enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:36 Bakan Yılmaz Tunç, “Geciken adalet, adalet değildir”
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:19 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:13 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
00:12 Katil soykırımcı İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:11 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
00:10 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
00:09 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
00:08 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
00:07 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:05 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
00:03 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
00:02 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:02 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:01 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
11:34 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:06 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
00:08 Yazı & Tura Doğaçlama Tiyatro’da Yeni Soluk
00:07 Hava sıcaklıkları düşüyor mevsimin ilk karı düşecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

EGİFED ve EGİAD işbirliği ile ekonomi masaya yatırıldı

EGİFED ve EGİAD işbirliği ile ekonomi masaya yatırıldı
31.07.2024
A+
A-

“Global Finansal Piyasalar ve Türkiye Ekonomisinde Son Durum” başlıklı seminer, EGİFED – Ege Bölgesi Genç İş İnsanları Dernekleri Federasyonu ve EGİAD – Ege Genç İş İnsanları işbirliği ile EGİAD Dernek Merkezi’nde gerçekleşti.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Dr. Tolga Uysal’ın konuşmacı olduğu etkinliğe, EGİFED’e üye AKGİAD, BAGİAD, BANGİAD, DEGİAD, EGİAD, MAGİAD, NAZGİAD derneklerini temsilen Akhisar, Balıkesir, Bandırma, Denizli, İzmir, Manisa, Nazilli’den genç iş insanları katıldı.

Toplantıya EGİFED Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter ve EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer ev sahipliği yaptı.

Resim önizlemesi

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren EGİFED Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter, enflasyonun iş dünyası ve ekonomi üzerinde yarattığı olumsuz baskıya değinerek, sürdürülebilir ve adil bir büyüme modeline ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.

Katma değere dayalı üretimi ön planda tutan, ihracatı destekleyen bir ekonomi politikasının çıkış noktası olacağını ifade eden İlter, “Ülkemizde satın alım gücü oldukça düştü. Piyasa ahlakı zedelendi. İş dünyası fiyat tutturmada zorlanıyor. Enflasyon yüzde 10’lara indirilene kadar üretim ve ihracat rahatlamayacak. Vergi tabanı genişletilerek vergide adalet sağlanmalıdır. Kurumlarda bağımsız yapılanma, hukukun üstünlüğü, veri ve bilgiye dayalı ekonomik çalışmalardan taviz verilmemelidir. Bu temel taşları tüm kurumlara taşımalıyız. Doğru ve yetkin insan kaynağı olmayan bir ulusun, muasır medeniyet seviyesine ulaşması mümkün değil. Eğitim gibi alanlarda politikaların daha katılımcı şekilde oluşturulması gerekir. Ancak yenilikçi çözümlerle bu zorlukların üzerinden gelebiliriz.” dedi.

Resim önizlemesi

Dr. Tolga Uysal ise, dünya ve ülke ekonomi gündemindeki başlıklara değinerek ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi. FED’den Eylül ayına ilişkin ilk faiz indirimi sinyalinin geldiğine değinen Uysal, ABD’de Trump’a suikast girişimi ve Biden’ın Başkanlık yarışından çekilmesi gelişmelerine dikkat çekti.

Uysal, “Trump’ın oy oranı bu saldırı sonrası arttı. Kazanma olasılığı da yüzde 60’dan yüzde 66’ya çıktı. Ancak Biden’ın çekilmesi ve Harris’in aday olması, Trump’un kazanma olasılığını düşürdü.” dedi.

Küresel büyümede 2024 yılında sınırlı bir artış gözlemlendiğini de ifade eden Uysal, Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa’da özellikle Almanya’da büyüme oranlarını olumsuz etkilediğine de vurgu yaptı.

Resim önizlemesi

Dr. Tolga Uysal, Amerika’nın bu süreçten karlı çıktığını ve büyüme oranlarını koruduğunu hatırlatarak, “Türkiye’nin büyüme tahmini ise IMF tarafından 2024 için yüzde 3,6; 2025 için yüzde 2,7. Türkiye’de TÜFE oranı Mayıs ayında 75,45, Haziran ayında yüzde 71,6 oldu. Rakamlar enflasyonun düşüş sürecine girdiğini gösteriyor, ancak Eylül ayındaki enflasyon rakamları düşüşle ilgili esas gösterge olacak.” dedi.

G-20 ülkelerinin enflasyon oranlarında düşüşün devam ettiğini belirten Uysal, buna rağmen Dünya’da küresel enflasyonun hedeflerin üzerinde seyrettiğini vurguladı.

Türkiye’de dezenflasyonun yılın 2. yarısında başlamasının öngörüldüğünü ifade eden Uysal, enflasyon yönelik yapılan Merkez Bankası tahminlerinin 2024 yıl sonu için yüzde 38, 2025 yıl sonu için yüzde 14 ve 2026 yıl sonu için yüzde 9 olduğunu kaydetti.

Gazeteci* Ebru DÖN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.