Gurbetçiye mikrofon uzatmayın!

İSTANBUL – TÜHA HABER / STAR Gazetesi Yazarı M. Yalçın YILMAZ, köşesinde Almanya ile göç anlaşmasının 61. yılı dolayısıyla ‘Gurbetçiye mikrofon uzatmayın!’ başlıklı bir kaleme alıyor.
Yazarı M. Yalçın
YILMAZ yazısında, 1961 tarihli anlaşmanın imzalandığı günlerde kırsaldaki nüfusun geçim derdinin büyük olduğunu, Anadolu’nun pek çok bölgesinden çalışmak için trenlere binip gurbete gittiklerini ve başlangıçta kısa süreli olacağı düşünülen bu yolculuğun traktör parası yahut tarla parası biriktirmek için olduğunu ifade ediyor.
“İlhan Amca anasını, babasını, çocuklarını bırakarak gitmişti Köln’e” diyen M. Yalçın YILMAZ yazısında, “Yıllarca evlat hasreti çekmiş ve yârini düşlemişti. 35 sene çalıştığı gurbette gördüklerini, öğrendiklerini memleketine taşıdı” diyor.
YILMAZ, ilk gidenler emekli olup döndüklerini, köylerine yenilik getirdiklerini ve memleketlerine iki katlı bahçeli evler yaptıklarını belirtiyor ve şöyle devam ediyor:
“Anaları kaloriferle ısınsın istediler. Kimileri asansörlü binalar inşa etti, kimi otobüs, kamyon aldı. Kimi fabrikadaki ustalığını buraya taşıdı, atölye açtı, fabrika kurdu. Göç bambaşka bir hayata yolculuk anlamına gelmişti onlara; çok şey öğretmişti. Daha çok çalışmayı ve üretmeyi bir hayat tarzı yapmıştı.
Bugünlerde gurbetçi plakalarını tekrar görmeye başladık yollarda. Kimi hasretle ailesine ulaşma heyecanında kimi de hüzünle Kapıkule’ye doğru yol alıyor. Onlar bizim en büyük destekçimiz. Kovid salgını biter bitmez vatanlarına koştular ve akrabalarıyla kucaklaştılar. Onlar birikimlerini Okyanus adalarında harcamayıp tatil beldelerimize döviz getiriyorlar.
Yazlıklarını ve hatta emeklilik evlerini bu ülkede alıyorlar. Zekatlarını hemşehrilerine, kurbanlarını bu ülkenin yardım kuruluşlarına yolluyorlar. Depremde, afette memleketlerine kol kanat oluyorlar. Onlar sağcısıyla solcusuyla bu toprağın çocukları. Bütün renkleriyle, zevkleriyle vatan hasretini uzaklarda hisseden canlarımız”.
“Doğduğu toprakları hiç unutmayan ve her akşam Türk televizyonlarını seyreden yurttaşlarımız” diyen M. Yalçın YILMAZ, “Burada “Almancı” orada “Ausländer[yabancı]” denilen gurbetçilerimiz iş gücüne katılımda artık üçüncü hatta dördüncü kuşak. Onlar artık vergi veren, istihdam üreten Avrupa’nın dinamik Türkleri” olduğunun altını çiziyor.
YILMAZ, “Bizim ne kadar ülkemizi ve siyasetçilerimizi eleştirme/takdir etme hakkımız varsa onların da var” olduğunu hatırlatıyor ve “Kapıkuleden Kars’a kadar bu ülkenin sahipleri onlar. Avrupa’da futbol takımlarımızı yalnız bırakmayan onlar. Biz de onlara layık olmalıyız. Çünkü 60 senedir kazandıklarını bu ülkeye getirdiler ve kalkınmamızda büyük paya sahipler” diyor.
Onların Avrupa’daki marketlere Türk mamüllerini soktuklarını da dile getiren STAR Gazetesi Yazarı M. Yalçın YILMAZ, “Makarnamız, bulgurumuz, salçamız, kayısımız, çayımız, fındığımız, incirimiz Avrupa’ya ihraç ediliyorsa en büyük pay onların” olduğunu söylüyor.
M. Yalçın YILMAZ, ‘Gurbetçiye mikrofon uzatmayın!‘ başlıklı yazısının son bölümünü şöyle aktarıyor:
“Üç haftalık yıllık iznini Türkiye’de geçirmek için binlerce kilometre yol kat eden gurbetçimize mikrofon uzatacaksınız. O konuşmayacak da kim konuşacak bu ülke hakkında.
Bu ülke hakkında söylediklerinin hatası da sevabı da bizim elbette. Avrupa’yla karşılaştıracak elbette. Niye rahatsız olalım. O; Karslı, Yozgatlı, Edirneli, Afyonlu… Duble yolla övünecek, köprülerle gurur duyacak, havalimanımızla hava atacak tabii ki. Ülkemizi her alanda karşılaştırabilecek görgüye ve bilgiye sahipler. Onlar da siyaset yapacak ve onlar da politika konuşacaklar. Yurtdışında yaşadıkları için onları bir fanusa hapsetmeye çalışanlar emin olun jakoben bir zihnin son kalıntıları.
Onlar ülkemizin noksanlarını da dile getirecek elbet. Biz sayıları 5 Milyonu bulan gurbetçimizi artık Avrupalı Türkler diye tanımlıyoruz. Onlar bulundukları ülkeye uyum sağlamakla mükellef belki ancak bu ülkenin de öz evlatları. Avrupa’daki çifte standardı, yabancı düşmanlığını, Solingen faciasını, cami duvarlarına yazılanları en iyi onlar biliyor”.
[TÜHA Haber Ajansı, 02 Ağustos 2022]