enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:04 TBMM’nin girişimiyle İstanbul’da düzenlenen “Filistin’i Destekleyen Parlamentolar Grubu Toplantısı”nda, 13 ülkenin parlamento başkanları bir araya geldi.
10:48 Uluslararası seviyede aranan 3 kişi başarılı operasyonla Türkiye’ye getirildi…
10:29 Türkiye’yi Kıbrıs’ta ‘işgalci’ ilan etmişlerdi! İşte o ihanetin perde arkasındaki anlaşma!
10:03 Türkiye Belediyeler Birliği ve Akdeniz Belediyeler Birliğinin iş birliğiyle gerçekleştirilen 10’uncu Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı açıldı…
00:22 Kocaeli’nin Kandıra Seyrek Kalesi’nde restore çalışması başlıyor…
20:16 Bakan Murat Kurum, Kocaeli’nde anahtar teslim ve kura çekimi törenine katıldı…
19:53 Kocaeli’nin en kalabalık üçüncü ilçesi olan Darıca’da Cumhur İttifakı’nı güçlendiren atama…
19:08 AVİM’den, “Türk-Ermeni İlişkileri: Tarihsel Perspektif ve Günümüze Yansımalarıyla Çok Yönlü Değerlendirme” başlıklı panel…
11:40 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan (PFDK), Serdal Adalı’nın cezası belli oldu…
11:32 Futbolda Trendyol Süper Lig’e 32, Trendyol 1. Lig’e 35, Nesine 2. Lig’e 32, Nesine 3. Lig’e ise 29. hafta maçlarıyla devam edilecek…
11:11 Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Beşiktaş, Göztepe deplasmanında…
10:40 Su Politikaları Derneği Türkiye Belediyeler Birliği ‘Çözüm odaklı eğitim çalıştayı’na katıldı…
08:02 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 2. bölümü…
07:33 DSÖ’nün pandemi anlaşması hakkında internette yer alan iddialar doğru mu?
23:56 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
23:43 Doktorlardan, Önder açıklaması: Genel durumu düne göre iyi
23:33 Devlet Bahçeli: CHP ve yönetimi bitmiş bir hikayenin siyaset ayağıdır
22:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefimize ulaşacağız…
22:21 Kitap: “Son Teknoloji Faciası-Zeki Ama Çalışmıyor”…
21:52 Adalet Bakanı Tunç, Kocaeli’nde “Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığı nedeniyle ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ötelendi”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa Başbakanı’nın İstifası ve Paris’in Göçmen Politikası

Fransa Başbakanı’nın İstifası ve Paris’in Göçmen Politikası
13.01.2024
A+
A-

* Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, göçmenlikle ilgili son siyasi çalkantılar üzerine 8 Ocak 2024 tarihinde istifa etti.

* Bu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yeni bir başbakan atamak suretiyle yürütmede yenilik yaratma çabası olarak değerlendirildi.

TÜHA / TÜRKUAZ Europe İnternational News Agency

Zeki Talustan GÜLTEN,ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları MerkeziAnkara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Zeki Talustan Gülten, “Elisabeth Borne, istifa mektubunda Macron’un “yeni bir başbakan atama” isteğini belirterek istifa ettiğini öne sürmüştür. Borne’un istifası, 2023 yılının Aralık ayında Macron’un desteklediği tartışmalı göçmenlik yasasının geçmesinin ardından gelmiştir. Bu yasanın, hükümetin bazı yabancıları sınır dışı etme yeteneğini güçlendirmeyi amaçladığı söylenebilir. Aynı zamanda zorlu müzakereler ve hararetli parlamento tartışmaları, Borne’un hükümetinin gelecekteki önemli yasaları geçirme yeteneği konusunda soru işaretleri yaratmıştır” hatırlatmasında bulundu.

