enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Hollanda Merkez Bankası Başkanlığı’na Türk aday : Pınar ABAY

Hollanda Merkez Bankası Başkanlığı’na Türk aday : Pınar ABAY
20.02.2025
A+
A-

* Türkiye Merkez Bankası kurulurken, Atatürk’ün davet ettiği , Hollandalı Gerard Vissering’in kitabını yazan Mehmet Tütüncü, kitabın ilk sayısını şimdiki Genel Müdür Klaas Knot’a verdi.

* Hollanda’nın en büyük gazetesi De Telegraaf, yayınladığı haberde, iki ülke arasındaki Merkez Bankası ilişkilerini ele aldı.

(Haberin Hollandacası en altta
Nederlandse versie van het nieuws is onderaan)

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Afbeelding met windmolen, buitenshuis, hemel, gras Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.
İlhan KARAÇAY yazdı:

Hollanda’da 14 yıldır Merkez Bankası Genel Müdürlüğü’nü yürüten Klaas Knot’un yerini belki de bir Türk alacak.
Hollanda’da Merkez Bankası Genel Müdürleri, 7 yıllık süreler ile atanıyor. Merkez Bankası Genel Müdürlüğünü, ilk kez iki dönem yapan (14 yıl) ve Başbakanlardan sonra en ünlü ve yetkili olan Klaas Knot’un bu görevden ayrılacak olması, Hollanda gündeminde sık sık yer alıyor.

Knot’un yerine kimin atanacağı konusu da ülkede en çok konuşulan konulardan birisi.
Adaylar arasında dört isim dolaşıyor. Bu isimler, Barbara Baarsma, Sandra Philippen, Marieke Blom ve Pınar Abay.

Pinar Abay
Türkiye’de ING Bank’ın Genel Müdürlüğünü yaptıktan sonra, Hollanda’daki ING Bank’a atanan ve şimdi de Belçika ING Bank’ta Genel Müdürlük yapan Pınar Abay’ın, Klaas Knot’un yerini alacak adaylar arasındaki atanma şansının, Marieke Blom’dan sonra geldiği konuşuluyor.

ATATÜRK’ÜN DAVETİ
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Merkez Bankası kurulurken, Hollanda Merkez Bankası Genel Müdürü Gerard Vissering’i Türkiye’ye davet ettiğini ve Vissering’in hazırladığı raporun muhtevasını sizlere daha önceki bir haberimde sunmuştum. Gerard Vissering’in hazırladığı rapor, Türkiye’nin ekonomik durumu ve Merkez Bankası kurma süreci hakkında önemli bilgiler içeriyordu.

MEHMET TÜTÜNCÜ
Afbeelding met persoon, kleding, person, tekst Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.
Hollanda’daki araştırmacı Mehmet Tütüncü, Gerard Vissering’i konu alan, ‘Atatürk’ün Türkiyesi’ne Yolculuk’ kitabını, Merkez Bankası Klaas Knot’a hediye etti.

Afbeelding met kleding, persoon, Menselijk gezicht, glimlach Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.
Beraberinde Amsterdam Konsolosumuz Aslı Koç Kaya ve eşi Kâmile olduğu halde kitabını sunan Tütüncü, Hollanda’nın en büyük gazetesi De Telegraaf’a da konu oldu.
De Telegraaf gazetesi, ‘Knot’un selefi Türkiye Merkez Bankası’na yardım etmişti’ başlığı ile verdiği haberinde şunları yazmış:

Afbeelding met krant, tekst, Krantenpapier, Nieuws Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.

Hollanda Merkez Bankası (DNB) Başkanı Gerard Vissering (1865-1937), yaklaşık yüz yıl önce Türkiye’ye seyahat etti. Mustafa Kemal Atatürk tarafından genç cumhuriyetin Osmanlı İmparatorluğu’nun enkazından çıkarak kurduğu merkez bankası konusunda danışmanlık yapması için davet edildi.

Vissering, döneminin en önde gelen bankacı ve ekonomistlerinden biriydi. “Hollanda Merkez Bankası Başkanı olarak 1921’den 1931’e kadar, Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında gelen ekonomik krizler sırasında ülke ekonomisinin istikrar kazanmasında kilit bir rol oynadı.” diyen Mehmet Tütüncü, bu konuda bir kitap hazırladı.

Bu kitap “Atatürk’ün Türkiye’sine Yolculuk” adını taşıyor. Kitap, uzun süre gizli kalmış olan Vissering’in günlüğüne dayanıyor. Eserin bir kopyası, mevcut Merkez Bankası Genel Müdürü Klaas Knot’a Amsterdam’da takdim edildi. Knot’un selefi olan Vissering, yalnızca bir finans adamı değil, aynı zamanda uluslararası ilişkilerle de ilgilenen bir vizyonerdi.

