enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:39 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:14 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:05 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:55 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
00:07 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
00:06 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:05 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
00:05 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:04 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
00:03 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:03 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:01 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
00:01 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
12:42 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:01 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:45 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:24 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
00:06 Irak’ın kuzeyinde 3 terörist etkisiz hale getirildi
00:05 Birleşmiş Milletler’in (BM) Gıda İsraf Endeksi Raporu’na göre, dünyada her yıl 1,05 milyar ton gıda israf ediliyor
00:05 Mahkeme ev giderlerine katılmayan eşi tam kusurlu buldu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmeler

Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmeler
26.02.2024
A+
A-

Hava aracının uçuşa elverişlilik sertifikasında, uçuş el kitabında veya diğer resmî kayıtlarda belirtilen kalkışa elverişli azami ağırlığıdır.

TÜHA /TÜRKUAZ  İnternational News Agency

İHA ve SİHA’lar Yerli Ateşleme Sistemi Parçalarıyla Harekete Geçiyor: Opaş Otomotiv 1974’ten beri Türk otomotiv sanayine, savunma sanayi ve silahlı kuvvetlerinin araçlarına hizmet ediyor. Kuruluşundan bugüne otomotiv yedek parça sektöründe after market ve ana sanayi firmalara ürünler sunan firma, ateşleme sistemleriyle başlayan ürün gamına zamanla sensörleri ve farklı teknolojik ürünleri de eklemiş. Başta Almanya olmak üzere 40’a yakın ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen Opaş Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Nurgül Uras, “Otomotiv sektöründen sonra ürünlerimizi otobüs, traktör gibi ağır vasıtalar ile savunma sanayinde de kullanabileceğimizi fark ettik. Bu vesileyle SAHA EXPO Fuarına katılarak yaptığımız gözlemler sonucu otomotiv sektörünün savunma sanayi ile iç içe olduğunu keşfettik. Sektörden birçok firma ile çalışmaya başladık. Özellikle İHA ve SİHA’lar için elektrik elektronik ateşleme sistemlerinde kullanılan parçaları tedarik etmekteyiz. Savunma sanayinin öncü firmalarına tedarik desteği sağlamaktayız.

Milli muharip uçak KAAN ilk uçuşunu yaptı: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından yürütülen Türkiye’nin en önemli teknoloji projelerinden KAAN, ilk uçuşunu yaptı.

  • Uçuş öncesinde fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testleri gibi aşamaları tamamlayan KAAN, son olarak pistte yavaş ve hızlı taksi testlerini gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye, kendi 5. nesil savaş uçağını üretme yolunda çok kritik bir eşiği daha geride bıraktı. Bugün milli muharip uçağımız KAAN ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.” dedi.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil: KAAN, F-22 ve F-35’ten üst teknoloji: Milli Muharip Uçak KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirerek Türkiye’ye tarihi bir gururu yaşattı. Katıldığı yayında açıklamalarda bulunan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, ‘KAAN, F-22 ve F-35’ten üst teknoloji. Zorun zorunu yaptık. Teknolojiyi seçerken F-22 ve F-35’ten daha üst teknolojiyi seçtik.’ dedi.

Kotil, “Zorun zorunu yaptık. Teknolojiyi seçerken F-22 ve F-35’ten daha üst teknolojiyi seçtik.” dedi.

“KAAN, F-22 ve F-35’ten üst teknoloji” ifadelerini kullanan Kotil, “5. Nesil uçak yapabilen 4 ülkeden biriyiz.” ifadelerinde bulundu. Temel Kotil, KAAN’ın Türkiye’nin şimdiye kadar yaptığı en komplike savaş cihazı olduğunu vurguladı, “KAAN, var olan bütün uçaklarla savaşabilecek seviyede.” ifadelerini kullandı. Kotil, KAAN için 17 bin TUSAŞ çalışanının büyük emek verdiğini söyledi. Temel Kotil, “Uçağı 2028’de teslim etmeyi planlıyoruz. KAAN, dünyada bu kadar kısa sürede yapılan en başarılı proje.” dedi.

Milli savaş uçağı KAAN, ASELSAN ile “BİLGE KAAN” olacakASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, geliştirdikleri teknolojilerle milli muharip uçak KAAN’ı “BİLGE KAAN” yapacaklarını belirtti.

