enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:07 Bursa’nın denize açılan kapısı olan Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
00:06 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:05 Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Salı günü TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda yaşana eşkiyalık hakkında yaptığı açıklamada, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
00:03 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
00:03 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
00:03 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
00:02 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:02 Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Hamas yetkilileri için yakalama emri çıkardı
18:25 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:39 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:14 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:05 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:55 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
00:07 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
00:06 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:05 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
00:05 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:04 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
00:03 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:03 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Finlandiya’nın yerli halkı Laponlar, Sanna Marin’den ne talep ediyor?

Finlandiya’nın yerli halkı Laponlar, Sanna Marin’den ne talep ediyor?
29.10.2022
A+
A-

Avrupa Birliği’nin tanıdığı tek yerli hak olarak kabul edilen Laponlar, uzun zamandır Finlandiya hükümetinin taahhüt ettiği Lapon Parlamentosu Yasası’nı çıkarmasını bekliyor. Ancak Başbakan Sanna Marin’in vaadini tutmaması ağır eleştirileri beraberinde getiriyor.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) Avrupa Temsilciliğin (EuroNews)’den aktardığı haberine göre, Lapon Parlamentosu Yasası, Finlandiya hükümetinin Lapon halkını ilgilendiren konularda yetkiyi bu parlamentoya devretmesine imkan vermeyi amaçlıyor. Buna kendi kaderini kendi tayin etme hakkı da dahil.

Birleşmiş Milletler son yıllarda Finlandiya’nın Lapon halkına olan tutumunu eleştirerek hükümetin Lapon halkının haklarını yasalaştırması çağrısında bulunuyor. Bir BM komitesi en son haziran ayında Helsinki yönetiminin Lapon halkının siyasi haklarını tanımayarak ırkçı ayrımcılık yaptığını ve uluslararası insan hakları sözleşmesini ihlal ettiğini bildirdi.

Lapon Parlamentosu Yasası teorik olarak bütün bu eleştirilere neden olan sorunu çözmeye ve Finlandiya’nın zarar gören uluslararası imajını düzeltmeye yetebilir.

Yasayla ilgili adım atılmadı

İktidardaki beş partili koalisyonun bu yasayla ilgili harekete geçmesi için son tarih 14 Kasım ve bunun öncesinde yasanın Inari’deki Lapon Parlamentosu’nda incelenmesi ve onaylanması gerekiyor.

Hükümet içindeki dört parti yasayı destekliyor, ancak koalisyonun beşinci üyesi Merkez Partisi’nin çekincesi yüzünden yasa sürüncemede kalmış durumda.

Haziran ayında ülkenin kuzeyindeki Inari’ye giderek parlamento binasındaki bir kulama etkinliğine katılan Başbakan Sanna Marin Lapon Parlamento Yasası’na öncelik verme sözü verdi. Marin “Bence gelecekteki halk ihlallerini önlemek ve Lapon halkının kendi kaderini tayin hakkına saygı göstermek çok önemli” diye konuştu.

Ancak 21 kişiden oluşan Lapon Parlamentosu Başkanı Tuomas Aslak Juuso’ya göre bu ifadeler Marin’den kendileri hakkında duydukları son sözler oldu. Hükümetin aslında bu yasa için bütün partilerin oy birliğine ihtiyaç duymadığını belirten Juuso, Marin’in bu yönde adım atmayı tercih etmediğine dikkat çekti.

“Sanna Marin için Laponların insan hakları anlam ifade etmiyor”

“Yasayı ortak destek olmadan ilerletmesi çok rastlanan birşey değil, ancak bu kadar istekli görünmemesi biraz şaşırtıcı, çünkü yasayı parlamentoya sunmak için birçok vaatte bulunmuştu” diyen Juuso bu konuda başbakana öfkeli.

Euronews’e konuşan Juuso “Finlandiya hükümeti için Laponların insan haklarının bir anlam ifade etmediğini görmek moral bozucu” sözleriyle duygularını dile getirdi.

AP/Copyright 2019 The AP. All rights reserved.
[Geleneksel yerli Lapon kıyafetleri içinde bir ren geyiği çobanı
AP/Copyright 2019 The AP. All rights reserved.]

Juuso bu görüşünde yalnız değil. Inari Laponlarından çevre danışmanı Inka Musta da Marin’in siyasetini iki yüzlü bulduğunu belirtti.

Euronews’e görüşlerini dile getiren Musta “Sanna Marin Ukrayna’da, Rusya’da ya da Çin’deki Uygurlar için insan haklarından fazlasıyla söz ediyor. Onur yürüyüşlerine katılıyor, cinsiyet ve seksüel azınlıkları destekliyor. Ama iş Laponlara gelince hiç umurunda değil” dedi.

Musta da, Marin’in Lapon parlamentosundaki güzel konuşmasını ve vaatlerini hatırlatarak bunların gerçekleşmediğini belirtti ve “Elinde güç var ama kullanmıyor” diye konuştu.

Sanna Marin neden harekete geçmiyor?

Sanna Marin’i Laponların haklarıyla ilgili harekete geçmekten alıkoyan, Merkez Partisi’ni ise yasayı engellemeye teşvik eden sebep gelecek ilkbaharda kurulacak olan sandıklar.

Tabanı tarım kökenli seçmene dayanan Merkez Partisi kırsal kesimde oy oranını genişletme peşinde. Bunun için geleneksel Lapon bölgelerinde yerli halkla birlikte Fin halkının da söz sahibi olması gerektiğini savunuyor.

Öte yandan, önümüzdeki nisan ayında genel seçimlere gidecek olan Finlandiya’da iktidarın büyük ortağı Sosyal Demokratlar çoğunluğu, Başbakan Sanna Marin de koltuğunu kaybedecek gibi görünüyor.

Partisinin seçimleri ikinci sırada tamamlaması halinde Sanna Marin’in Maliye Bakanlığı görevini üstlenmesi olası. Ancak Marin’in fazla sol eğilimli olduğu ve ekonomik konularda henüz yeterince güçlü bir saygınlık kazanmadığı dile getiriliyor.

Böyle bu dönemde siyasi çalkantı yaratmaktan kaçınan Marin’in, özellikle hükümet devirmesiyle tanınan Merkez Parti’yi karşısına almak istemediği ifade ediliyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.