Finlandiya’nın NATO’ya Katılımı Onay Aşamasında
TBMM Dışişleri Komisyonu, Finlandiya’nın Kuzey Atlantik Antlaşması’na (NATO) Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi’ni bugünkü görüşme sonucunda oybirliğiyle kabul etti. Dolayısıyla iktidar ve muhalefet cephesi siyasi partiler, Finlandiya’nın NATO üyesi olması gerektiği konusunda hemfikir oldu.
Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin Türkiye’nin onay süreci gelecek hafta TBMM Genel Kurulu’nda gündeme alınacak.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı AKP İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç başkanlığında bugünkü toplantıda Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı da temsil edildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, Finlandiya’nın NATO’ya katılımına ilişkin kanun teklifiyle ilgili Türkiye’nin dış politika yaklaşımı bağlantılı, vekillere bilgi verdi.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nün, deprem sürecinde dayanışma amacıyla 16-17 Mart’ta Kahramanmaraş ve Ankara’yı ziyaret ettiğini anımsatan Akçapar, Karadeniz’deki savaş nedeniyle Finlandiya’nın NATO’ya katılım talebinde bulunduğunu da hatırlattı.
“Rusya ile 1340 kilometre hududa sahip Finlandiya, savaşın başlamasının ardından uzun bir geçmişi bulunan savunma ve güvenlik alanındaki tarafsızlık politikasını terk ederek NATO’ya katılma kararını aldı” diyen Akçapar, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılım başvurusunu 18 Mayıs 2022’de sunması üzerine Türkiye’nin “her iki ülke tarafından meşru güvenlik kaygılarını gözetmeleri, ittifak dayanışması ruhuyla hareket etmeye başlamaları gerektiği” yönünde tutum aldığını dile getirdi.
Bu amaçla, 28-30 Haziran 2022’de gerçekleştirilen Madrid Zirvesi’nde İsveç ve Finlandiya’yla üçlü mutabakat imzalandığını anımsatan Akçapar, “Sürecin ilerletilmesi bakımından bir yol haritası teşkil eden bu belgeyle İsveç ve Finlandiya somut taahhüttüler üstlendiler. Taahhütler iki ana başlıktaydı. Biri, Türkiye’nin terörle mücadelesine destek. İkincisi, savunma sanayi ürünlerinde ülkemize uygulanan kısıtlamaların kaldırılması. Finlandiya, bu sürecin başından itibaren ülkemizin hassasiyet ve beklentilerini karşılamada daha hazırlıklı ve kararlıydı” dedi.
“Finlandiya terörle mücadelede iradesini ve kararlılığını ortaya koydu”
Finlandiya’nın, ilgili mevzuatında değişiklik yaparak terör örgütüne katılımı teşvik, teröre yardım ve tahrik unsurlarını suç olarak düzenlediğini anlatan Akçapar, “Terör örgütü sembolü taşınan ve propagandası yapılan gösterilere Finlandiya polisi müdahale etti, provokatör eylemlere karşı tedbirler aldılar. Dışişleri bakanlıkları arasında terörle mücadele istişareleri düzenledik. Kur’an-ı Kerim yakma eylemleri Finlandiya mevzuatına göre suç teşkil ediyor ve bu tür gösterilere Finlandiya’da izin verilmedi. Finlandiya, terörle mücadelede iradesini ve kararlılığını hem düzenleme hem de uygulamada ortaya koydu, istek ve taleplerimize duyarlı olduğunu gösterdi. Savunma sanayisi alanındaki kısıtlamaları kaldırdı, savunma sanayi şirketlerimiz bugün Finlandiyalı şirketlerle yakın işbirliği içindeler. Finlandiya’nın üyeliğinin NATO ittifakını güçlendireceğini, tehditlere karşı ittifakta külfet paylaşımına katkıda bulunacağına, NATO’nun caydırıcılığına, bölge güvenliğine ve terörle mücadeledeki kararlılığımıza katkı sağlayacağına inanıyoruz. Finlandiya’yla müttefiklik ilişkimizin aynı zamanda ikili ilişkilerimizin geliştirilmesinde de katkıda bulunacağını değerlendiriyoruz” diye konuştu.
Görüşmelerde bazı siyasi parti temsilcisi vekillerce İsveç’e yönelik sert tepkiler de paylaşıldı.
Sonuçta teklif Komisyon üyelerince oybirliğiyle kabul edildi. Teklif, gelecek hafta TBMM Genel Kurulu’nda 14 Mayıs’taki seçim nedeniyle çalışmalara ara verilmesi öncesinde yasalaştırılacak.