enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:31 İsrail-Hizbullah çatışması: İran neden sessiz?
00:43  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
00:34 TBMM’de ‘Geçen Hafta’
00:18 TBMM Başkanı Kurtulmuş, CNN Türk’teki “Hafta Sonu” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı
00:17 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
00:14 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
00:14 Yeni Eğitim-Öğretim yılının ilk “Öğretmenler Odası Buluşmaları” Kayseri’de yapıldı
00:12 Bakan Kurum’dan Kahramanmaraş’ta sanayi esnafına 1,5 milyon Tl’lik destek açıklaması
00:12 Üniversite ve Yüksek Okul mezunu Türk gençlerini okul bittikten sonra onları bir araya getiren Inter Talenten Vakfı
00:12 Adalet Bakanı Tunç, Azerbaycan’da çeşitli temaslarda bulundu
00:11 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
00:11 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
00:09 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
00:08 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor?
00:08 Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı…
00:07 İkbal Thermal Hotel & SPA, ‘En İyi Spa Destinasyonlar’ kategorisinde Dünya 2’ncisi oldu
00:06 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail’e ekonomik tedbir uygulayan yegane devlet biziz
00:05 Yozlaşmanın İpuçları-3
00:03 Kriter’in Eylül Sayısı’nda: İsrail Batı’yı Esir Aldı | Soykırım Devam Ediyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor?

Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor?
06.10.2024
A+
A-

Geçen hafta bir haber okudum. Bankaların para çekme makinalarından (ATM) “para çekememe” olayına odaklanmış bir haber. Olay gerçek yani ATM’lerden para çekilmesi konusunda sorun var ama olayın asıl öznesi olan bankalara sorulmadığı anlaşılıyor. Kim olduğu anlaşılamayan uzmanların yorumlarıyla, olay komplo teorileri haberine dönüşmüş. Gerçek neden kaybolmuş.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

turk-internet.com‘dan Gazeteci-Yazar Fusun S.NEBİL,  kaleme aldığıEnflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor?” başlıklı yazısını şöyle anlatıyor:

Bu konuda şunu söyleyeyim; yazının girişinde bahsettiğim türden, kolaylıkla komplo teorileri ortaya atıldığında bir sorun şudur; halk komplo teorilerine alışıyor ve asıl tepki göstermesi gerekenlere de tepki göstermemeye başlıyor. O nedenle eğer cevap veren kaynak varsa (ki burada bankalar) mutlaka işin aslını sormak gerekir.

Asıl ve ondan alınarak yapılan haberlerde, vatandaşların son dönemlerde ATM’lerde “Hizmet veremiyoruz” ya da “Para Çekme İşlemi Yapılamıyor” mesajları ile karşılaştığından bahisle, şöyle komplo teorileri ileri sürülüyor.

Bankaların nakit çekim işlemlerini bilinçli olarak engellediğini öne sürenler var (bunu uzmanlar diyormuş). Tüketici dernekleri bankaların bu şekilde kâr elde etmeye çalıştığını öne sürüyorlarmış. Çünkü ortak ATM’lere gitmek zorunda kalınca yüksek masraflarla karşılaşıyorlarmış (5.000 TL için 90 TL işlem ücreti gibi).

Yine uzmanlara göre, bankalar, tüketicileri nakit kullanımı yerine kredi kartı harcamalarına yönlendirmeye çalışıyormuş. Kart alışverişlerinde hem tüketiciden hem de esnaftan komisyon alan bankaların, ATM’lerden para çekimini zorlaştırarak tüketiciyi kredi kartına yönlendirdiği öne sürülüyormuş.

Merkez Bankası 200 TL Üstü Banknot Çıkarmayınca, ATM’ler Enflasyona Yenildi Bankaların fazla para kazanmaya çalıştığını, bazen yüksek komisyonlar aldığını filan ben de düşünüyorum. Ama bu komplo teorilerinden ziyade, ortada başka bir sorun var.

Yaz başında makinaların tamiri ile uğraşan bir arkadaş durumu bana aktarmıştı ama yazamadım. Özetle bu sorunun kaynağı sadece TCMB’nin enflasyona uygun tedbir almamış olması ve hala “en büyük banknotun 200 TL olması“. Ya da başka deyişle, sorunun kaynağı “enflasyon”.

Yani fiyatlar artar ve pahalılık katlarken, ATM’lerdeki kasalara konulan para miktarı, harcamalara yetişemiyor. Çünkü en büyük banknot 200 TL. Tedavüle girdiği 2009 yılında, yaklaşık 3 çeyrek altın alınabilen 200 TL’ye karşılık bugün 3 çeyrek altın (15.057 TL) almak için 75 Tane 200 TL ve 3 tane 100 TL kullanmak gerekiyor. Enflasyonu buradan anlayın.

Bankalara sordum; ATM’lerin yıllık kapasitesi 500 bin küpürmüş. Bankalar ATM’de kaset tabir ettikleri, çekilen paraların istiflendiği kutulara çeşitli büyüklükte paralar koyuyorlar.

Şenol Babuşçu’nun tweetine göre, artık 50-100 TL ve 200 TL konuluyor. Bu konuda isminin verilmesini istemeyen 2 farklı banka yetkilisinden yorum aldım. Şu şekilde;

“ATM arıza oranları ATM’nin yaşına, konumuna göre farklılık göstermekle birlikte genel olarak, daha çok banknot işlenmesi ATM’lerin arıza oranlarını artırıyor. 2021-2024 yılları arasında arıza oranlarına baktığımızda yoğun kullanıma bağlı olarak yüzde 11 artış olduğunu görüyoruz. Bu nedenden dolayı ATM satan firmalar bakım anlaşmalarını yenilemek istiyor. Normalde standart bakım anlaşması kapsamında yapılan parça değişimleri için dahi ekstra ücret talep etmeye başladılar. Gerekçeleri ise ATM’lerin yıllık 500 bin kupür ödemek üzere tasarlanması üzerine ATM’nin yıllık ortalama 1,4 milyon kupür ödemesi ve bu durumun ekstra parça değişimine neden olması.”

