enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:30 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
00:36 Bakan Yılmaz Tunç, “Geciken adalet, adalet değildir”
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:19 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:13 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
00:12 Katil soykırımcı İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:11 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
00:10 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
00:09 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
00:08 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
00:07 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:05 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
00:03 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
00:02 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:02 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:01 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
11:34 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:06 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
00:08 Yazı & Tura Doğaçlama Tiyatro’da Yeni Soluk
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gazeteci Mahmur Övür: İç savaş ‘Özlemcileri’

Gazeteci Mahmur Övür: İç savaş ‘Özlemcileri’
25.08.2024
A+
A-

Pandemi, İsrail’in Gazze soykırımı, Rusya-Ukrayna savaşı, en gelişmişleri dâhil her ülkeyi derinden etkiledi; hayat pahalılığı, enflasyon ve göç meselesi dünyanın ortak sorunu oldu.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

Mahmut Övür - Kişisel Web Sitesi AHaber’de “Birlikte Bakalım” ve 360 tv’de “Çözüm Masası” programını yapan ve halen Sabah Gazetesi köşe yazarı Mahmut Övür,  kaleme aldığı  “İç savaş ‘Özlemcileri‘” başlıklı yazısında, Türkiye’nin biraz da yaşadığı küresel kuşatmaların, 11 ili sarsan büyük depremin, terörle mücadele ve iktidarın gelgitleri nedeniyle bunu biraz daha derin yaşadığını ve yaşıyor olduğunu aktarıyor.

Yazarı Mahmut Övür, Fahiş fiyatlarla körüklenen hayat pahalılığı can yakarken, yargıya güvensizlik sosyal hayatı derinden etkilediğini dile getiriyor.

Bu gerçeğe rağmen Türkiye’nin, benzeri ülkelerle kıyaslandığında üretimi, istihdamı, ihracatı, teknolojik hamleleri ve ulaşım altyapısıyla çok daha iyi bir noktada bulunduğunu yazan Övür,  Dış politikada da izlediği denge ve çok yönlü siyasetle emperyalist güç merkezlerini rahatsız ettiğini ve henüz sokaktaki insana yansımamış olsa da enflasyonla mücadelesinin kararlı bir biçimde sürdüğünü ve piyasalardan olumlu sinyallerin geldiğine dikkat çekiyor.

Tüm bu işaretlere rağmen ortada garip bir durumun da  var olduğunun altını çizen Mahmut Övür, şöyle devam ediyor:

“Ülkenin muhalefet partileri, siyasi aktörleri, aydınları, yaşanan sıkıntıları görmezden gelip bambaşka karanlık bir Türkiye tablosu çiziyor, sızlanarak “öldük, bittik” siyaseti yapıyor.

Haksız bir biçimde Türkiye’ye dünyanın en geri ülkesi muamelesi yapıyorlar.

Neden acaba? Bunun bir tek nedeni var; toplumsal gerilimi derinleştirmek. Bu kara propaganda nihayet Meclis salonuna kadar indi. Geriye dönüp bakın, içeriden ve dışarıdan birileri 70 yıldır hep aynı kirli siyaseti izliyor. Bugünlerde yine harekete geçtiler. Hatta küresel kartellerin sesi Bloomberg, beklentisini “iç savaş” yaşayacak ülkeler sıralamasının en başına Türkiye’yi koyarak açıkladı.

Şaşırmadık tabii…

Nasıl ki son yıllarda Irak’ı, Suriye’yi, hatta Mısır’ı hallettiler… Şimdi sıra Türkiye ve İran’da. Bu kirli siyaseti de en iyi Türkiye bilir. Son 70 yılı hatırlatmamın nedeni bu.”

8. Attila İlhan Edebiyat Ödülleri”ne başvurular başladı | Edebiyat Haber

“Gelin tam 47 yıl önceye, 29 Ağustos 1977 yılına gidelim ve rahmetli Attila İlhan’a kulak verelim” diyen Yazarı Mahmut Övür, şöyle devam ediyor:

“İlhan, CIA ajanı Richard Bissel‘in o yıllarda yazdığı bir rapora dikkat çekiyor ve şu tespiti yapıyordu:

“Bissel’in raporunda gördük, ‘öğrenci, işçi ve kültür örgütlerine’ kancayı taktılar mı, onu kendi amaçları doğrultusunda iş görmekte serbest bırakıyorlar. DEV-GENÇ sosyalizmi gerçekleştirmek için sosyalist üsler kurduğunu, sağcı iktidarı hırpaladığını, ‘tepeden inmeci’ Avcıoğlu/Selçuk takımı bürokrasisinin kilit noktalarında has adamlarının bulunduğunu ve iktidarın çantada keklik olduğunu sanıyor. Oysa asıl hesap bunların aracılığıyla istenmeyen sağcı iktidarı bunaltmak, ayrıca solcuları örgütlenmiş’ idealleri aynı fakat Türk uyruklu’ örgütlerle kapıştırıp, esaslı bir ‘askeri müdahale’ ortamı yaratmak, sonradan ne hikmetse çoğu CHP yandaşı olan birtakım generallere ‘muhtıra’ fırsatı yaratmaktır.”

