enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:31 HEREKE-TAPIJT OPNIEUW IN DEN HAAG: EEN TURKSE HANDTEKENING IN DE HISTORISCHE WEAVE VAN HET VREDESPALEIS
14:17 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, PİKTES Öğretmenlerinin Hakkını Verin! 
13:31 Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), ihracatın nabzını eğitimle tuttu 
12:21 Cumhurbaşkanlığı Kamu Görevlileri Etik Kurul üyesi Karaosmanoğlu, ilçe teşkilat ziyaretlerini tamamladı
11:44 Kartepe’nin starının oyunu büyük ilgi gördü
10:29 Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Özgürlük ve Bağımsızlık Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün ebediyete intikalinin 41’inci yıl dönümü dolayısıyla anma mesajı yayımladı
09:09 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu heyetini kabul etti
08:58 İran’ın Suriye’de Kaybettikleri ve Olasılıklar
08:08 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Adada son 50 yıldaki gerçeklik, “iki ayrı toplumun, iki ayrı kesimde kendini yönetmesi”
07:51 Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, “Soruşturma aşamasında cezalandırma yöntemiyle karşı karşıyayız”
07:47 Perspektif: Haşdi Şabi’nin Tutumu ve Potansiyel Geleceği
06:44 Kitap: “Kuzey Kıbrıs’ın İstirdadının 50. yılı Anısına Kıbrıs Çalışmaları”
22:36 Kocaeli Kartepe Belediyesi kar nöbetine hazır
16:34 Türkiye son 10 yıldır dünyanın un ihracat şampiyonu
15:51 Mersin Şairler ve Yazarlar Derneği (MEŞYAD) kuruluşunun 30. yılını kutladı
15:15 Süper lig yolunda 41 puan!
14:19 ABD’deki yangın ve Gazze’deki İsrail zulmü
13:48 İsrail’in BM’ye Karşı Tutumu ve Yeni Bir Hukuki Süreç -I-
13:15 Suriye’de Değişen Dengeler ve Yeni Bölge
12:37 Trump’ın Kanda ve Grönland’a Yayılmacı Çıkışları: ABD’nin Yeni Dönemdeki Stratejik Hedefleri Neler?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Perspektif: Esed rejiminin devrilmesi ve Irak’ın Suriye politikası

Perspektif: Esed rejiminin devrilmesi ve Irak’ın Suriye politikası
14.01.2025
A+
A-

◆ Suriye’de muhaliflerin ilerleyişi Irak’ta nasıl karşılandı?

◆ Irak hükümeti Suriye’deki gelişmelerin başlangıcından sonuna kadar
nasıl bir yaklaşım benimsedi?

◆ Esed rejiminin devrilmesinin Haşdi Şabi üzerindeki potansiyel etkileri neler olabilir?

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü araştırma görevlisi ve Recep Tayyip GürlerTürkiye’nin saygın, güvenilir Ankara merkezli bir düşünce kuruluşu olan SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı için Recep Tayyip GÜRLER, “Esed rejiminin devrilmesi ve Irak’ın Suriye politikası” başlıklı bir Perspektif yazı kaleme aldı.

Kasım sonlarında muhalif grupların harekete geçerek Suriye’de Beşar Esed rejimini kısa sürede devirmesi Irak hükümeti ve Haşdi Şabi örgütü içinde kaygılara neden oldu.

Bağdat ilk başta Esed’i savunan açıklamalar yaparak isyancıların ilerleyişine tepki gösterdi. Hatta Başbakan Muhammed Şiya Sudani’nin askeri sözcüsü Heyet Tahriru’ş-Şam’ın (HTŞ) ilerleyişini DEAŞ’ın 2014’teki ilerleyişine benzetti.

Başbakan Sudani de açıklamalarında endişelerini dile getirirken Suriye topraklarında faaliyet gösteren aşırılık yanlısı gruplarla Irak’ın geçmişte yaşadığı mücadelelere atıfta bulunarak Suriye’deki gelişmelere temkinli yaklaştı.

