Gelirleri kesilen Suudi prensler yurt dışındaki mülklerini satmaya başladı
RİYAD – TÜHA HABER / Suudi Kraliyet ailesi mensubu bazı prensler, krallığın fiili hükümdarının, aile üyelerinin gelir-gider durumunu yakın markaja alması ve gelir kaynaklarını kurutmasının ardından ABD ve Avrupa’daki 600 milyon dolardan fazla gayrimenkul, yat ve sanat eserini sattı.
Söz konusu işlemler, 1970’ler ve 1980’lerdeki olağanüstü petrol satışlarından elde edilen beklenmedik karları dünyanın en pahalı pazarlarına akıtan üst düzey prenslerin servetindeki ve yaşam standartlarındaki büyük değişimi gösteriyor.
Wall Street Journal’ın haberine göre, büyük meblağlar, büyük ölçüde satılması zor varlıklara harcandı.
Keza dev hizmetli kadroları ve müsrif yaşam tarzları olan kimi aile üyelerinin ayda 30 milyon dolara varan harcamaları ile ellerindeki paralar tükendi.
Habere göre hükümet politikasındaki son değişiklikler, bu kişileri savunmasız durumda bıraktı.
Prenslere yakın kaynaklar, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın, bazı kraliyet ailesi üyelerinin olağanüstü harcamalar için nakit elde ettikleri gelir kaynaklarını kurutmasından sonra, şimdilerde sıcak paraya ulaşmak için denizaşırı varlıklarını sattığını dile getirdi.
Aynı kaynaklar, prenslerin mülk bakımı, vergi, personel maaşları, uçak ve gemileri için park ücretleri de dahil olmak üzere günlük faturalarını ödeyebilmek için nakit paraya ihtiyaç duyduklarını kaydediyor.
Haberde bazı durumlarda, prenslerin Suud ailesinin kamu fonlarına erişimini kısıtlayan Veliaht Prens’in dikkatini çekmemek için daha az gösterişli mülklere sahip olma arzusuyla da hareket ettiğine yer veriliyor.
“Bu insanlar çalışmıyor, çok sayıda personeli var ve (Veliaht Prens Muhammed bin Selman’dan) korkuyorlar” diyen ve prenslerin varlık satışını yakından takip eden bir kaynak, “Prensler, arka ceplerinde nakit para ama görünür olmayan bir servet olmasını istiyor” diyor.
Yakın zamanda satılan varlıklar arasında İngiltere’de 155 milyon dolarlık bir mülk, 200 feet uzunluğunda iki yat ve son kral tarafından düğün hediyesi olarak verilen Babür takıları bulunuyor.
Suudi Arabistan’ın eski Washington Büyükelçisi Prens Bender bin Sultan’ın da aralarında bulunduğu satıcı prensler, bir zamanlar Suudi Arabistan’ın en güçlü isimleri arasında yer alıyordu.
Prens Bender’in sözcüsü, “Veliaht prensin yaptığı inanılmaz iş ve yarattığı yatırım fırsatları nedeniyle, Prens Bender, Suudi Arabistan’da yatırım yapmakta daha fazla kar gördüğü için tüm denizaşırı varlıklarını sattı” dedi.
Veliaht Prens Muhammed bin Selman, 2020’de tutuklanan amcası ve kuzeni de dahil, potansiyel rakip olarak görülen akrabalarını sıkıştırdı.
Yurt dışındaki ücretli tatiller, saraylardaki elektrik ve su faturaları dahil olmak üzere binlerce kraliyet mensubunun yardımlarını kesti.
Söz konusu masraflar, Suudi hükümetine yıllık yüz milyonlarca dolara mal oluyordu.
Kraliyet ailesi üyeleri, petrol ve emlak satışlarının yanı sıra hükümetten aldıkları iş anlaşmaları yoluyla yılda milyarlarca dolar kazanç elde etti. Şimdilerde Prens Muhammed, onları bu süreçten uzaklaştırıyor.
Suudi Kraliyet ailesi üyelerine bankalardan karşılıksız kredi çekme işlemi de artık olmayacak.
Bundan böyle her bir prensin evindeki çalışan için dördüncü personelden itibaren kişi başına 2 bin 500 dolar vergi getirildi. Bu, prenslere yüzbinlerce dolar maliyet demek.
[TÜHA Haber Ajansı, 26 Nisan 2022]