Bunun getirdiği diğer masrafları sordum; “Mevcut durum bankaların ATM ‘ye para yüklemek ve arızaları gidermek için oluşan lojistik ve bakım maliyetlerini yüzde 30 civarında artırıyor. Bankalar müşterilerine kesintisiz hizmet verebilmek adına bu maliyetleri göze alıyor.”

Özetle, enflasyon en yüksek banknot 200 TL olunca, ATM kasaları çok çabuk boşalıyor. Kabullerle bir hesap yapalım; ATM’ye 100 TL ya da 50 TL değil, hep 200 TL konulsun. 200 x 500 bin küpür = 100 milyon TL. Bunu 365 güne bölersek, günlük kapasite 274 bin TL eder. Üst limiti 20 bin TL olan ATM’lerden adam başı ortalama 5.000 TL çekiliyorsa, bir ATM’den 55 kişi yani (12 saat gibi ortalama alsak) saatte 5 kişi para çektiğinde kapasite bitiyor. ATM Kasetlerinin Konfigürasyonu Dinamik Değiştiriliyor Biraz daha detay istedik.

İsminin verilmesini istemeyen yetkili şunları anlattı : “Gerek şubelerin dışında konumlanan, gerekse şubelerimizdeki ATM cihazları, hafta sonları ve tatil günleri ve bayram gibi uzun tatiller dahil, 7 gün/24 saat esasına göre sürekli takip ediliyor ve kesintisiz çalışması sağlanıyor. Bu izleme kapsamında en hızlı şekilde müdahale yapılıyor. ATM makine parkının modernizasyonu sürekli yapılıyor. Yenileme ve değişim süreci düzenli olarak yürüyor, hiç ara verilmiyor. ATM’lerin tamamı “Recycle ATM” diye adlandırılan ve yatırılan parayı da geri ödeyebilen cihazlardan oluşuyor.

Bu teknoloji sayesinde, ATM’ler yatırılan paralarla tekrar ödeme yapabiliyor. ATM’lerde yazılım konusu da çok önemli biliyorsunuz. Teknoloji ekiplerimiz ATM firmalarıyla çok yakından çalışıp cihazların yazılımsal olarak da sürekli güncel tutulup stabil şekilde çalışmasını sağlıyor. Malum enflasyonist ortam nedeniyle ATM’lerde oluşan hacim artışları da proaktif şekilde takip edilip yönetiliyor. Ancak işlem hacimleri ve nakit ihtiyacı armışken, TCMB tarafından şu aşamada bir üst banknot çıkartılmaması Bankaları özellikle ATM noktalarında zorlasa da, Biz ATM kapasiteleri elverdiğince cihazlara daha fazla para yükleyebilmek için her türlü aksiyonu aldık ve alıyoruz.

ATM işlem hacimlerindeki artışı yönetebilmek için ATM kasetlerinin kupür konfigürasyonlarını da dinamik şekilde değiştiriyoruz. Bu durum tabi ATM’de tutulan para miktarının ciddi şekilde artmasına da neden oluyor ancak müşterilerin nakde erişimi öncelikli. Bu sebeple dinamik kupür konfigürasyonu uygulamasını son 3 yıl içinde tüm ATM cihazlarına yaygınlaştırdık.

Dolayısıyla para yüklemelerinde bu söz konusu kasetleri tam kapasite dolduruyoruz. Ancak ATM’ler tam kapasite doldurulmasına rağmen yine de müşterilerin çektiği miktarlara bağlı olarak, kimi zaman az sayıda işlemlerle dahi çok hızlı şekilde boşalabiliyor.

ATM’lerin para ve arıza durumlarını gerçek zamanlı performans ekranlarından sürekli takip ederken, henüz para bitmeden ATM’lere müdahale planlayıp aksiyon alıyoruz. Bu sayede “para bitme” vakaları en aza indiriliyor. Özellikle maaş dönemleri, bayram tatilleri gibi nakde talebin en yoğun olduğu zamanlarda, hem ATM’lere tam kapasite para yüklüyoruz, hem de nakit merkezlerimizde ciddi miktarda nakit stoku bulunduruyoruz.

Aslına bakarsanız piyasadaki mevcut faiz oranlarıyla böyle bir operasyon banka için oldukça maliyetli; ancak tabi müşteri ihtiyaçlarını her daim öncelikli tutuyoruz. Bunun için ihtiyatlı olmak adına, söz konusu merkezlerimizde nakit bulundurmaya devam ediyoruz.”

Komplo Teorileri Bize İşlemez, Alışığız Sırası gelmişken, komplo teorilerine de değinmeden geçmeyeyim. Geçenlerde birisi, sanırım X üzerinde şuna benzer bir şey diyordu ; “Filmlerde yarıda çıkıyorum. Bizim her gün yaşadıklarımızı komplo teorisi diye anlatıyorlar”.

Ben de aynısını düşündüğüm için filmler bazen gerçekten sıkıyor. Çünkü acı acı “yahu biz bunun içindeyiz de, kime ne oluyor” diyorsunuz. Alın bir örnek; “Kurye” filmi. konusu, 21. yüzyılın başlarında Marbella’daki (İspanya) kentsel dönüşüm ve uzantısında yolsuzluktan yakalanan politikacılar.

Füsun Nebil - Journo

Gazeteci-Yazar Fusun S.NEBİL

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.