62 yaşındaki Borne’nin, Mayıs 2022 tarihinde Macron’un ikinci dönem için yeniden seçilmesinin ardından atandığını söyleyen Zeki Talustan Gültenşunları söyledi:

“Aynı zamanda Fransa’nın ikinci kadın başbakanı olmuştu. Fransız medya kuruluşları, 8 Ocak 2024 akşamı Eğitim Bakanı Gabriel Attal’ın, göreve atanması durumunda Fransa’nın modern tarihindeki en genç başbakan olacağını belirtmiştir. Adı sıkça geçen diğer isimler arasında Savunma Bakanı Sébastien Lecornu ve eski Tarım Bakanı Julien Denormandie yer almaktadır”.

Fransız siyasi sistemine göre; başbakanın cumhurbaşkanı tarafından atandığını ve parlamentoya karşı sorumlu olduğuna vurgu yapan (ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Gülten, Başbakanın, iç politikayı uygulamaktan ve hükümetin bakanlar ekibini koordine etmekten sorumlu olduğunu, Cumhurbaşkanın dış politika, Avrupa işleri ve savunma konularında yetkilere sahip bulunduğunu ve aynı zamanda ülkenin silahlı kuvvetlerinin de komutanı olduğunu kaydetti.

“Göçmenlik yasasının tartışmalı olması, hükümetin yabancıları sınır dışı etme yeteneğini güçlendirmeyi amaçlamasının toplumsal tepkilere neden olmuş olabilir” diyen Zeki Talustan Gülten, nitekim göçmenlik politikalarındaki sertleşmelerin, toplum içindeki farklı görüşlere yol açabileceğini ve bu durumun hükümetin popülerliğini etkileyebileceğini dile getirdi.

Öte yandan parlamentoyla olan ilişkilerin, hükümetin politika gündemini etkileyebileceğini ve istikrarını belirleyebileceğini belirten (ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Gülten, “Başbakanın istifası, genellikle hükümetin başarısız olduğu veya siyasi bir krizin yaşandığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. Başbakan, hükümetin iç politikalarını uygulamak ve bakanlar ekibini koordine etmekle sorumlu” olduğuna dikkat çekti.

Zeki Talustan Gülten, yeni bir başbakan atanmasının, hükümetin politikalarında değişiklik yapma veya kamuoyunu ikna etme çabası olarak değerlendirilebileceğini belirterek, Fransız siyasi sisteminde başbakanın cumhurbaşkanı tarafından atanmasının, güç dengelerini etkileyebileceğinin altını çizdi.

“Bu durum, hükümetin etkinliğini ve politika uygulama sürecini belirleyebilir” diyen (ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Gülten,  Başbakanın sorumluluk alanları ile cumhurbaşkanının yetki alanları arasındaki denge ve politika yapım sürecinde etki yaratabileceğini belirtti.

Zeki Talustan Gülten, sonuç olarak Fransa Başbakanı’nın istifası ve yeni bir başbakan atanma çabasının, ülkedeki politik dinamikleri, kamuoyu taleplerini ve hükümetin politika yönelimini anlamak için önemli bir dönem olarak değerlendirilebileceğini ve Göçmenlik politikası gibi hassas konulardaki siyasi gelişmelerin, ülkenin iç ve dış politika stratejilerini şekillendirebileceğini kaydetti.

Gazeteci* Ataner YÜCE

***

Yazar hakkında

Zeki Talustan Gülten, 2021 yılında Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden “Amerikan Dış Politikası” başlıklı bitirme teziyle ve 2023 yılında da Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Dış Ticaret bölümünden mezun olmuştur. Halihazırda Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’nda Tezli Yüksek Lisans öğrenimine devam eden Gülten, lisans eğitimi esnasında Erasmus+ programı çerçevesinde Lodz Üniversitesi Uluslararası ve Politik Çalışmalar Fakültesi’nde bir dönem boyunca öğrenci olarak bulunmuştur. ANKASAM’da Asya-Pasifik Araştırma Asistanı olarak çalışan Gülten’in başlıca ilgi alanları; Amerikan Dış Politikası, Asya-Pasifik ve Uluslararası Hukuk’tur. Gülten, iyi derecede İngilizce bilmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.