Erdoğan’ın Asiltürk ziyareti ittifaklarda ve kabinede değişikliğe yol açar mı?
TÜHA HABER / Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni yılın ilk günlerinde, ittifak ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den ardından, ikinci ev ziyaretini Saadet Partisi (SP) Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Oğuzhan Asiltürk’e yapması, ittifakların nasıl şekilleneceği tartışmalarını gündemin üst sıralarına taşıdı.
Muhalefet partilerinde, Erdoğan’ın yalnızlaştığı ve güç kaybettiği için ittifakını genişletme arayışına girdiği yorumu yapılıyor. Kulislerde olası bir kabine değişikliğinde “milli görüş” kökenli bir ismin kabinede yer almasının sürpriz olmayacağı ifade ediliyor.
Erdoğan’ın “ittifak” girişimine mesafeli yaklaşan SP’de ise “milli görüş“ün kurucusu eski Başbakan Necmettin Erbakan’ın, Turgut Özal’a karşı, bütün muhalefete yaptığı “Birlikte hareket edelim, bir araya gelelim” çağrısı anımsatılıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, SP YİK üyesi Oğuzhan Asiltürk’ü ziyaretinde “ittifak” konusunun da görüşüldüğünü açıklamasının ardından, iktidar ve muhalefet cephesinde olası seçim ittifaklarına ilişkin taktikler ve senaryolar tartışılıyor.
Siyasi kulislerde, son olarak Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’ne oy kayma olasılığını da dikkate alarak, Cumhur İttifakı’nı Demokratik Sol Parti (DSP) ile Fatih Erbakan’ın olduğu Yeniden Refah Partisi’ni de alarak genişletme çabası içine girebileceğine dikkat çekiliyor.
Erdoğan’ın kabinede, “milli görüş” kökenli bir isme yer vermesi de olasılık dahilinde değerlendiriliyor.
(Soldan sağa) DSP Lideri Önder Aksakal, BBP Lideri Mustafa Destici, MHP Lideri Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ANAP Lideri İbrahim Çelebi, SP Lideri Temel Karamollaoğlu ve Vatan Partisi Lideri Doğu Perinçek 19 Mayıs 2019’da Samsun’da bir araya gelmişti.
Kılıçdaroğlu’na göre ‘sorun yok’
CHP’nin Salı günü yapılan Parti Meclisi (PM) toplantısının gündeminde de Erdoğan’ın Cumhur İttifakı’nı genişletme çabası yer aldı.
Bazı PM üyeleri, Erdoğan’ın, Millet İttifakı’nı bölerek, CHP’yi yalnızlaştırıp HDP ile ittifaka zorlama taktiği izlediği için buna dönük strateji geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, zaman zaman iktidarın Millet İttifakı’nı bölmeye çalıştığı yönünde açıklamalarıyla biliniyor.
Kılıçdaroğlu’nun son PM toplantısında da bir kez daha bu olasılıklara dikkat çektiği ancak bu girişimlerin sonuçsuz kalacağı görüşünü dile getirdiği ifade ediliyor.
Kulislere yansıyan bilgiye göre Kılıçdaroğlu, başta İYİ Parti olmak üzere 2018’de seçim ittifakı yaptığı SP ve Demokrat Parti’nin tutumunda bir değişiklik olmadığını belirterek, “Sorun yok” mesajı verdi.
HABER : Ayşe SAYIN & Ankara
[TÜHA Haber Ajansı, 15 Ocak 2021]