enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:45
00:34 Türkiye’nin Hedefte Olmasından Ne Anlamalıyız?
00:19 Dışişleri’nden katil İsrail’in saldırılarına tepki
00:18 Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:17 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ve TSK Komuta Kademesi, Adana’da TEKNOFEST’i ziyaret etti
00:16 Lübnan’daki Türk vatandaşları için tahliye planı; ülkeden ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin
00:15 Erdoğan: Daima mazlumların yanında, adaletin safında yer alacağız
00:15 Boris Johnson’dan Netanyahu iddiası: “Ziyaretinden sonra tuvaletimde dinleme cihazı bulundu”
00:14 Mersin’in küçük liman kasabası Taşucu Lübnan’dan kaçanlar için geçiş noktası oldu
00:13 ABD güçleri Ortadoğu’da nerelerde konuşlu?
00:13 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TEKNOFEST, bir gençlik destanıdır”
00:09 Adıyaman Meydan Projesi’nin 1. Etabı Başlıyor
00:08 AB, Çin üretimi elektrikli otomobillere ilave gümrük vergisi uygulama planını kabul etti
00:08 DEM Parti, Bahçeli’nin tokalaşmasını “stratejik hamle” olarak yorumladı
00:07 Macaristan Başbakanı Orban: “AB, Çin ile ekonomik bir soğuk savaşa doğru sürükleniyor”
00:05 İran’ın dini lideri Hamaney, Lübnan’ı vuran İsrail’in İran’ı yenemeyeceğini söyledi
00:05 215 kişinin öldüğü Helene Kasırgası’nın ardından kayıpları arama çalışmaları ikinci haftasında
00:04 Kötü futbol gecesinin ardından bir yorum da 10Haber’den geldi!
00:02 Spor yazarları kötü geceyi yorumladı! “Futbola zaman ayrılamayan ligin aldatıcılığına yeniliyoruz”
00:01 Devlet Korumasındaki Kızlara Umut Olan Proje: ‘Geleceğe İşbaşı’
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gazze ateşkes görüşmeleri devam ederken yerleşimcilerin başlattığı saldırı kınandı

Gazze ateşkes görüşmeleri devam ederken yerleşimcilerin başlattığı saldırı kınandı
17.08.2024
A+
A-

İşgal altındaki Batı Şeria’da Yahudi yerleşimciler tarafından düzenlenen ve bir Filistinlinin ölümüne neden olan saldırı İsrailli liderler de dâhil olmak üzere geniş çapta kınanırken, Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanması için Doha’da gerçekleştirilen müzakereler Cuma günü de devam etti.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

ABD ve birçok İsrailli yetkili, bir grup Yahudi yerleşimcinin Şarkul Avsat Türkçeperşembe günü Filistin köyü Cit’te bir kişinin ölümüne ve bir kişinin de ağır yaralanmasına neden olan saldırısını kınadı.

Söz konusu saldırı, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog tarafından şiddetle kınandı. Beyaz Saray da Batı Şeria’daki ‘kabul edilemez’ saldırıları kınadı.

İsrail ordusuna göre, onlarca İsrailli sivil Nablus ve Kalkilya arasında yer alan Cit küyünü basarak binaları ve araçları ateşe verdi, taş ve molotof kokteylleri attı. AFP’ye konuşan bir askeri sözcü, askerlerin ve sınır muhafızlarının ‘İsrailli sivilleri kasabadan tahliye ettiğini’ ve içlerinden birini polise teslim ettiğini söyledi.

Filistin Sağlık Bakanlığı saldırıda 23 yaşındaki Mahmud Abdulkadir Sede’nin ‘yerleşimcilerin açtığı ateş sonucu’ öldüğünü, bir başka Filistinlinin ise göğsünden vurularak ağır yaralandığını açıkladı.

Binyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, İsrail Başbakanı’nın ‘Perşembe akşamı Cit köyünde meydana gelen ayaklanmaları çok ciddiye aldığı’ belirtilerek, ‘herhangi bir suç eyleminden sorumlu olanların gözaltına alınacağı ve yargılanacağı’ vurgulandı.

Likud Partisi lideri Netanyahu, Aralık 2022’den bu yana işgal altındaki Batı Şeria’da yerleşimlerin genişletilmesini ve hatta bölgenin ilhak edilmesini savunan aşırı sağcı partilerin desteklediği bir hükümete başkanlık ediyor.

Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinin genişletilmesinin önemli bir destekçisi olan aşırı sağcı İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, ‘Cit’teki isyancıların yerleşim ve yerleşimcilerle hiçbir ilgisi olmadığını’ söyledi.

Savunma Bakanı Yoav Gallant da saldırıyı ‘şiddetle’ kınadı.

csdvfbgİsrailli aşırı sağcı yerleşimciler (DPA)

İsrail’in 1967’den beri işgal altında tuttuğu Batı Şeria’da bir yıldan uzun bir süredir şiddet olayları artmaktaydı, ancak Gazze Şeridi’ndeki savaşın patlak vermesinden bu yana durum daha da kötüleşti.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre, Gazze savaşının başlamasından bu yana Batı Şeria’da İsrail güçleri ve yerleşimciler tarafından en az 633 Filistinli öldürüldü.

İsrail’in resmi rakamlarına göre aynı dönemde Batı Şeria’da Filistinlilerin düzenlediği saldırılarda aralarında askerlerin de bulunduğu en az 18 İsrailli öldürüldü.

Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerini uluslararası hukukun ihlali olarak sürekli kınayan Birleşmiş Milletler (BM), söz konusu yerleşimleri İsrailliler ile Filistinliler arasında adil ve kalıcı bir barışın önündeki başlıca engellerden biri olarak görüyor.

Doha’daki müzakere sürecinde Katar Dışişleri Bakanlığı, Gazze Şeridi’nde ateşkes için görüşmelerin bugün de devam edeceğini doğruladı.

“Katar, Mısır ve ABD arabulucularının çabaları devam ediyor” diyen Bakanlık, “arabulucular Gazze Şeridi’nde esirlerin serbest bırakılacağı ve mümkün olduğunca fazla insani yardımın Gazze’ye gireceği bir ateşkese ulaşma çabalarında ilerlemeye kararlılar” açıklamasında bulundu.

Müzakerelere ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns’ün yanı sıra İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad ve Şin-Bet başkanları da katılıyor.

Hamas bu müzakerelere katılmıyor. Ancak liderlerinden Usame Hamdan dün akşam AFP’ye yaptığı açıklamada, Hamas’ın Doha’daki arabuluculara pozisyonunu bildirdiğini söyledi.

Hamas Perşembe gece, varılacak herhangi bir ateşkes anlaşmasının İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nden ‘tamamen çekilmesini’ içermesi gerektiğini vurguladı.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Husam Bedran Doha’da müzakerelerin yeniden başlamasının ardından yaptığı açıklamada, “Herhangi bir anlaşma kapsamlı bir ateşkesi, Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmeyi ve yerinden edilmiş kişilerin geri dönmesini sağlamalıdır” dedi.

Müzakereler, ABD Başkanı Joe Biden tarafından 31 Mayıs’ta açıklanan ve ateşkes, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nde nüfusun yoğun olduğu bölgelerden çekilmesi, yardım girişi ve İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını içeren üç aşamalı bir öneri temelinde yürütülüyor.

Netanyahu ise Hamas ortadan kaldırılana kadar savaşa devam edeceğini defalarca vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.