enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:12 Uluslararası Diplomatik İlişkiler Akademik Araştırmalar ve Eğitim Derneği (UDİAD), Antalya Diplomasi Forum’u 2025’e katıldı…
19:18 Geri sayım başladı!…
15:32 Jeopolitik, ekonomik ve stratejik açıdan önem taşıyan yer altı kaynaklarının, küresel rekabet ortamındaki önemi ve enerji dönüşümüne etkileri…
15:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Foruma yoğun ilgiden memnuniyet duyuyoruz”…
15:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail’in katliamlarına sessiz kalmak bu suça ortak olmaktır…
10:10 Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek, “ABD – İsrail merkezli tehditlere karşı Türkiye’nin çözüm yolu Atlantik sisteminden koparak üretim devrimine yönelmek”…
09:28 ‘Beyin besini’ kolinin neden gözardı edildiği düşünülüyor?
08:56 Hollanda’da Kurşuna Dizilen Özbekler!…
08:40 Dışişleri Bakanı Fidan,”Bazı grupların Türkmenlere farklı şekilde muamele etmesi kabul edilemez”
07:12 Başbuğ Alparslan Türkeş Enschede’de anıldı!…
07:10 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılına girerken, bu sürecin birçok toplumsal boyutu tekrar gözden geçiriliyor…
06:55 Simpra Inventory ile Mutfağın Matematiği’nin üçüncü bölümü yayınlandı
20:47 Ziraat Türkiye Kupası’nda yarı final tarihleri açıklandı! İşte karşılaşmaların programı
19:47 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEM Parti arasında yapılan görüşmeye ilişkin ilk açıklama geldi!…
18:50 İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla ilgili basın açıklaması düzenlendi…
16:45 Kocaelispor’a müjdeli haber an meselesi!…
16:35 Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı Akın Gürlek davası 16 Haziran’a ertelendi…
08:09 Analiz: Mayın Tarlalarıyla Mücadele: Azerbaycan’ın Deneyimi ve Karşılaştığı Zorluklar
08:02 Avrupa Güvenlik Mimarisi ve Türkiye
23:54 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa’da Basın Yasağı Getiren Madde Askıya Alındı

Fransa’da Basın Yasağı Getiren Madde Askıya Alındı
01.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Fransa’da iki haftadır süren ve yüzbinlerce kişinin katıldığı “Özgürlük Yürüyüşleri” hükümete geri adım attırdı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı’nda görüştüğü parti yöneticileri ve İçişleri Bakanı’na, protesto eylemlerini tetikleyen “polis şiddetini görüntülemeyi yasaklayan 24’üncü maddenin tümüyle yeniden yazılması için askıya alınması” talimatı verdi.

Fransa’da polis şiddeti tartışmalarına rağmen, Küresel Güvenlik Yasası’nın “eylemler sırasında polisi görüntülemeyi yasaklayan ve yasağa uymayanlara 1 yıla kadar hapis, 45 bin Euro para cezası verilmesini” öngören 24. maddesiyle birlikte kabul edilmesi, Fransızları sokağa döktü.

Haftasonu düzenlenen “Baskıcı Yasaya Karşı Özgürlük Yürüyüşü”ne ülke genelinde 500 bin kişinin katılınca, Cumhurbaşkanı Macron, Elysee Sarayı’nda iktidar grubunun yöneticilerini ve İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’ı acil toplantıya çağırdı.

BFM TV Haber kanalının, toplantının içeriğine ilişkin verdiği bilgilere göre Macron, parti yöneticileri ve İçişleri Bakanı’nı sert sözlerle eleştirerek, “Liberal olmayan bir yönetim bizim kimliğimiz olamaz. Derhal yasa askıya alınsın ve yeniden yazılsın” dedi. 

Elysee’deki toplantının ardından, diğer yöneticilerle birlikte basın toplantısı düzenleyen İçişleri eski Bakanı, iktidar partisi LREM Grup Başkanı Christophe Castaner, “Yasanın tümüyle yeniden yazılmasını istiyoruz. Birincisi ‘Bilgi edinme, bilgi yayma hakkıyla polisin güvenliğini sağlamayı aynı anda gözeten, daha dengeli bir metin yazılması için 24’üncü madde tümüyle askıya alındı. Madde üzerinde çok sayıda soru işareti var. Hükümetimiz hiçbir zaman gazetecilerin çalışmalarını engellemeye yönelik bir uygulamayı getirmek istemedi. Ama polislerin güvenliğini de, ifade özgürlüğü kadar sağlamalıyız. Bu kadar önemli bir konuda yaşanan bu belirsizliği gidermek, bütün şüpheleri ortadan kaldırmak için maddenin tümüyle yeniden yazılmasına karar verdik” dedi.

Hükümet, yasanın Senato’daki görüşmeleri sırasında maddenin yeni halini tartışmaya sunacak.

Polis şiddeti tartışmaları dinmiyor

Fransa’da Sarı Yelekler hareketinden bu yana polis şiddeti tartışmaları bitmiyor. Coroan virüsü pandemisi nedeniyle bir süreliğine yatışan tartışmalar, birbiri ardına ortaya çıkan video görüntüleri ve eylemlerde yaşanan şiddet olayları nedeniyle yeniden alevlendi.

Özellikle 4 polisin, Paris’te bir siyah müzik prodüktörünü kıyasıya dövdüğünü gösteren ve sosyal medyada 10 milyonu aşkın kullanıcı tarafından izlenen görüntüler Fransa’da polise karşı öfkeyi artırdı. Savcılık, dört polis hakkında soruşturma başlatılmasına, ikisinin “davaya kadar” tutuklu kalmasına karar verdi.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 01 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.