<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:50 Bakan Tunç, “Bu kişilerin sağlık durumları ve barınma şartlarının devletin tüm imkanlarıyla karşılanmak zorunda”
22:22 Bakan Tunç, “Yerli ve milli çözümler üretmeyi sadece tarihi bir sorumluluk olarak görüyoruz”
22:17 Bakan Tunç, “Veri ihlallerine karşı idari para cezaları getirildi”
21:36 Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Tarım ürünleri noktasında net ihracatçı konumdayız”
21:09 İletişim Başkanı Altun: “Siyonist katiller, gazetecilere düzenlediği saldırıda hakikati bir kez daha katletti”
20:50 Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye meselesi, Türkiye’nin beka meselesidir
20:36 Bahçeli: Cunta demek CHP demektir, bunu bilmeyen de yoktur
20:25 Çelik: Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM Parti heyeti ile bu hafta görüşebilir
19:55 Türkiye Çin Geliştirme ve Destekleme Derneği’nden Cumhurbaşkanı Tatar’a ziyaret 
10:33 Kocaelispor itiraz edecek!…
09:51 Antalya tarihi Kaleiçi’nde surlarda bulunan bir mağarada 4 yıldır hayatını sürdüren 63 yaşındaki Hüseyin Urlu, sessiz sedasız yaşadığı mağarayı terk etti…
09:45 PROMOGIFT İstanbul, Türkiye’nin Sektördeki Gücünü Dünyaya Taşıyor
08:19 İnci Taneleri dizisindeki performansıyla hafızalarda iz bırakan başarılı oyuncu Hazar Ergüçlü ve Efe Çelik’in mutlu anları!..
08:16 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) halkını kandırmaya devam ediyor!…
08:13 IJS Istanbul Jewelry Show, Türkiye Gümüş Takı Sektörüne İvme Kazandıracak!…
07:56 Ziraat Bankası’ndan Nisan Ayına Özel Kampanya: Bankkart Kullanıcılarına 1.500 TL’ye Varan Bankkart Lira Hediyesi…
07:51 Amerikan Kanser Derneği, 2025 yılına yönelik kanser eğilimleri raporunu açıkladı…
07:41 Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (Kırklareli TSO) 2025 yılı Mart ayı içerisinde gerçekleştirdiği işlemlerin istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı…
07:37 Marmaris’in 2019-2024 dönemi eski CHP’li Belediye Başkanı Oktay’ndan partisine sert tepki!…
07:36 İzmir Büyükşehir Belediyesi AASSM’de görev yapan otizmli müzisyen Özge Çeltik, sanatıyla da fark yaratıyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hafter’in petrol üretimi koşulu: Yabancı ülkede banka hesabı

Hafter’in petrol üretimi koşulu: Yabancı ülkede banka hesabı
13.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / General Hafter’in sözcüsü, Libya petrolünden elde edilecek gelirlerin adil biçimde dağıtılması için yurtdışında bir banka hesabı açılmasını petrol üretimine başlanması için şart koştu.

TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (DW,AP)’ye dayandırdığı haberine göre,Libya’da General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Ahmed el Mismari, petrol sahaları ve depolarının yeniden açılması için elde edilecek gelirin ülke çapında adil bir biçimde dağıtılmasını sağlayacak bir mekanizma kurulması şartını koştuklarını açıkladı.

Hafter güçlerinin sözcülerinden Ahmed el Mismari, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, petrol ihracatından elde edilecek gelirlerin, “şeffaf bir mekanizma” çerçevesinde, başka bir ülkedeki bir banka hesabına yatırılması gerektiğini söyledi. Gelirlerin bu şekilde Libya’nın çeşitli bölgeleri arasında dağıtılabileceğini kaydeden Mismari, sözünü ettiği hesabın hangi ülkede açılacağına ilişkin bir açıklamada bulunmadı.

Hafter’in sözcüsü ayrıca, petrol gelirlerinin “teröristler ve paralı askerleri” finanse etmek için kullanılmayacağına ilişkin de uluslararası garantiler talep etti. Mismari’nin bu sözleriyle, son aylarda Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) yanında savaşmaları için birçok Suriyeli savaşçıyı ülkeye taşıyan Türkiye’ye atıfta bulunduğu tahmin ediliyor.

Öte yandan sözcü, Trablus’taki Libya Merkez Bankasının son yıllarda yaptığı harcamalara ilişkin bir denetleme yapılması çağrısında da bulundu. Hafter güçleri, Merkez Bankasının petrol gelirlerini yalnızca Trablus hükümetinin lehine kullanacağını savunuyor.

Libya’daki en önemli petrol rafinerilerinin bulunduğu doğu bölgelerinde kontrolü elinde bulunduran Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu, petrol üretimine yeniden başlanmasını Ocak ayından beri bloke ediyor. Hafter, söz konusu hamleyle ülkenin batısını kontrolü altında bulunduran UMH üzerindeki baskıyı artırmayı amaçlıyor. Petrol üretiminin kesintiye uğraması nedeniyle ekonomik kaybın 6,5 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

UMH'ye bağlı Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC)

UMH’ye bağlı Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC)

NOC petrol ihracatına başlandığını duyurmuştu

UMH’e bağlı Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC) Cuma günü yaptığı açıklamada, ülkedeki çatışmalar nedeniyle yaklaşık altı aydır ara verilen petrol üretimi ve ihracatına yeniden başlandığını duyurmuş, ancak petrol üretiminin daha önceki seviyeye çıkmasının zaman alacağı belirtilmişti. Açıklamada ayrıca, Sidre limanından bir tankere ham varil yüklendiği bilgisi verilmişti.

Ahmed el Mismari ise Cuma günü İtalya’ya 730 bin varil ham petrol gönderilmesinin bir istisna olduğunu, limandaki depolarda bulunan petrolün azaltılması için buna izin verildiğini savundu.

Petrol ihraç yetkisi Ulusal Mutakabat Hükümeti’nde

Uluslararası anlaşmalar uyarınca Libya petrolünü ihraç etme yetkisi Birleşmiş Milletlerin meşru hükümet olarak tanıdığı UMH’da bulunuyor. Petrol sadece NOC üzerinden ihraç edilebiliyor ve gelirlerinin yine Trablus merkezli Libya Merkez Bankasına yatırılması gerekiyor.

Petrol ihracatı, Libya ekonomisinin bel kemiğini oluşturuyor. Ülkede kontrolü ele geçirmeye çalışan çeşitli güçler de Libya’da iç savaş patlak verdiğinden bu yana Afrika’nın en büyük rezervleri üzerinde etki sahibi olmaya çalışıyor.

Hafter güçleri geçen yıl Nisan ayında Trablus’u ele geçirmek için bir harekat başlatmıştı. Ancak UMH’nin, Türkiye’nin de verdiği destekle elini kuvvetlendirmesi üzerine, Hafter güçleri geri çekilmiş bulunuyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 13 Temmuz 2020]

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.