  • ASELSAN’ın misyonunun KAAN’ı “BİLGE KAAN” yapmak” olduğunu vurgulayan Akyol, “Çelik kanatlar, Türk mühendisliğinin rüzgarı ve oyun değiştiren teknolojilerle en yükseklere ulaşacak. Arkasında nasıl bir gayret ve fedakarlık olduğuna bizzat şahidiz. Gece gündüz çalışan, KAAN’ı çok daha ileri teknolojik seviyelere taşıyacak olan başta Türk Havacılık Uzay Sanayii’ndeki çalışma arkadaşlarımızı, ASELSAN mühendislerimizi ve teknik ekiplerimizi, emeği geçen bütün paydaşları tebrik ederim. İstiklal ve istikbalimiz için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Savunma ve havacılık KOBİ’leri KAAN için göreve hazırTürk savunma sanayisine katkı sağlayan KOBİ’ler hem milli muharip uçak KAAN’a güç katacak hem de bu süreçte yeteneklerini artıracak. Ostim Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) Yönetim Kurulu Başkanı ve DORA Makina Genel Müdürü İbrahim Yarsan, KAAN’ın ilk uçuşunun, ülkenin bu aşamalara gelmesinin gurur verici olduğunu söyledi.

  • OSSA olarak birçok KOBİ’yi bünyelerinde barındırdıklarına işaret eden Yarsan, KAAN projesinin KOBİ’lere zor görevlerin, yapılması gereken birçok işin olduğunu göstereceğini belirtti.

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu: Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

  • Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Bayraktar AKINCI, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilen testte ilk kez Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 ile uçtu.
  • İcra edilen test kapsamında ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi Entegrasyonu başarıyla yapıld

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır “Birkaç ay içinde TÜRKSAT 6A’yı uzaya göndereceğiz“: Bakan Kacır, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) öğrencileriyle GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde bir araya geldiği programa katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, “TÜRKSAT 6A ilk milli haberleşme uydumuz olacak. Birkaç ay içinde TÜRKSAT 6A’yı uzaya gönderecek ve bu kabiliyete sahip 10 ülkeden biri olacağız. Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonunu gerçekleştirdiğini belirterek, “Bu bir ilkti ama asla son olmayacak.” dedi.

Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunu ilan ettiklerinde Gezeravcı’nın uzaydan dönüşünde 81 ili ziyaret edeceğinin sözünü verdiklerini dile getiren Kacır, Gezeravcı’nın Konya’dan sonra Gaziantep’te gençlerle buluştuğunu söyledi.

Milli yazılım havacılıkta ezberleri bozacak: Türk mühendisleri, dünya havacılığının ortak dil geliştirme çabalarına katkı sağlayacak yazılım geliştirdi.

  • Havacılık alanındaki çözümleri ve uluslararası alandaki ihracat başarılarıyla dikkati çeken Haritaevi Havacılık Mühendislik AŞ, havacılık bilgilerini tek bir formatta toplayarak bilgilerin okunabilirliğini, dijitalleşmesini ve kolay dağıtılmasını sağlayan Havacılık Bilgi Değişim Modeli’ni (AIXM) gündemine aldı.
  • Bu bilgiler; engeller, havalimanı ve heliport alanları, rotalar, hava sahaları, prosedürler gibi katmanlardan oluşuyor. AIXM formatlı veriler XML tabanlı olarak oluşturuluyor ve otoriteler (ICAO, RTCA, Eurocontrol) tarafından sürekli olarak geliştiriliyor. AIXM, 5. sürümle beraber Coğrafi İşaretleme Dili formatını da destekliyor.

Yerli batarya üretimiyle Türkiye yeni mesleklerle tanıştı: Türk savunma sanayisinin yerli pil ve batarya konusunda yaptığı yatırımlar ülkenin bazı mesleklerle tanışmasını sağladı.

  • ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ahmet Turan Özdemir, şirketin 1981 yılında Kıbrıs Barış Harekatı’ndan alınan dersler neticesinde ordunun enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulduğunu söyledi.
  • 1984 yılında ilk defa şarj edilebilir nikel kadmiyum pil üretimi, 1985’te telsiz bataryası, 1993’te havacılık aküleri yaptıklarını anlatan Özdemir, 2015 yılında pil tasarımı ve üretimi için AR-GE faaliyetlerine başladıklarını, 2022 yılında da yeni fabrikalarını devreye alıp pil seri üretimi gerçekleştirdiklerini belirtti.