Hem Irak hükümeti hem de Haşdi Şabi, HTŞ’nin ideolojik kökeni ve Irak içindeki aşırılık yanlısı gruplara ilham verme ya da onları destekleme potansiyeli konusunda özellikle endişeliydi. Bütün bu endişelere rağmen Bağdat yönetimi başka bir bölgesel çatışmanın içine girme konusunda isteksiz olduğunu faaliyetleriyle belli etti. Ancak güvenlik kaygıları ve radikal silahlı grupların olası sızma faaliyetlerini önlemek adına Anbar vilayeti başta olmak üzere tüm Suriye sınır boyunca askerlerini ve Haşdi Şabi milislerini konuşlandırmayı da ihmal etmedi.

Erdoğan ile Sudani telefonda görüştü | Rudaw.net

HTŞ’YE YÖNELİK ENDİŞELER VE IRAK HÜKÜMETİNİN TUTUMU

Suriye’de muhalif gruplar Şam’a doğru ilerlerken Irak Başbakanı Sudani 3 Aralık’ta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesinde mevcut endişelerini yineledi. Başbakan Sudani, Suriye’de grupların ve mezheplerin etnik temizlik kurbanı olmaması için sadece seyirci olarak kalmayacağını belirterek çatışmanın etkilerini hafifletmek için Irak’ın katkı sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

İki liderin görüşmesinden iki gün sonra Ahmed Şara (Colani) bir video mesajı yayınlayarak Iraklı yetkililerin açıklamalarına yanıt verdi. Suriye’deki durumdan endişe duyan Irak başbakanı ve bazı Iraklı siyasetçilere Irak’ın güvenliğine zarar vermek gibi bir niyetlerinin olmadığı konusunda garanti veren Colani, Irak’ı Suriye’deki olaylar karşısında tarafsız kalmaya ve Haşdi Şabi de dahil olmak üzere Irak askeri güçlerini bu olaylara dahil etmekten kaçınmaya çağırdı.

Colani diğer yandan Suriye’deki çatışmaların Irak’a sıçramayacağı konusunda teminat verdi ve HTŞ ile Irak hükümeti arasındaki siyasi ve ekonomik bağların güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Colani’nin açıklamasından bir gün sonra ve Şam’ın düşüp Esed rejiminin devrilmesinden de iki gün önce 6 Aralık’ta İran, Suriye ve Irak dışişleri bakanları Suriye’deki son gelişmeleri ve bunun bölgesel yansımalarını görüşmek üzere Bağdat’ta toplandı.

Toplantı sonrası yapılan açıklamalarda İran ve Suriye dışişleri bakanlarının gelişmelerin ABD ve İsrail tarafından planlandığı, Suriye’de “teröristler”in kazanmasının bölgede krize yol açacağı minvalinde ortak bir dil kullandıkları görülürken Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ise ağırlıklı olarak Irak topraklarının ve halkının güvenliğine odaklanan bir açıklama yaptı. Ayrıca sınırda güvenlik önlemlerinin alındığını ve Irak halkının endişe etmemesi gerektiğini de belirtti.

Muhaliflerin ilerlediği ilk günlerden itibaren bu gelişmelerin hem Irak hem de bölge için vahim sonuçları olabileceği uyarısında bulunan Sudani, Esed’in
devrilmesinin ardından yaptığı açıklamalarda yeni bir istikrarsızlığın dini ve etnik azınlıkların daha fazla zulme uğramasına yol açabileceği endişesi taşıdığını vurguladı.

