Güney Sudan sel felaketiyle boğuşuyor: 380.000 kişi yerinden oldu
Birleşmiş Milletler (BM), genç ülkede salgın hastalık vakalarındaki artış konusunda da uyarıda bulunuyor.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Birleşmiş Milletler’in (BM) sıtma vakalarında artış uyarısında bulunduğu Güney Sudan’daki sel felaketi nedeniyle 379.000’den fazla kişi yerinden edildi.
Yardım kuruluşları, iklim değişikliğine karşı oldukça savunmasız olan dünyanın en genç ülkesi konumundaki Güney Sudan’ın, özellikle kuzey bölgelerinde onlarca yıldır görülen en kötü sel felaketiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Cuma günü yaptığı açıklamada, sel felaketinin 43 ilçede ve hem Güney Sudan hem de Sudan’ın hak iddia ettiği tartışmalı Abyei bölgesinde yaklaşık 1,4 milyon kişiyi etkilediğini duyurdu.
BM kuruluşu, “Jonglei, Unity, Yukarı Nil, Kuzey Bahr el Ghazal, Orta Ekvator ve Batı Ekvator eyaletlerinde sıtma vakalarında artış kaydedildi. Bu durum sağlık sistemini çökertiyor ve selden etkilenen bölgelerdeki durumu ve etkiyi daha da kötüleştiriyor,” ifadelerini kullandı.
Güney Sudan, 2011’de Sudan’dan bağımsızlığını kazandığından beri istikrarsızlık, şiddet ve ekonomik durgunluğun yanı sıra kuraklık ve sel gibi iklim felaketleriyle de boğuşuyor.
Dünya Bankası’ndan geçen ay gelen açıklamada, son sellerin “şiddetli gıda güvensizliği, ekonomik gerileme, devam eden çatışmalar, salgınlar ve Sudan çatışmasının yankıları nedeniyle zaten kritik olan insani durumu daha da kötüleştirdiği” belirtilmişti.
Çatışmalar nedeniyle yüz binlerce insan halihazırda Güney Sudan’a akın etmişti.
BM Dünya Gıda Programı’na göre, Güney Sudan’da yedi milyondan fazla insan gıda güvencesinden yoksun ve 1,65 milyon çocuk yetersiz besleniyor.
Güney Sudan’ın geniş petrol kaynakları bulunsa da komşu Sudan’da bir ihracat boru hattının hasar görmesi nedeniyle son dönemde bu hayati gelir kaynağı da yok oldu.