enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:33 Dışişleri Bakanı Fidan, yarın Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
23:09 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
22:49 Bahçeli’den sokak çağrılarına tepki: Şuursuzluk ve sorumsuzluk
22:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
22:11 Ömer Çelik: Özgür Özel’in geldiği nokta Türkiye’yi topyekun tehdit etmektir
22:01 Trabzonspor U19 UEFA Gençlik Ligi’nde yarı finalde
21:55 Fahrettin Altun: Siyasi rekabet, ilke ve vizyonla yapılır; tehdit ve sindirme ile değil
21:37 Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi’nden Talabani’nin açıklamalarına tepki!…
21:13 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
20:19 CHP Neden Boykot Çağrısı Yaptı?
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:30 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
18:10 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:33 Bilgisayar korsanları, zayıf gördükleri gıda endüstrisine saldırıyor!
13:24 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:59 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
09:26 Irak ile Kuzey Irak Arasında Türkiye’ye Petrol İhracatı Gerilimi Çözülecek Mi?
09:18 “Klinik Araştırmalar Eğitim Programı” gerçekleştirildi
08:50 Bipolar bozukluk, genellikle 15-35 yaş arası bireylerde ortaya çıkıyor
08:43 Saha İstanbul Haber Bülteni!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gıda sistemini etkileyen, göz ardı edilmiş bir unsur: Dünyanın jeopolitik düzeni

Gıda sistemini etkileyen, göz ardı edilmiş bir unsur: Dünyanın jeopolitik düzeni
02.11.2023
A+
A-

Dünya düzeni değişirken, gıda sistemi de bundan etkileniyor. Uzmanlar bu değişimde yeterince dikkat çekmeyen bir unsurun altını çiziyor…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

newfoodmagazine.com’dan Prof. Chris Elliott, jeopolitik ortamında mevcut gıda sistemini nasıl etkileyeceğini ele alan bir yazı yazdı.

Son yıllarda küresel gıda güvencesi konusunda ulusal ve uluslararası düzeyde artan tartışmalar ve endişeler söz konusu.İklim krizinin giderek artan etkileri daha iyi anlaşılmakta ve herkes için güvenli ve besleyici gıda sağlama çabaları üzerindeki etkilerine ilişkin önemli çalışmalar yapılmakta.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin dünya gıda tedarik sisteminde yol açtığı şoklar pek çok yerde, ama özellikle de insani yardıma bağımlı olan dünyanın en yoksul ülkelerinde büyük hasara yol açtı. Prof. Chris Elliott’a göre endişe duyulması gereken üçüncü büyük faktör ise küreselleşme karşıtı hareket.

Gıda güvencesinde çok konuşulmayan, ancak etkili bir unsur: BRICS

Prof. Elliott, BRICS’ın (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) oldukça büyük ve pek gündeme gelmeyen dördüncü bir faktör olduğunu öne sürüyor. 2018 itibariyle BRICS’in brüt tarımsal üretimi, dünya nüfusunun yalnızca %40’ını kapsamasına rağmen, dünya toplamının %50’sinden fazlasını oluşturuyor.

Bir ticaret bloğu olarak gıda güvenliğini bir bütün olarak gerçekleştirdi. Ancak kendine yeterlilik oranı ülkeler arasında ve farklı gıda türleri için değişiyor. Bir başka önemli gerçek de BRICS ülkelerinin pek çok farklı türde gıda üretiyor olması ve BRIC ülkeleri arasında ihracat ve ithalatın önemli ölçüde artacağı anlamına gelecek olan üst düzey ticaret anlaşmalarının yapılması için önemli bir çaba sarf ediliyor olması.

Çok yakın zamanda yapılan önemli bir duyuru BRICS üyelerinin İran, Suudi Arabistan, Mısır, Arjantin, BAE ve Etiyopya’nın da katılımıyla 11 ülkeye genişleyeceği yönündeydi.

BRICS+’nın küresel gıda güvenliği üzerinde giderek artan gücü ve etkisine yeterince dikkat edilmediğini söyleyen Prof. Elliott, bu gelişmenin ulusal gıda güvencesine yönelik stratejilerin geliştirilebilmesi için diğer üç önemli unsura eklemek gerektiği görüşünde.

Prof. Elliott, küresel gıda sistemindeki değişimin dört büyük itici gücü ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlı olduğunu, bazı küresel bölgelerin hem olumlu hem de olumsuz şekillerde diğerlerinden çok daha fazla etkileneceğini aktardı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.