enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:30 Ankara ATO’da sanatseverler kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
00:36 Bakan Yılmaz Tunç, “Geciken adalet, adalet değildir”
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:19 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:13 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
00:12 Katil soykırımcı İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:11 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
00:10 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
00:09 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
00:08 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
00:07 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:05 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
00:03 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
00:02 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:02 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:01 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
11:34 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:06 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
00:08 Yazı & Tura Doğaçlama Tiyatro’da Yeni Soluk
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Erdoğan’ın Körfez ziyareti ve Türkiye için yeni fırsat penceresi

Erdoğan’ın Körfez ziyareti ve Türkiye için yeni fırsat penceresi
19.07.2023
A+
A-

SABAH Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu, ‘Erdoğan’ın Körfez ziyareti ve Türkiye için yeni fırsat penceresi‘ başlıklı bir köşe yazısını kaleme aldı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Okan Müderrisoğlu kimdir? - Yeni AkitOkan Müderrisoğlu yazısında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz‘ın önceki akşam (16 Temmuz) A Haber‘de yaptığı açıklamaların, ekonominin yeni yol haritasının özeti olduğunu dile getirdi.

Yılmaz, üç önemli başlığı ön plana çıkardı:

1- Türkiye ekonomisine doğrudan yatırım çekme süreci,
2- Enflasyonu düşürme önlemlerinin incelikleri,
3- 2024-26 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program.

KÖRFEZ’DEN BEKLENTİLER
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün (17 Temmuz) başlayan Suudi ArabistanKatar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni kapsayan Körfez ziyaretinin altyapısını Cevdet Yılmaz ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek birlikte hazırladılar. Bu ziyaretlerden somut birtakım sonuçlar bekleniyor. Ki Cumhurbaşkanımız geçen hafta Vilnius’taki NATO Zirvesi’nden dönüşte uçaktaki sohbetimizde, “umutlu olduğunu” özellikle vurgulamıştı. Buradaki kritik husus, Körfez’den “sıcak para” olarak adlandırılan kısa vadeli kaynak girişi üzerinde durulmadığı. Bir başka anlatımla, sermaye veya sermaye benzeri uzun vadeli fon temini şeklinde, orta-uzun vadeli bir yatırım planlaması ve bununla uyumlu mutabakat zaptı imzalanması söz konusu. Böylece, “Tarım/organik ürün üretimi, savunma sanayii, yenilenebilir enerji ve sıfır karbon hedefiyle uyumlu teknolojiler, tıbbi cihaz endüstrisi” ortak başlıklar olarak öne çıkmakta. Burada, uluslararası yatırımcıya sağlanacak güvenceye gelince… Onu da Sn. Cevdet Yılmaz’ın A Haber‘deki değerlendirmelerinden aktaralım:
“Bir yatırımcı, Türkiye’ye yatırım yapıyor, istihdam, ihracat, teknoloji transferi sağlıyorsa bu, bizim firmamızdır diye baktık. Yeter ki Türkiye’nin hukukuna uysun ve ülkemize fayda üretsin.”

ÖNCELİK TEK HANELİ ENFLASYON
İkinci başlığa gelecek olursak
Şu anda piyasaların yakından izlediği konu ise “parasal sıkılaştırma ve ek gelir getirici kararlar!” Bu noktada, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın, “Türkiye olarak, enflasyonla mücadele ederken resesyona düşmemeye gayret ediyoruz” sözünün altını çizmek gerek. Sn. Yılmaz enflasyonu düşürme, cari açığı küçültme, ekonominin büyüme dinamiklerini koruma gayretinin aynı anda sergilendiğini belirterek, Cumhurbaşkanımızın hassasiyetlerinin asla ihmal edilmediğini, dar ve sabit gelirlilerin satın alma gücünü korumayı öncelediklerini de kayda geçirmiş oluyor.

Bir iki gündür her çevrede konuşulan ÖTV düzenlemesine de değinecek olursak. Türkiye, son 6-7 yıldır “eşel-mobil sistemi” uygulayarak, akaryakıt ve doğalgazdan alınan vergileri düşürerek vatandaşın bütçesini rahatlatacak sübvansiyonlar uyguladı. Enerji sübvansiyonlarının bu yılki faturasının 600 milyar lirayı bulacağını hatırlatmak sanırım bir fikir verebilir. Ama bir de 6 Şubat’taki deprem gerçeği var. Sadece bu yıl için 762 milyar lira harcama gerektiren yeniden imar ve ihya çalışmalarının ilave finansman gerektirdiği göz ardı edilmemeli. Kanımca Sn. Yılmaz’ın şu beyanları, güncel durumun özeti:

“Bir deprem gerçekliğimiz varsa bütçemizde harcamalar artıyorsa sosyal kesimlere dönük birtakım programlar yapıyorsak burada bazı gelir kalemlerinin de artmasını bir denge unsuru olarak görmemiz lazım.”

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin Yeni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz  Oldu

GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER
Ve nihayet, Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği “güven” faktörü…
Önceki gece A Haber’deki yorumlarından da anlıyoruz ki eylül ayında açıklanacak Orta Vadeli Program ile Türkiye’nin ve dünyanın gerçekliğine göre ekonomik hedefler güncellenecek. Cevdet Yılmaz’ın, “Ekonominin düşmanı belirsizliktir, belirsizliğin olduğu yerde yatırım olmaz, yeterince ticaret olmaz” tespitini ayrıca önemsemek lazım. “Bütçe/borç yönetimi, para politikası ve yapısal reformlar” eksenine bina edilecek program, Türkiye’nin küresel şoklardan korunması, uluslararası ligde hak ettiği yeri alması için hayati önemde olacak!

Son bir not
Yılmaz, tam bir “görev adamı” olmanın yanında, “bir denge adamı” da. Bir yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan‘ın ekopolitik önceliklerini gözetmekte, diğer yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek imzalı reçetelerin dozunun ve zamanlamasının ayarlanmasına katkı sağlamakta.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.