Çin, 20 CIA ajanını ya öldürdü iddiası - Doğu Türkistan Bülteni Haber Ajansı

“Dün bu işleri yapan CIA bugün boş mu duruyor dersiniz?” diyen Mahmut Övür, “15 Temmuz’a kadar denemedikleri saldırı kalmadı. Hâlen de vazgeçmiş değiller. Bugün halkı sokağa çağıranların arkasında aynı kirli elin olmadığını kim söyleyebilir? Yayınlarında “iç savaş“tan söz etmeleri boşuna değil” diyor.

Özgür Özel: Birinci partiysek Erdoğan'ı aramak bana düşer

“Herhâlde CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bu geçmişi unutmuş ki Meclis’i provoke eden, TİP’li Ahmet Şık’ın neye hizmet ettiğinin farkında değil. Tıpkı geçmişte marjinal solun yaptığı gibi” diyen Sabah Gazetesi köşe yazarı Mahmut Övür,  kaleme aldığı  “İç savaş ‘Özlemcileri‘” başlıklı yazısını şu sözlerle noktalıyor:

“Belki Attila İlhan‘ın 70’li yıllara ilişkin şu notu CHP lideri Özel ve CHP’yi  yönetenlere bir şeyler hatırlatır:

“Siz bu elektrik kısıntılarının, darlıkların, yoklukların, ıvır zıvırın sadece sağcı üçlü koalisyonun inanılmaz beceriksizliğinden doğduğunu mu sanıyorsunuz Allah aşkına! Peki, bu adamlar sisteme eyvallah ettikleri sürece becerikliydiler de şimdi mi beceriksiz oldular?”

***

Mahmut Övür Kimdir ?

13 Mayıs 1956 Kars Cala köyünde doğdu. İlk ve Ortaokulu Kars’ta liseyi Erzurum’da okudu. İstanbul Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden 1982 yılında mezunu oldu.

Gazeteciliğe 1982 yılında Türk Haberler Ajansı’nda başladı. Askerlik sonrası 1984 yılında Türkiye’nin en etkili haber dergisi Nokta’da çalışmaya başladı.

Bir süre adliye ve polis muhabirliği yaptı. Türkiye’nin karanlık tarihinin parçaları olan yeraltı dünyasını ve devlet içindeki yasa dışı örgütlenmelerin izini sürdü. Daha sonra yerel yönetimleri ve siyaseti izlemeye başladı.

Bu dönemde Türkiye’nin temel sorunları, dindarlar, Kürtler ve Alevilerle ilgili çok sayıda önemli habere imza attı.

1987 yılında İran-Irak savaşı sürerken Mesut Barzani ve Celal Talabani ile görüşmek için gittiği İran’ın Urumiye kentinde gözaltına alındı ve 11 gün gözaltında kaldı.

Bir Öğrenci Yurdu’nda Skandal haberiyle 1989 yılında “Bülent Dikmener Haber Ödülü” aldı. Yaklaşık 7 yıl çalıştığı Nokta Dergisi’nden 1991 yılında ayrılarak Türkiye’nin ilk özel televizyonu Star’ın “Özel Haber” ekibinde çalıştı.

Türkiye’nin ikinci özel televizyonu Kanal 6’nın 1992’de kuruluşunda yer aldı. 1993 yılında ise atv Televizyonu’na geçti.

Adliye Koridorları, Kayıp Aranıyor, Acil Servis gibi çok sayıda programı yönetti. Adliye Koridorları programıyla 1995 yılı MGD “Altın Objektif” ödülünü aldı.

Türkiye’nin faili meçhul cinayetlere sürüklendiği 1991-1996 yılları arasını yakından izledi ve 1996 yılında patlayan Susurluk Skandalı’yla ilgili önemli haberlere imza attı.

Skandalın flaş ismi Abdullah Çatlı’nın Türkiye’deki ilk video görüntülerini yayınladı. Bu olay nedeniyle 1997 yılında vuruldu ve bir süre zorunlu olarak çalışamadı.

1998 yılında önce atv televizyonu özel haber müdürlüğü, ardından da atv haber müdürlüğü yaptı.

1999 yılında bir yıl süreyle Kanal 6 Haber Genel Yayın Yönetmenliği yaptıktan sonra yeniden yazılı medyaya döndü.

Sabah gazetesi özel haber müdürlüğünün ardından 2004 yılında halen sürmekte olan köşe yazarlığına başladı. Siyaset kulisleri, CHP ve Kürt meselesi üzerine yazılarıyla dikkat çekti.

SETA Vakfı’nın “12 Eylül’den 12 Haziran’a siyasi partiler 2011” araştırmasında “CHP ne kadar değişir?” analizine imza attı.

Yazarlığı döneminde Türkiye’nin sivilleşme, vesayetle mücadele ve temel sorunlarıyla yüzleşme sürecine tanıklık eden onlarca makale yazdı.

2007’de yaşanan 367 krizinden sonra çok sayıda panele, etkinliğe ve televizyon programına yorumcu olarak katıldı.
Türkiye’nin yeni anayasa arayışı çalışmalarının en etkili örneği olan “Yeni Anayasa Platformu” içinde yer aldı. Son dönemde oluşturulan “Barışa Bak Platformu”nun da aktif üyesi.

Halen a Haber’de “Birlikte Bakalım” ve 360 tv’de “Çözüm Masası” programını yapıyor. Evli ve iki çocuk babası…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.