enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:30 Ankara ATO’da sanatseverler kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
00:36 Bakan Yılmaz Tunç, “Geciken adalet, adalet değildir”
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:19 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:13 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
00:12 Katil soykırımcı İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:11 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
00:10 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
00:09 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
00:08 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
00:07 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:05 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
00:03 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
00:02 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:02 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:01 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
11:34 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:06 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
00:08 Yazı & Tura Doğaçlama Tiyatro’da Yeni Soluk
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa-Rusya Diplomatik Geriliminde “Dijital Platform Etkisi”

Fransa-Rusya Diplomatik Geriliminde “Dijital Platform Etkisi”
30.08.2024
A+
A-

* Pavel Durov’un Fransa’da tutuklanması, iki ülke arasındaki ilişkilerde diplomatik bir gerilim yaratma potansiyeline sahiptir.

* ransa’nın siber güvenlik politikaları çerçevesinde Telegram gibi dijital platformlar üzerinde denetim taleplerinin gündeme gelmesi muhtemeldir.

* Rusya, Durov’un serbest bırakılması için diplomatik baskılarını sürdürürken, Fransa’nın tutumu Avrupa Birliği genelinde tartışmalara yol açabilir.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü ve Ankara Mustafa Taha TEKE,ANKASAM | Ankara Center for Crisis and Policy StudiesKriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Araştırmacı-Yazar Siyaset Uzmanı Mustafa Taha TEKE, kaleme aldığı “Fransa-Rusya Diplomatik Geriliminde “Dijital Platform Etkisi” başlıklı yazısında, Telegram mesajlaşma uygulamasının kurucusu ve CEO’su Pavel Durov’un, 24 Ağustos 2024 Cumartesi akşamı Paris’in dışındaki Le Bourget Havalimanı’nda tutuklandığını hatırlatıyor.

Mustafa Taha TEKE, Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, WeChat ve TikTok gibi büyük platformlar arasında yer alan Telegram’ın kurucusunun bu şekilde gözaltına alınmasının, Fransa ile Rusya arasındaki ilişkilerde yeni bir gerginlik yaratma potansiyeli taşıdığına dikkat çekiyor.

Telegramın, eski Sovyet ülkelerinde geniş bir kullanıcı kitlesine sahip bulunduğunu ifade eden Mustafa Taha TEKE, ayrıca Durov ile Rus hükümeti arasında geçmişte yaşanan anlaşmazlıklara rağmen sağlanan uzlaşının dikkat çekici olduğunu dile getiriyor.

“Durov’un Rus kökenli olup yakın zamanda Fransız vatandaşı da olması, olayın diplomatik boyutunu daha da karmaşık hale getirmektedir” diyen Mustafa Taha TEKE, “Fransız basınına göre; Durov’un tutuklanmasının nedeni, Telegram’daki moderatör eksikliğine dayanan bir soruşturmadır. Polis, bu eksikliğin platformda suç faaliyetlerine olanak tanıdığına inanmaktadır.[i] Henüz ayrıntılı bir açıklama yapılmamış olsa da Rusya tarafından yapılan açıklamalar dikkate alındığında, bu tutuklamanın Fransa ve Rusya arasında diplomatik yankılara neden olabileceği öngörülmekte” olduğunu açıklıyor.

Telegram CEO'su Pavel Durov serbest bırakıldı - Ekonomi Manşet :

“Rusya ve Pavel Durov arasındaki ilişkiyi anlamak için Durov’un ilk projelerinden biri olan VKontakte’deki sürecine bakmak gerekmektedir” diyen  (ANKASAM) Araştırmacı-Yazar Siyaset Uzmanı Mustafa Taha TEKE, şunları söyledi:

“VKontakte’nin kurucusu olarak Durov, Rusya’nın en büyük sosyal ağını oluşturmuş ve hızla geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmıştır. Ancak hükümetin artan baskısı, özellikle Durov’un kullanıcı bilgilerini güvenlik kurumlarıyla paylaşmayı reddetmesi, onun şirket üzerindeki kontrolünü kaybetmesine yol açmıştır. 2014 yılında Durov, Rusya’nın güvenlik birimleriyle işbirliği yapmayı reddettiği için VKontakte’deki CEO’luk görevinden zorla uzaklaştırıldığını açıklamıştır. Bu süreçte Kremlin’e yakın Rosneft CEO’su Igor Sechin ve milyarder Alisher Usmanov’un şirketin kontrolünü ele geçirdiği belirtilmiştir.[ii] Hükümetle ters düşmesinin ardından Durov, Rusya’yı terk etmiştir”.

