Gıda güvensizliği su güvensizliği ile ilişkili
ANKARA – TÜHA HABER / Su Politikaları Derneği Kurucu Üyesi ve Başkanı, Su Politikaları Uzmanı, Akademisyen, İnşaat Mühendisi Dursun Yıldız, gıda güvensizliğinin su güvensizliği ile ilişkili olduğunu belirterek, “suya ulaşma zorlukları azgelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kişilerin yeterli beslenmesini olumsuz etkiliyor” dedi.
Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, ‘Gıda güvensizliği su güvensizliği ile ilişkili’ konusunda Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’ya değerlendirmelerde bulundu.
Dursun Yıldız, son tahminlere göre, dünya nüfusunun yaklaşık onda birinin açlık çektiğini ve yaklaşık üç kişiden biri gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunun altını çizdi.
Yıldız, bu rakamların arkasında, gıda güvensizliği ile yakından ilişkili başka bir tehdit olan su güvensizliğinin gizlendiğine dikkat çekti.
Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, 25 ülkeyi kapsayan yeni bir araştırmada, su güvensizliği ( yeterli ve güvenilir suya erişim eksikliği) ile gıda güvensizliği ( yeterli ve sağlıklı besine ulaşamama- yetersiz beslenme) arasında güçlü bir bağlantı olduğunun belirlendiğini ifade etti.
Dursun Yıldız, Northwestern Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 2020’de Gallup Dünya Anketi aracılığıyla ilk kez toplanan verilere dayanan bulguların, suya erişimin iyileştirilmesinin sürdürülebilir ve etkili bir şekilde gıda sorununu çözmenin anahtarı olabileceğini öne sürdüğünü hatırlattı.
“Yapılan çalışma, suya erişimde sık sık sorun yaşayan kişilerin, bunu yaşamayanlara kıyasla gıda güvensizliği ile karşılaşma olasılığının yaklaşık üç kat daha fazla olduğunu ortaya koyuyor” diyen Yıldız, “ayrıca, 2020’de su güvencesi olmayan insanların üçte ikisinden fazlasının aynı anda gıda güvensizliği yaşadığı da görülüyor. Bu durum suya güvenilir erişimin, yalnızca kişisel su ihtiyacını karşılayabilmek için değil, aynı zamanda yemek pişirmeyi, hijyeni ve besin üretimini desteklemek için de önemli olduğunu ortaya koyuyor” dedi.
Northwestern Üniversitesi’nde araştırma görevlisi ve araştırma ekibi üyesi olan Hilary Bethancourt’un da, “Su güvensizliği önemli bir küresel sağlık sorunudur ve biyolojik gelişme ve sosyal refah üzerindeki etkisinin iklim değişikliği ile artması muhtemeldir” dediğini hatırlatan Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, “Bu veriler, su güvensizliğinin gıda, beslenme ve genel olarak refah üzerindeki rolünü anlamada buzdağının sadece görünen yüzünü gördüğümüzü gösteriyor” dedi.
31 000 kişiden elde edilen veriler kullanıldı
Dursun Yıldız, araştırmacıların, Afrika, Latin Amerika ve Asya’daki 25 düşük ve orta gelirli ülkede 15 yaş ve üstü 31.000’den fazla kişiden oluşan bir örneklemden elde edilen verileri analiz ettiğini belirterek, şunları söyledi:
“Genel olarak, katılımcıların yaklaşık yüzde 18’i su güvenliği olmayanlar olarak sınıflandırılmış; Bu oran Asya’da yaklaşık yüzde 15 iken Sahra altı Afrika’da yüzde 34’ün üzerine çıkmış. Çalışma, gıda veya su güvensizliğinin nedenlerini değerlendirmezken, araştırmacılar, bağlantıyı birkaç faktörün açıklayabileceğini söyledi. Yoksulluk içinde yaşayanlar için suya para harcamak, yiyecek için daha az para bulunması anlamına gelebilir. Çiftçiler için su güvensizliği, mahsul yetiştirmek ve hayvan yetiştirmek için daha az su bulunması anlamına gelir. Su temini için evden çok uzaklara gitmek veya yiyecek hazırlamak için harcanan uzun zaman da bir sorun olarak kabul edilebilir.
Tahıl ve fasulye gibi daha sağlıklı gıdaları pişirmek için gerekli olan su ihtiyacı, hazır işlenmiş gıdalara daha çok tercihine yol açabileceğinden, su güvensizliği gıda güvensizliğinin bir alt kategorisi olan beslenme kalitesini de etkileyebilmektedir”.
Gıda güvensizliği su güvensizliği ile ilişkili
Bu bulgulara dayanarak, araştırmacıların gıda güvensizliği ve su güvensizliğinin birlikte ölçülmesi ve ele alınması gerektiğini önerdiğini açıklayan Yıldız, “Çünkü su sıkıntısı insanların gıda yardım programları tarafından sağlanan gıdaları yeterince kullanmasını ve uygun beslenmelerini engellemektedir. Bu nedenle, suya erişimi iyileştirme çabalarının gıda güvenliğine de fayda sağlayabileceği ileri sürülmektedir” dedi.
Dursun Yıldız, bazı uzmanların “Bazı durumlarda gıda güvenliğini iyileştirmenin en sürdürülebilir yolu su güvenliğini iyileştirmek olabilir” dediğine dikkat çekti.
Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, “Örneğin, hanelere veya üretim tesislerinde su sağlanması, kişilerin daha fazla veya daha kaliteli gıda satın alabilmeleri için gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarını kolaylaştırmaktadır. Sulama suyu sağlamak, çiftçilerin gıda üretimi , hayvan yetiştirme imkanlarını iyileştirebilmekte” olduğunu ifade etti.
Dursun Yıldız, araştırmacıların, çalışma yöntemlerinin gıda güvensizliği ile su güvensizliği arasında nedensel bir ilişki tespit etmelerine imkan tanıdığını belirttiğine vurgu yaptı.
Yıldız, ancak su güvensizliğinin gıda güvensizliği ile birlikte varolma derecesini etkileyen veya gıda güvensizliğini şiddetlendiren faktörleri anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.
***
Dursun Yıldız
[TÜHA Haber Ajansı, 24 Temmuz 2022]