IRENA: Hidrojen 2050’ye kadar küresel enerji talebinin yüzde 12’sini karşılayacak!
ANKARA – TÜHA HABER / Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), hidrojenin 2050 yılına kadar küresel enerji kullanımının yüzde 12’sini karşılayacağını öngörüyor.
IRENA’nın “Enerji Dönüşümünün Jeopolitiği: Hidrojen Faktörü” adlı yeni raporuna göre, küresel hidrojen ekonomisinin hızlı büyümesi, yeni bir karşılıklı bağımlılık dalgasına yol açan önemli jeoekonomik ve jeopolitik değişimler getirebilir.
Rapor, hidrojenin enerji ticaretinin coğrafyasını değiştirdiğini ve enerji ilişkilerini bölgeselleştirdiğini ve geleneksel petrol ve gaz ticareti azaldıkça hidrojenin üretimi ve kullanımı üzerine kurulu yeni jeopolitik etki merkezlerinin ortaya çıkacağını öngörüyor.
IRENA raporunda, iklim aciliyeti ve ülkelerin net sıfır emisyon taahhütlerine bağlı olarak hidrojenin 2050 yılına kadar küresel enerji kullanımının yüzde 12’sini oluşturabileceğini tahmin ediyor.
Raporda, 2050 yılına kadar hidrojenin yüzde 30’undan fazlasının sınırlar arasında ticaretinin yapılabileceğini tahmin edilirken, geleneksel olarak enerji ticareti yapmayan ülkeler, hidrojen etrafında ikili enerji ilişkileri kuracak.
Rapora göre, ucuz yenilenebilir elektrik üretebilen ülkelerin, rekabetçi yeşil hidrojen üretmek için en iyi konumda olacakları belirtilirken, temiz hidrojenin jeopolitiği muhtemelen farklı aşamalarda ortaya çıkacak.
Rapor, 2020’lerin teknoloji liderliği için büyük bir yarış olduğunu belirtiyor ancak talebin yalnızca 2030’ların ortalarında başlaması bekleniyor. O zamana kadar yeşil hidrojen, küresel olarak fosil yakıtlı hidrojenle maliyet rekabeti yapacak ve Çin, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerde daha da erken gerçekleşmeye hazır olacak.
Ayrıca, yenilenebilir enerji potansiyeli yüksek olan ülkeler, potansiyellerini enerji yoğun endüstrileri çekmek için kullanarak yeşil sanayileşme bölgeleri haline gelebilir.
Yeşil hidrojen, ithalat bağımlılığını, fiyat oynaklığını azaltıp, enerji sisteminin esnekliğini artırarak enerji bağımsızlığını, güvenliğini ve esnekliğini güçlendirebilir.
[TÜHA Haber Ajansı, 19 Ocak 2022]