Mustafa Taha TEKE, Rusya’dan ayrıldıktan sonra para karşılığında Saint Kitts ve Nevis vatandaşlığı alan Durov’un, bu süreçten sonra VKontakte’deki başarısızlıklarının ardından yeni bir proje olan Telegram’ın temellerini atmaya başladığını söylüyor.

VKontakte olayında yaşanan benzer bir durumun, Rus güvenlik güçlerinin Telegram’ın işbirliğini reddetmesi üzerine 2018 yılında uygulamaya yasak getirilmesine neden olduğuna dikkat çeken Mustafa Taha TEKE, İki yıl süren yasak döneminin ardından Durov ve Rus hükümeti arasında yapılan bir anlaşmayla yasağın kaldırıldığını ve Rus yetkililerin, Durov’la “terörizm ve aşırılık” konularında içerik paylaşımı konusunda işbirliği yapacaklarını belirttiğini aktarıyor.[iii]

Dmitry Medvedev | Facts & Biography | Britannica

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev’in, Durov’un tutuklanmasının ardından yaptığı açıklamada, birkaç yıl önce Durov ile gerçekleştirdiği bir konuşmayı hatırlattığını belirten (ANKASAM) Araştırmacı-Yazar Siyaset Uzmanı Mustafa Taha TEKE, şöyle devam ediyor:

“Bu görüşmede Medvedev, Durov’a eğer güvenlik birimleriyle işbirliği yapmayı reddederse, herhangi bir ülkede sorunlarla karşılaşabileceğini söylemiştir. Medvedev, Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olarak Durov’un “dünyayı harika bir şekilde yaşayan ve vatansız bir hayat süren parlak bir kişi” olmak istediğini belirtmiştir. Medvedev, Durov’un bu hedefe ulaşmakta başarısız olduğunu ve “hesap hatası yaptığını” ifade etmiştir.[iv] Medvedev’in açıklamaları, Durov’un uluslararası alandaki durumunun, Rusya’nın iç ve dış politikalarındaki etkileriyle doğrudan bağlantılı olduğunu ima etmektedir”.

Mustafa Taha TEKE, “Fransa tarafına bakıldığında, çocuklara yönelik şiddeti önlemeye yönelik görevli olan OFMIN, Durov hakkında dolandırıcılık, uyuşturucu kaçakçılığı, siber zorbalık, organize suçlar ve terör propagandası gibi suçlamalarla ilgili olarak ön soruşturmada bir yakalama kararı çıkarmıştır.4  Durov, platformunun suç amaçlı kullanılmasını engelleme konusunda gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle suçlanmaktadır. Ayrıca Durov’un aranan bir kişi olmasına rağmen Paris’e gelmesi, kamuoyunda şaşkınlık yaratmış” olduğunu dile getiriyor.

Rusya’nın Fransa Büyükelçiliği’nin, Rus devlet haber ajansı TASS’a Pavel Durov’un tutuklanmasına ilişkin haberlerin ardından herhangi bir iletişim kurulmadığını bildirdiğini aktaran Mustafa Taha TEKE, “Büyükelçilik, arka planda durumun netleştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtmiştir. Bazı Rus siyasetçiler, Fransa’nın bu tutumunu “otoriter bir yaklaşım” olarak nitelendirirken, bazı Rus bloggerlar Fransız büyükelçiliklerinde protesto çağrısında bulunmuştur. Ayrıca Rusya’nın Paris Büyükelçiliği, Fransız yetkilileri Durov’un tutuklanmasının ardından işbirliğini reddetmekle suçlamıştır.4 Rusya, konsolosluk erişiminin sağlanmasını ve haklarının korunmasını talep etmiştir. Ancak bu taleplerin yeterince karşılık bulmadığı görülmektedir” diyor.

