enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:33 Dışişleri Bakanı Fidan, yarın Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
23:09 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
22:49 Bahçeli’den sokak çağrılarına tepki: Şuursuzluk ve sorumsuzluk
22:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
22:11 Ömer Çelik: Özgür Özel’in geldiği nokta Türkiye’yi topyekun tehdit etmektir
22:01 Trabzonspor U19 UEFA Gençlik Ligi’nde yarı finalde
21:55 Fahrettin Altun: Siyasi rekabet, ilke ve vizyonla yapılır; tehdit ve sindirme ile değil
21:37 Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi’nden Talabani’nin açıklamalarına tepki!…
21:13 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
20:19 CHP Neden Boykot Çağrısı Yaptı?
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:30 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
18:10 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:33 Bilgisayar korsanları, zayıf gördükleri gıda endüstrisine saldırıyor!
13:24 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:59 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
09:26 Irak ile Kuzey Irak Arasında Türkiye’ye Petrol İhracatı Gerilimi Çözülecek Mi?
09:18 “Klinik Araştırmalar Eğitim Programı” gerçekleştirildi
08:50 Bipolar bozukluk, genellikle 15-35 yaş arası bireylerde ortaya çıkıyor
08:43 Saha İstanbul Haber Bülteni!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Enflasyon ve emlak piyasası

Enflasyon ve emlak piyasası

Enflasyon, Türkiye ekonomisinin en kritik aktüel sorunu. Mayıs ayında zirve noktasını gördükten sonra enflasyonun haziran itibariyle düşüşe geçeceği beklentisi var.

Aşılama hızı küresel ekonomi için de hayati önem taşıyor - Son Dakika Haberleri

Prof. Dr. Nurullah GÜR & İstanbul Medipol Üniversitesi Dekan Yardımcısı

nurullah.gur@marmara.edu.tr

Manşet enflasyon rakamlarında olmasa da bazı tüketim kalemlerinin fiyat artış hızında yavaşlama emareleri kendini gösteriyor. Otomobil ve giyim ürünü fiyatlarında olduğu gibi. Emlak piyasasında da fiyat ve kiralarda hız kaybı yaşanıyor. Ama 2020’nin başından bu yana emlak piyasasında o kadar sert artışlar yaşandı ki, son aylardaki yavaşlamanın kendini henüz tam olarak hissettirmesi sürpriz değil.

Emlak piyasasındaki hareketlenme salgın döneminde başladı. 2020’nin ortalarında konut kredisi faizlerinin aşırı düşük seviyelere gerilemesi ve müstakil evlere artan ilgi, emlak fiyatları ve kiraları üzerindeki ilk şok dalgasını tetikledi. Ardından inşaat sektörü bir maliyet şoku yaşadı. Öyle ki, inşaat maliyetindeki artışlar, 2022’nin ikinci yarısında yüzde 120’ye yaklaştı. Maliyet artışları, yeni konut arzını frenledi. Enflasyon ana eğilimindeki yükselişle birlikte emlak piyasasında fiyatlama davranışları iyice bozuldu. Konut fiyatlarındaki nominal artış yüzde 190’ı görürken, (enflasyondan arındırılmış) reel artış ise yüzde 60’a yaklaştı. Bir yıl önce yaşadığımız büyük deprem felaketi, emlak piyasasındaki arz ve talep koşullarını iyice sarstı.

KİRALARDA GEVŞEME

Ekonomi yönetiminin spekülasyonu önlemeye dönük aldığı tedbirlerin yanı sıra inşaat maliyetlerindeki dudak uçuklatan artışların hız kesmesi, emlak piyasasındaki köpüğün bir kısmını ortadan kaldırdı. Son açıklanan rakamlara göre, konut fiyatlarında yıllık bazda nominal artış hızı yüzde 83’e, reel artış hızı ise yüzde 12’ye geriledi.

Kiralarda da gevşeme var. Emlak Endeksi sonuçlarına göre, ortalama kiralar reel bazda temmuz-kasım ayları arasında düşüş yaşadı. Aralık ayında hafif bir yükseliş gerçekleşse de son 6 aydır reel kiralardaki artış hızının trendi aşağı yönde seyrediyor.  Türkiye genelinde yıllık kira artışları nominal bazda yüzde 87, reel bazda yüzde 13.5 seviyesinde. İstanbul’da ise rakamlar Türkiye ortalamasının altında seyrediyor.  

DÜKKAN VE MAĞAZALAR

Emlak piyasasındaki yaşananlar sadece haneleri değil, esnafı da etkiliyor. Emlak Endeksi’nin ocak ayı verilerine göre, İstanbul’da kiralık konutun metrekare fiyatı bir yıl öncesine kıyasla yüzde 66.21 artarken, dükkan ve mağazalar için oran yüzde 75 olarak gerçekleşmiş. Dükkan ve mağazalar için son dört yıllık birikimli kira artış oranı ise yüzde 586. Yüksek kira artışları, reel sektör tarafında hizmetler sektörünü daha fazla zorluyor. Hizmet fiyatlarındaki artış hızının bir türlü düşmemesinin en önemli sebeplerinden biri de kira artışlarıdır.

Enflasyonla mücadelenin en önemli cephelerinden biri emlak piyasası. Buradaki arz tıkanıklıklarını ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmayı çözmek için ise çok boyutlu tedbirlere ihtiyaç var.  Kısmet olursa, uygulanabilecek tedbirleri sonraki yazılarda masaya yatıralım.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.