Federal Almanya’da ‘Sokağa Çıkma Yasağı’ Anlaşmazlığı


TÜHA HABER / SETA bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’ndan Araştırmacı M. Erkut Ayvaz ve Araştırma Asistanı İbrahim Alboğa, ‘Almanya’nın Koronavirüs salgınına karşı mücadelesi’ başlığı altığında, hazırlamış oldukları Perspektif’de bugün de’Koronavirüs salgını ile mücadelede Federal Hükümet ve Eyaletlerin bu konuda ”Sokağa Çıkma Yasağı’na yer vereceğiz.
***


Federal hükümet (yukarıda zikredilen) yasal sınırlılıklardan dolayı ulusal boyutta bir sokağa çıkma kısıtlaması getirememektedir. Berlin yönetimi her ne kadar bilim insanlarını da işaret ederek sokağa çıkmama konusunda önerilerde bulunsa da uygulama eyaletlerin inisiyatifindedir. Ancak Bavyera ve Baden-Württemberg gibi eyaletlerin bu noktada daha somut adımlaratmalarından sonra federal siyaset Şansölye Merkel’in önderliğinde eyaletler arası koordinasyonu ve benzer standartları uygulamak üzere 22 Mart’ta video konferansı vasıtasıyla tüm eyalet başbakanları ile bir toplantı gerçekleştirmiştir.

Bu toplantının sonucunda dokuz ana maddeden oluşan ve ilk etapta iki haftalık bir süreyi kapsayan bir mutabakat sağlanabilmiştir. Burada başlıca aile fertleri veya aynı evi paylaşanlar dışında iki kişiden fazla kişinin sokağa çıkmasının eyaletler tarafından yasaklanması kararlaştırılmıştır. Ayrıca enaz bir buçuk metre mesafeyi koruma zorunluluğu da getirilirken belirli hizmet sektörlerinin kapatılması da öngörülmüştür. Bir haftalık sürecin ve tedbirlere uyulmasının ardından (28 Mart’ta) alınan kararlarda gevşeme olmayacağı, şimdilik en azından 20 Nisan’a kadar süreceği federal hükümet tarafından açıklanmıştır. Sokağa çıkma veya diğer bir tabirle temas yasağı (Kontaktverbot) öncesi Koronavirüsün yayılma hızı her iki günde bir ikiye katlanırken tedbirler sonrası bununbeş güne gerilediği bizzat Merkel tarafından duyurulmuştur. Merkel ayrıca temel hedeflerinin salgının sağlık sistemini çökertmeyecek seviyede tutulması ve enfekte sayısının ikiye katlanma süresini de on güneçıkarmak olduğunu belirtmiştir. 22 Mart’taki Şansölye Merkel ve eyalet başbakanları toplantısında ayrıca dikkat çeken husus CDU’lu Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Laschet ile CSU’lu BavyeraBaşbakanı Söder arasında ciddi görüş ayrılığının yaşanmış olduğu bilgisidir. Bir nevi tek başına hareket ve proaktif adımlar attığı gözlenen Söder’in 20 Mart Cuma günü Bavyera’da sokağa çıkma kısıtlaması getirileceğini duyurması, bununla birlikte Saarland ve Saksonya gibi bazı eyaletlerin de bu tercihe uyacaklarını açıklaması başta Laschet olmak üzere SPD ve diğer eyalet yöneticileri tarafından eleştirilmiştir. Medyada ise bu tartışmalar federal devletin çıkarlarından ziyade “kişisel egolarınsavaşı” olarak ele alınmıştır. Son olarak Armin Laschet 29 Mart’ta kaleme aldığı bir yazıda Söder’in yönteminieleştirerek en hızlı kararın en iyi karar olmadığını aksine anayasal bir prensip olan orantılılık ilkesine uygun olanın en iyi karar olduğunu ileri sürmüştür. Dolayısıyla iki liderin arka planda bir pozisyon mücadelesinin kriz süresince ve sonrasında devam etmesi de muhtemeldir. Federal düzeydeki adımlar arasında (SPD’li) Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın 200 bine yakın Alman vatandaşını yurt dışından ülkelerine getirilmesini sağlaması da dikkat çekmektedir. Burada özel uçuşların planlandığı ve yurt dışı misyonlarıyla koordinasyoniçerisinde günde 10 bin Alman vatandaşının getirilmesi planlanırken 30 Mart’a kadar şimdilik 175 bin kişinin geri getirildiği açıklanmıştır. (devam edecek) ***

M. Erkut Ayvaz
Araştırmacı, BerlinErlangen-Nürnberg Üniversitesi (Almanya) siyaset bilimi ve kamu hukuku bölümlerinden 2011 yılında mezun oldu. DAAD bursu ile Duke University (ABD) siyaset bilimi departmanında 2012-2013 arası bir yıllık eğitim aldı. ABD dönüşü 2014’te Erlangen-Nürnberg Üniversitesi siyaset bilimi master programında master tezini bitirmesini müteakip mezun oldu. Çeşitli ulusal gazetelerde yayımlanmış yazıları bulunan Ayvaz, Otto-Friedrich-Universität Bamberg’te (Almanya) doktora çalışmalarını sürdürmektedir.
İbrahim Alboğa
Araştırma Asistanı, BerlinFrankfurt Goethe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Etnoloji bölümünde Lisans yapmıştır. Aynı üniversitede Siyaset Felsefesi alanında Yüksek Lisansını tamamlamış ve ERASMUS kapsamında bir sömestr İsviçre’de Bern Üniversitesi’nde uluslararası iklim politikaları ve iklim değişikliğiyle mücadele stratejileri alanında çalışmalar yapmıştır. Çalışma alanları Alman kimliği ekseninde dış politika, Almanya’nın kalkınma ve güvenlik politikaları ve Avrupa Birliği’nin mülteci ve güvenlik politikalarıdır. İbrahim Alboğa SETA Berlin’de Araştırma Asistanı olarak çalışmaktadır.
[TÜHA Haber Ajansı, 11 Nisan 2020]