Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık!
TÜHA HABER /Ege İhracatçı Birlikleri (eib), Üniversitelerin iktisat bölümünün ilk dersinde iktisat kelimesinin “kıt kaynakların etkin kullanımı” olarak tanımlandığını açıkladı.
Ege İhracatçı Birlikleri’nden (eib) yapılan açıklamada, bu durumun hiç şüphesiz gıda ürünleri için de geçerli olduğuna dikkat çekerek, yapılan araştırmalara göre dünya nüfusunun 2050 yılına kadar 9,7 milyara yükselmesinin beklendiğinin altı çizildi.
Artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacının karşılanabilmesi işin ise gıda üretiminin 2050 yılına kadar yüzde 60 oranında artması gerektiği belirtilen açıklamada, bunun da etkin bir gıda kullanımı ile mümkün olacağı ve kayıp ve israfın asgari düzeye indirilmesi sağlanmadan etkin bir gıda arzının mümkün olmadığı ifade edildi.
“Gıda kayıp ve israfları hasat öncesinden tüketime kadar birçok zincirde karşımıza çıkmaktadır” denilen açıklamada, “Plansız üretim, ürünün özensiz toplanması, elverişsiz depo koşulları, nakliye sırasında soğuk zincirin kırılması, yetersiz paketleme ve stok yönetimi ürünün tüketiciye ulaşana kadar kayba uğramasındaki temel faktörlerdir. Yanlış tüketim alışkınlıkları da bu kayıplara eklendiğinde bazı ürünlerde yüzde 40’lara kadar kayıp ve israf yaşanabilmektedir” denildi.
Açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından konuya dikkat çekilmesi amacıyla çeşitli çalışmalar yapılmakta olup, Tarım ve Orman Bakanlığı ile FAO iş birliğinde başlatılan “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” kampanyası kapsamında hazırlanan “Türkiye’nin Gıda Kayıpları ve İsrafının Önlenmesi, Azaltılması ve Yönetimine İlişkin Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı” vizyonu ve içerdiği eylemler ile yaşanan sorunun çözüm önerileri ile başarılı bir şekilde gözler önüne serdiği vurgulandı.
Ege İhracatçı Birlikleri (eib) açıklamasında, “Ülkemizin tarımsal ürün ihracatında merkez konumundaki Ege İhracatçı Birlikleri olarak, “Sürdürülebilir Gıda Üretimi ve İhracatı” ilkesi ile gıda kayıpları ve israfı konusunda kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” kampanyasına koşulsuz destek sağlıyoruz. Her ne kadar birincil hedefimiz ihracatın artırılması olarak görülse de kayıpları ve israfı önleyerek dolaylı olarak gıda ihracatımızı artırabileceğimizin farkındayız” ifadesini kullandı.
Özellikle 2020 yılında dünyayı sınayan Covid-19 tehlikesinde gıda arzının öneminin bir kez daha anlaşıldığını kaydedilen açıklamada, “gücünü üretim ve ihracattan alan ülkemizin dünya pazarlarında arzuladığı seviyelere yükselmesi için gıda kayıplarının önlenmesi amacıyla topyekûn bir mücadeleye girmesi gerektiği açıktır” denildi.
Ege İhracatçı Birlikleri (eib) açıklamasında şöyle kaydedildi:
“Yaş meyve sebze, meyve sebze mamulleri, kuru meyve, zeytin ve zeytinyağı, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, odun dışı orman ürünleri, tütün, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörlerinde faaliyet gösteren 3 binin üzerinde üyemizin ihracatına katkı sağlamak ana hedefimiz olsa da üyelerimizin farkındalığını artırmak, aynı zamanda ürünlerimizi daha değerli kılmak için projeler üretmeye devam edeceğiz. Gıda kayıplarını azaltarak ekonomiye katkı sağlamanın tam zamanıdır”.
[TÜHA Haber Ajansı, 08 Ekim 2020]