Suriye’deki çok kültürlülüğün ve toprak bütünlüğünün sağlanması için uluslararası toplumun sorumluluk alması gerektiğinin de altını çizdi. Suriye’deki olaylara ortak bir bölgesel yanıt verebilme arzusuyla bir diplomasi trafiği yürüten Sudani, ABD’li üst düzey yetkililer ve bölgesel liderlerle birkaç toplantı organize etti. 11 Aralık’ta Ürdün’e bir ziyaret gerçekleştiren Sudani bu ziyarette Ürdün Kralı II. Abdullah ile Suriye’deki gelişmeleri ele aldı.

Irak’ın ortak bir Arap koordinasyonu sağlama çabasının parçası olduğunu ifade eden Sudani, Ürdün ziyaretinin Suriye halkının özgür iradesine saygı, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması, etnik ve dini çeşitliliğinin korunması konularına odaklandığını belirtti.

Sudani Ürdün'de Blinken ile bir araya geldi

Irak Başbakanı Sudani’nin Ürdün ziyaretinden iki gün sonra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Bağdat’a ani bir ziyaret düzenledi. Blinken gazetecilere
yaptığı açıklamada ikili görüşmede Suriye’de mezhepçi olmayan kapsayıcı bir hükümet kurularak teröre ortam hazırlamayan politikalar üreten bir siyasi geçiş süreci
üzerine odaklandıklarını belirtti.

Blinken ayrıca güvenlik konusunda ABD’nin Irak ile birlikte çalışmaya ve Irak’ın egemenliğinin güçlendirilmesi ve korunması için her zaman iş birliğine hazır olduğunu ifade etti. 18 Aralık’ta ise Suudi Arabistan’a giden Sudani, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü.

Irak Başbakanlık Ofisi görüşülen konular arasında Suriye’deki olayların yansımalarına ilişkin ortak koordinasyon üzerinde mutabık kalmanın öneminin de yer aldığını vurguladı. Sudani ayrıca Suriye ve bölgesel yansımaları konusunda bölgedeki dost ülkelerle iş birliği yapmaya hazır olduğunu da dile getirdi.

Esed’in devrilmesinin ardından politikalarında değişim yaşandığı eleştirilerine rağmen Sudani en azından kamuoyu önünde İran destekli Şii Koordinasyon
Çerçevesindeki müttefikleriyle birlikte hareket etmeye devam etti. 19 Aralık’ta el-Irakiye kanalına verdiği röportajda ise Suriye’ye yaklaşımında herhangi bir değişiklik olmadığını ve Şam’da diplomatik misyonlarının göreve başlamaya hazır olduğunu ifade etti.

Aralık sonunda Başbakan Sudani’nin açıklamalarına paralel gelişmeler yaşandı. Önce Irak istihbarat şefi liderliğindeki bir heyet Suriye’ye giderek Colani ile bir görüşme gerçekleştirdi. 30 Aralık’ta ise Irak Dışileri Bakanı Fuad Hüseyin, Suriye’nin yeni dışişleri bakanı olarak göreve başlayan Esad Hasan Şeybani ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşme sırasında iki ülke arasındaki diplomatik temasların artırılması ve ilişkilerin geliştirilmesine vurgu yapıldı. Diğer yandan ise Irak’ın en önemli güvenlik kaygısı olarak ön plana çıkan DEAŞ’ın yeniden güçlenmesi endişesine karşı Bağdat ve Şam yönetimleri ortak adımlar atmaya hazır olduklarını teyit ettiler.(devam edecek-HAŞDİ ŞABİ’NİN TUTUMU VE POTANSİYEL GELECEĞİ)

***

Yazar hakkında

RECEP TAYYP GÜRLER
Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olmuştur. Yüksek lisans eğitimini “Şii Aktörlerin Irak Politikasındaki Yeri” tezi, doktora eğitimini de “Irak’ın İran Politikasında Lockeçu ve Kantçı Kültürün Yansımaları: Rekabet, Çatışma ve Dostluk (1958-2020)” teziyle Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü’nde tamamlamıştır. Halihazırda Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü’nde araştırma görevlisidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.