Türk savunma sanayisinin ihracat şampiyonu Bayraktar AKINCI: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen yüksek irtifa, uzun havada kalış süresi ve geniş faydalı yük seçeneğiyle önemli operasyonel kabiliyetler sunan Bayraktar AKINCI TİHA, sektörün en önemli ihracat markalarından biri haline geldi.

  • Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), kendine özgü bükümlü kanat yapısı ve 20 metrelik kanat açıklığıyla çok sayıda milli akıllı mühimmatla görev yapabilecek şekilde tasarlandı.
  • Bayraktar AKINCI, özgün yapay zeka sistemi sayesinde, daha akıllı ve çevresel koşulların daha da farkında bir platform olarak kullanıcılarına ileri uçuş ve teşhis fonksiyonları sunuyor.

TUSAŞ’ın Kahramanmaraş’ta uçak parçası üretecek tesisi açıldı: Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yapımı tamamlanan TUSAŞ Havacılık Yapısalları Üretim Tesisi törenle hizmete açıldı.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, açılışta, bir ülkenin ilerleyişindeki en büyük göstergenin sanayi ve teknoloji olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, “Ülkemiz artık teknoloji ithal eden değil, teknoloji ihraç eden bir ülke konumuna doğru emin adımlarla yürümeye devam etmektedir.” dedi.

Görgün, Türk savunma sanayi ekosisteminin asrın felaketinin ilk anından itibaren gerek gönüllü insan gücü, gerek teknik donanım, gerekse de yatırımlarıyla milletin hizmetinde olduğunu hatırlattı.

ROKETSAN, yerli mikro uydu fırlatma sistemi ile milli uyduyu yörüngeye yerleştirmeyi hedefliyorİkinci, Antalya’daki Belek Turizm Merkezi’nde düzenlenen “Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı”nda, ROKETSAN olarak Türkiye’nin uzaya bağımsız erişimini sağlamak için de çaba gösterdiklerini kaydetti.

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, “Amacımız mikro uydu fırlatma sistemi ile 100 kilogramlık kendi yaptığımız bir uyduyu yörüngeye yerleştirmek.” dedi.

  • Türkiye’nin uzay yarışında rekabet edecek aşamaya gelmesi için teknoloji geliştirdiklerini aktaran İkinci, “Amacımız mikro uydu fırlatma sistemi ile 100 kilogramlık kendi yaptığımız bir uyduyu yörüngeye yerleştirmek. Ülkemizin uzay yarışında var olduğunu göstermesi, uzaydaki ekonomik potansiyeli değere çevirecek teknolojilerin geliştirilmesi bizim için çok kritik.” dedi.

Milli lazer silahı yerli yeteneklerle daha da gelişecek: Türk savunma sanayisi bünyesinde, neredeyse tümüyle yerli imkanlarla geliştirilen yenilikçi silah sistemi ALKA, özellikle KOBİ’lerin de sorumluluk üstlenmesiyle daha da gelişecek.

  • ROKETSAN Yenilikçi Sistemler Direktörlüğü İleri Sistemler Müdürü Dr. Seyit Tunç, Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi (TSSK) tarafından düzenlenen 8. Proje Pazarı ve İş Birliği Zirvesi’nde “Savunma Sanayiinde Ar-Ge, İnovasyon ve Yenilikçi Çözümler” başlığı altında bugünün ve geleceğin muharebe alanında fark yaratacak yaklaşımlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
  • Sanayi devri ürünlerinin sahada çaresiz kaldığı, bunun özellikle Ukrayna-Rusya savaşında somut şekilde görüldüğü ve asimetrik tehditlerin can yaktığı tespitlerine atıfta bulunan Tunç, dijital çağa uygun ürünler geliştirilmesi ve bunun için atılması gereken adımlara işaret etti.

TEKNOFEST 2024 teknoloji yarışmalarına başvuru süresi uzatıldı: TEKNOFEST 2024 teknoloji yarışmalarına başvuru süresi 29 Şubat’a uzatıldı. TEKNOFEST’ten yapılan açıklamaya göre, TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen dünyanın en büyük teknoloji yarışmalarına gösterilen yoğun ilgi ve talep nedeniyle başvuru süresi 29 Şubat 2024 tarihine uzatıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.