllarında ABD’de, IMF’de çalışmış; yaptığı çalışmalarla olağanüstü başarı ödülleri kazanmıştır.

2012-18 yıllarında Türkiye’de Hazine ve Maliye Bakanlığında Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü ve baş ekonomi danışmanlığı görevlerini yürütmüştür. Orta Vadeli Ekonomi Planları, bütçeler, gelir ve gider politikaları ile uluslararası mali ilişkilerin yürütülmesi süreçlerine katkı sağlamıştır.

2019-22 yıllarında Bilkent Üniversitesinde kamu maliyesi alanlarında ders vermiş ve araştırmalar yapmıştır. 2023 itibarıyla Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfında (TEPAV) Ekonomik ve Yapısal Politikalar Merkezi Direktörü olarak görev almaktadır.

2022 yılında eğitim teknolojileri firması Hurra Eğitim’i kurmuştur. 2019 yılı itibarıyla Türkiye’nin önemli birçok şirketinde yönetim kurulu üyesi olarak görev almıştır.

Çalışmaları çeşitli makaleler ve kitaplarda yayınlanmıştır. Bloomberg HT ve Ekotürk TV’de yorumcu, Ekonomi Gazetesinde yazardır.
Sivil toplum hayatında etkin rol almaktadır. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yüksek Danışma Kurulu üyesi, Galatasaray Genel Kurul Üyesi, TOBB Kadın Girişimci Kurulu Üyesidir.

Ayrıca, ANGİKAD, Sosyal Bilimler Araştırma Ağı, USC ve Bilkent Mezunlar Derneklerine de üyedir. İngilizce, İspanyolca ve Almanca bilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.