Vissering’in Türkiye ile olan ilişkisi Atatürk’ün yeni devleti inşa etme çabalarıyla da yakından bağlantılıydı. Knot, geçen yıl Türkiye Merkez Bankası’nın yeni genel merkezinin açılışına katıldığında, Vissering’in 100 yıl önce verdiği tavsiyelerin bugün hâlâ geçerli olduğunu belirtti. “Onun tavsiyesi, merkez bankasının bağımsız ve güçlü olması gerektiğiydi.” dedi. “Bu, ekonomik istikrarın temel taşlarından biridir.”

                   *****************************

TURKSE KANDIDAAT VOOR HET PRESIDENSCHAP VAN DE NEDERLANDSE CENTRALE BANK: PINAR ABAY

Toen de Centrale Bank van Turkije werd opgericht, nodigde Atatürk de Nederlandse Gerard Vissering uit. Mehmet Tütüncü, die een boek over Vissering schreef, overhandigde het eerste exemplaar van dit boek aan de huidige directeur van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot.

De grootste krant van Nederland, De Telegraaf, publiceerde een artikel over de relaties tussen de centrale banken van beide landen.

Afbeelding met windmolen, buitenshuis, hemel, gras Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.
Geschreven door İlhan KARAÇAY:

Misschien wordt een Turkse de nieuwe president van De Nederlandsche Bank, die al 14 jaar onder leiding staat van Klaas Knot.

In Nederland worden de presidenten van de centrale bank benoemd voor een periode van zeven jaar. Klaas Knot, die als eerste twee termijnen (14 jaar) heeft gediend en na de premiers een van de bekendste en invloedrijkste personen in Nederland is, zal binnenkort aftreden. Dit onderwerp wordt veel besproken in Nederland.
De vraag wie Knot zal opvolgen, is een van de meest besproken onderwerpen in het land.
Er circuleren vier namen als mogelijke kandidaten: Barbara Baarsma, Sandra Philippen, Marieke Blom en Pınar Abay.

Pinar Abay

Na haar functie als algemeen directeur van ING Bank Turkije, werd Pınar Abay overgeplaatst naar ING Bank Nederland en is ze nu algemeen directeur van ING Bank België. Er wordt gezegd dat haar kans om benoemd te worden na Marieke Blom komt.

DE UITNODIGING VAN ATATÜRK

Bij de oprichting van de eerste Centrale Bank van de Republiek Turkije werd de Nederlandse centrale bankpresident Gerard Vissering uitgenodigd naar Turkije. In een eerder artikel heb ik de inhoud van het rapport dat hij voorbereidde en de economische situatie van Turkije destijds besproken. Dit rapport bevatte belangrijke informatie over de economische toestand van Turkije en het proces van de oprichting van de centrale bank.

MEHMET TÜTÜNCÜ

Afbeelding met persoon, kleding, person, tekst Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.

De Nederlandse onderzoeker Mehmet Tütüncü schonk zijn boek Reis naar Atatürks Turkije, dat over Gerard Vissering gaat, aan Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank.

Afbeelding met kleding, persoon, Menselijk gezicht, glimlach Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.
Samen met de Turkse consul in Amsterdam, Aslı Koç Kaya, Corina Ruhe van DNB en haar echtgenoot, overhandigde Tütüncü het boek en kreeg hiermee aandacht in De Telegraaf.

De Telegraaf publiceerde het artikel onder de kop “De voorganger van Knot hielp de Turkse Centrale Bank” en schreef het volgende:

Afbeelding met krant, tekst, Krantenpapier, Nieuws Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.

De president van De Nederlandsche Bank (DNB), Gerard Vissering (1865-1937), reisde bijna honderd jaar geleden naar Turkije. Hij werd door Mustafa Kemal Atatürk uitgenodigd om advies te geven over de oprichting van een centrale bank voor de jonge republiek, die was voortgekomen uit de puinhopen van het Ottomaanse Rijk.

Vissering was een van de meest vooraanstaande bankiers en economen van zijn tijd. Mehmet Tütüncü verklaarde: “Als president van De Nederlandsche Bank van 1921 tot 1931 speelde hij een cruciale rol bij het stabiliseren van de economie van Nederland tijdens en na de Eerste Wereldoorlog.” Over dit onderwerp schreef hij een boek.

Dit boek, getiteld Reis naar Atatürks Turkije, is gebaseerd op het dagboek van Vissering, dat lange tijd verborgen bleef. Een exemplaar van het werk werd in Amsterdam overhandigd aan de huidige president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot.

De voorganger van Knot, Vissering, was niet alleen een financieel expert, maar ook een visionair met interesse in internationale betrekkingen. Zijn betrokkenheid bij Turkije was nauw verbonden met Atatürks inspanningen om een nieuwe staat op te bouwen.

Toen Knot vorig jaar de opening van het nieuwe hoofdkantoor van de Turkse Centrale Bank bijwoonde, benadrukte hij dat de adviezen van Vissering van honderd jaar geleden nog steeds relevant zijn. Hij zei: “Zijn advies was dat een centrale bank onafhankelijk en sterk moet zijn. Dit is een van de fundamenten van economische stabiliteit.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.