Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, “2030 yılına kadar enerji tüketimi yüzde 16 oranında azaltIlacak”
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen ‘Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı’na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin Enerji Dönüşümü Hedefleri hakkında TÜHA Haber’e açıklamalarda bulundu.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de TÜHA Haber‘e açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji dönüşüm vizyonunu paylaştı.
Bakan Bayraktar, Yenilenebilir Enerji Programı’nda önemli ve çok iddialı hedefler belirlediklerini belirterek, Güneş ve rüzgârda mevcut 30 bin megavat olan kurulu gücünü 2035 yılına kadar dört katına, 120 bin megavata çıkarmak ve 80 milyar dolarlık yatırım alanı oluşturmak istediklerini açıkladı.
Türkiye’nin küresel iklim değişikliğiyle ilgili belirli alanlara yoğunlaştığını ifade eden Bakan Alparslan Bayraktar, bunların en başında yenilenebilir enerjinin geldiğini ve ülkemizin çok büyük potansiyeli olduğu bu alanda kısa bir zaman önce 2035 için çok iddialı bir program açıkladıklarını aktardı.
İklim değişikliğiyle mücadelede işbirliğinin önemine de değinen Bayraktar, İklim değişikliğinin uzun soluklu bir mücadeleyi ve kolektif bir çabayı gerektirdiğini ve sadece Türkiye’nin çabasıyla bunun olmasına imkan olmadığını, özellikle ülkelerin kendi potansiyelleri ve bu alanda yapacağı katkıların son derece önemli olduğunun altını çizdi.
Enerji Dönüşümünde Yeni Dönem
Bakan Bayraktar, küresel ölçekte enerji güvenliğinin hâlâ en önemli sorunlardan birisi olduğunu vurgulayarak enerji alanında geleneksel varsayımların revize edildiği bir dönemin yaşandığının altını çizdi. Küresel çapta dijitalleşme, yapay zekâ ve büyük verideki hızlı gelişmelerin elektrik talebini beklenenden çok daha fazla artırdığını belirten Bakan Bayraktar, Türkiye’nin de enerjide ciddi bir talep artışı yaşadığını ve bunun yanında yüksek ithalat bağımlılığı olduğunu söyledi.
Türkiye’nin Enerji Geleceğinde 5 Stratejik Alan
2053 net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda Türkiye’nin enerji geleceğini inşa etmek için stratejik bir yol çizdiklerini ifade eden Bakan Bayraktar, “Bu zorlukların üstesinden gelmek için uzun vadeli stratejimiz beş temel alana odaklanıyor. Yenilenebilir enerji kapasitemizi artırmak, genel olarak ekonomimizde enerji verimliliğini artırmak, nükleer enerji üretimini genişletmek, hidrojen, pil depolama ve CCUS gibi yeni teknolojileri geliştirmek, enerji geleceğimiz için gerekli olan kritik minerallere ve nadir toprak elementlerine yatırım yapmak.” diye konuştu.
Yenilenebilir Enerjide 2035 Hedefi
Yenilenebilir Enerji 2035 yol haritasında güneş ve rüzgârda belirlenen hedefleri paylaşan Bayraktar, “Yenilenebilir Enerji Programı’nda önemli, çok iddialı hedefler belirledik. Güneş ve rüzgârda mevcut 30 bin megavat olan kurulu gücümüzü 2035 yılına kadar dört katına, 120 bin megavata çıkarmak ve 80 milyar dolarlık yatırım alanı oluşturmak istiyoruz. Yakın zamanda çok güçlü bir şebeke programını duyurduk. Yaklaşık 15 bin kilometrelik HVDC hatlarını şebekemize eklemek istiyoruz ve bu alanda da yaklaşık 30 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.
İş Birliği Vurgusu
Enerji verimliliğine de vurgu yapan Bakan Bayraktar, 2030 yılına kadar enerji tüketimini yüzde 16 oranında azaltmayı amaçladıklarını hatırlatarak, bu sayede 100 milyon ton emisyon azaltımına katkıda bulunmayı hedeflediklerini ve aynı zamanda bu alana yatırım ve finansman da getirmeleri gerektiğini, bu hedefe ulaşma noktasında uluslararası finans kuruluşları ile gerçekleştirebilecekleri iş birliklerine açık olduğunu kaydetti.
“Yeni bir yatırım dönemine giriyoruz”
“Biz ülke olarak son 14-15 yılda, özellikle güneş ve rüzgarda 30 bin megavatı aşan bir kurulu güce sahip olduk. Neredeyse sıfırdan bu noktaya geldik. Bu 30 bini şimdi 2035 için 120 bin megavata çıkarmak gibi çok büyük, iddialı bir programa başlıyoruz” diyen Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:
“Geçtiğimiz 14-15 yılda yıllık yaklaşık 2 bin 500-2 bin 700 megavat yeni kapasite oluştururken, şimdi bunu 3 katına çıkarıp her yıl 7 bin 500-8 bin megavatlık bir kurulu gücü rüzgarda ve güneşte devreye almamız lazım. AK Parti iktidarlarının ilk dönemine baktığınızda, hidrolik santrallerde çok büyük bir gelişme, 12 bin megavattan 32 bin megavata gelen bir gelişme oldu. Dolayısıyla yenilenebilir enerjinin, jeotermal, biyokütle, biyogaz dahil bütün bu alanlarda, deniz üstü rüzgarı da dahil etmek suretiyle çok yoğun bir döneme, yeni bir yatırım dönemine giriyoruz.“
Bu kapsamda destekleyici reformların da hayata geçirilmesi gerektiğini dile getiren Bayraktar, özellikle izin süreçlerini kolaylaştıran, dolayısıyla yatırımları biraz daha cazip hale getiren, Meclis’in gündemine getirmeyi düşündükleri bir çalışmayı da hazırladıklarını ve bunu da yaptıkları takdirde finansmanla birleştirip bu 7-8 bin megavat yıllık hedeflere ulaşabileceklerine inandıklarını ve Ülkenin gücünün de buna yeterli olduğunun altını çizdi.
Bayraktar, Bu hedef doğrultusunda, ilk etapta yıllık 2 bin megavat olarak açıklanan Yenilebilir Enerji Kaynak Alanlarının (YEKA) ihalelerinin de ocakta başlayacağını hatırlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, çok ciddi bir ilginin de olacağına inandığını kaydetti.
Gazeteci* Ataner YÜCE, TRT