enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:30 Ankara ATO’da sanatseverler kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
00:36 Bakan Yılmaz Tunç, “Geciken adalet, adalet değildir”
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:19 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:13 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
00:12 Katil soykırımcı İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:11 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
00:10 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
00:09 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
00:08 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
00:07 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:05 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
00:03 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
00:02 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:02 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:01 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
11:34 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:06 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
00:08 Yazı & Tura Doğaçlama Tiyatro’da Yeni Soluk
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İran’ın İsrail’e Yönelik Saldırılarının Muhtemel Sonuçları

İran’ın İsrail’e Yönelik Saldırılarının Muhtemel Sonuçları
26.05.2024
A+
A-

İran, İsrail’e gerçekleştirdiği “Gerçek Vaat” operasyonunda hangi silah sistemlerini kullandı?

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

Sibel DÜZ, SETA Araştırmacı

İran’ın “Gerçek Vaat” olarak adlandırdığı, İsrail’in Şam’daki İran Konsolosluğuna düzenlediği saldırıya misilleme olarak gerçekleştirdiği saldırıda insansız hava araçları (İHA), seyir füzeleri ve balistik füzelerin koordineli bir şekilde kullanıldığı görülüyor.

Bazı uzmanlar tarafından benzer bir saldırı modelinin, Rusya tarafından Ukrayna’da tatbik edildiği ve İran’ın da bu saldırı modelini örnek aldığı iddia edildi. Fakat Rusya-Ukrayna gerginliğinden çok daha önce 2019’da Suudi Arabistan’ın doğusunda Abkayk ve Hureys petrol sahalarında devlete ait olan Suudi Aramco Petrol İşleme Tesislerine düzenlenen saldırıda da İran yapımı İHA ve seyir füzelerinin müşterek kullanıldığı bir saldırı modeli tatbik edilmişti.

İran’ın İsrail’i hedef aldığı saldırıda İHA’lar ve seyir füzelerinin İsrail hava sahasına giremeden İsrail ve müttefikleri tarafından etkisiz hale getirildiği, balistik füzelerden ise beşinin Nevatim Hava Üssü’ne ve dördünün de Negev Hava Üssü’ne isabet ettiği İsrailli kaynaklar tarafından dile getirildi.

İran’ın saldırıda 185 adet Şahid-136 İHA, 36 adet 1.650 kilometre menzilli karadan karaya seyir füzesi Paveh ve 110 adet 2000’lerin başlarında farklı versiyonlarda geliştirilen Gadır füzesi, sıvı yakıtlı ve orta menzilli Emad balistik füzesi, 2019’da tanıtılan Dezful orta menzilli balistik füzesi ve hava savunma sistemlerine karşı yüksek manevra kabiliyetine sahip olduğu da iddia edilen 1.450 kilometre menzilli Hayber Şekan füzesini kullandığı açık kaynaklardan doğrulandı.

Balistik füzeler daha büyük savaş başlıklarına sahip olduğu için yüksek kinetik enerji ortaya çıkarmaktadır. Bu da büyük, hayati ve yüksek değerli hedeflerin etkisiz hale getirilmesine olanak sağlamaktadır. Katmanlı bir hava savunma sisteminin olmadığı bir İsrail’de tablo çok daha farklı olabilirdi fakat söz konusu saldırıda İran’ın İsrail’e yönelik tehdit oluşturabilme kabiliyeti olduğunu gösterebilmesinin yanında İsrail’in maddi kaynaklarını zayıflattığı da ifade edilebilir.

Örneğin Hayber Şekan’ın önleme (interceptor) füzelerinin enerjisinin büyük miktarını rota düzeltmelerine harcamaya zorlayarak füze savunmalarına karşı koymada etkili manevra yaptığı bilinmektedir.

İsrail 1,3 milyar değerinde önleme füzesi kullanırken İran ise dünyanın en düşük maliyetli uzun menzilli kara saldırı seyir füzesi olan Paveh’i kullandı. Şahid droneları gibi Paveh füzeleri de daha az korunan saldırı lokasyonlarına gönderilerek İsrail’i kaynaklarını genişletmeye zorlayabildi.

***

Yazar hakkında

Sibel Düz

Araştırmacı
Ortadoğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olan Düz 2014’te SETA Vakfı’nda araştırma asistanı olarak çalışmaya başlamıştır. 2019’da başlatılan ve halen faaliyetlerini sürdüren Terörizm Analiz Platformu (TAP) adlı veri tabanı ve web sitesinin proje koordinatörlüğünü yürütmektedir. 2021’den itibaren SETA’da araştırmacı olarak çalışmaktadır. SETA’nın yayımladığı “The Ascension of Turkey as a Drone Power: History, Strategy, and Geopolitical Implications”, “Unpacking the Debate on Turkish Drones” ve “Remote Control: Aerial Elimination of the PKK’s Terrorist Leaders and Operatives” adlı raporları kaleme almıştır. Askeri teknoloji ve strateji, terörizm ve ayaklanmayla mücadele ile insansız sistemler alanlarında araştırmalarını sürdürmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.