Mustafa Taha TEKE, bu olayın temel nedenlerinden birinin, Fransa’nın siber güvenlik ve suçla mücadele konularındaki sıkı tutumu olduğunu hatırlatıyor.

???? Telegram Web : Découvrez ce qu'il cache et maîtrisez-le !

Fransa’nın, Telegram gibi büyük dijital platformların suç faaliyetlerine karşı daha sıkı denetimler ve moderasyon sağlamalarını talep ettiğini ve bu bağlamda Pavel Durov’u hedef aldığını açıklayan (ANKASAM) Araştırmacı-Yazar Siyaset Uzmanı Mustafa Taha TEKE, şöyle devam ediyor:

“Rusya’nın Durov’u koruma çabası ise diplomatik çıkarlar açısından büyük önem taşımaktadır. Bu durum, Fransa ve Rusya arasındaki gerilimi daha da derinleştirmiştir. Rus siyasetçilerin Fransa’nın tutumunu otoriter bir yaklaşım olarak nitelendirmesi, Rus bloggerların Fransız büyükelçiliklerinde protesto çağrısında bulunması ve Fransa’nın Rus büyükelçiliğiyle işbirliğini reddetmesi, bu gerilimin göstergelerindendir. Fransa’nın siber suçlarla mücadele konusundaki kararlılığı, Rusya’nın diplomatik hassasiyetleri ve Durov’un özgür ve bağımsız haberleşme hakkındaki aşırıcı tutumu, bu krizin temel dinamiklerini oluşturmuştur”.

Fransa’nın siber güvenlik politikaları çerçevesinde Telegram gibi dijital platformlar üzerinde denetim taleplerinin gündeme gelmesinin de muhtemel olduğuna dikkat çeken Mustafa Taha TEKE, “Rusya ise vatandaşlarının haklarını koruma amacıyla Durov’un serbest bırakılması yönünde diplomatik girişimlerini sürdürmektedir. Ayrıca Fransa’nın siber suçlarla mücadele konusundaki katı yaklaşımı, Avrupa Birliği genelinde de tartışmalara yol açmaktadır. Bu olay, dijital platformların uluslararası ilişkiler üzerindeki etkisini gözler önüne sermekte ve diplomatik arenada yakından takip edilmekte” olduğunun altını çiziyor.

(ANKASAM) Araştırmacı-Yazar Siyaset Uzmanı Mustafa Taha TEKE, kaleme aldığı “Fransa-Rusya Diplomatik Geriliminde “Dijital Platform Etkisi” başlıklı yazısının sonuç bölümünü ise şu sözlerle noktalıyor:

“Sonuç olarak Pavel Durov’un Fransa’da tutuklanması, iki ülke arasındaki ilişkilerde diplomatik bir gerilim yaratma potansiyeline sahiptir. Bu olay, dijital platformların devletler arası ilişkiler üzerindeki etkisine dair bir örnek teşkil etmektedir. Siber güvenlik, uluslararası hukuk ve diplomasi ekseninde gerçekleşen bu gelişme, Fransa’nın suçla mücadele konusundaki tutumunun yanı sıra Rusya’nın diplomatik tepkilerini de etkilemektedir. Fransa ve Rusya arasındaki bu durumun, Avrupa Birliği’nin dijital politikalarına ve diğer devletlerle olan ilişkilerine uzun vadeli etkilerinin olabileceği değerlendirilmektedir”.


[i] “France extends detention of Telegram massaging app chief Durov”, VOA, https://www.voanews.com/a/ceo-of-telegram-messaging-app-arrested-in-france-say-french-media/7756070.html, (Erişim Tarihi: 25.08.2024).

[ii] “Vkontakte Founder Flees Russia, Claims Persecution”, The Moscow Times, https://www.themoscowtimes.com/archive/vkontakte-founder-flees-russia-claims-persecution, (Erişim Tarihi: 25.08.2024).

[iii] “Russia unbans Telegram”, ZDNET, https://www.zdnet.com/article/russia-unbans-telegram/, (Erişim Tarihi: 25.08.2024).

[iv] “Telegram messaging app CEO Pavel Durov arrested at French airport”, France 24, https://www.france24.com/en/live-news/20240825-telegram-chief-pavel-durov-arrested-at-french-airport, Erişim Tarihi: 25.08.2024).

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.