enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:51 İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yönetimine yarın yapılacak yılın 3. Faiz kararı öncesinde önemli bir öneride bulundu…
22:28 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararının Genel Kurul’da okutulmasına tepki gösterdi…
22:10 Kalp krizi geçiren DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, uzun süren bir ameliyatın ardından yoğun bakıma alındı…
20:07 Rümeysa Öztürk davasında yargıçtan “anayasa krizi” uyarısı…
19:35 TBMM’de okunan AYM’nin Can Atalay kararı AK Parti’yi kızdırdı…
10:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “25 Bin Öğretmen Atama” Müjdesi…
10:18 Resmi Gazete’de bugün! (16 Nisan 2025 Resmi Gazete kararları)
09:46 ‘Klasik’ Trump Elini Gösterdi
09:38 Esed rejimi ailesini, sağlığını ve en güzel yıllarını çaldı: Türkiye’ye sığınan bir gencin hikayesi…
09:37 Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, “Özka Lastik Kartepe’yi mahvedecek!”
09:20 Gazze’de açlık ve susuzluk kol geziyor…
08:18 Bayramda Elektrikli Yolculuklara Yoğun İlgi: EN YAKIT, Sürücülerin Yol Arkadaşı Oldu!…
08:11 Terörsüz Türkiye Hedefinde Gelinen Süreç ve Sonrası
08:11 Trump – Netanyahu Görüşmesi ve Muhtemel Senaryolar
07:54 Payten ve Paratika, Agora Fintech’te yerini alıyor
07:52 Myanmar’da Ölümcül Depremin Ardından Milyonlarca Çocuk Risk
07:51 Trafik kazalarında rekoru hiçbir ülkeye kaptırmıyoruz
07:42 Diplomasiyi Yeniden Sahiplenmek
07:42 Almanya’da Yeni Koalisyonun Öncelikleri ve Türkiye ile İş Birliği, SETA’nın Analiz çalışmasında mercek altında…
09:23 “Yeni Filistin için mekansal vizyon”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İspanya’nın Türkiye ile Suriye İş Birliği: Avrupa’da Farklı Bir Ses

İspanya’nın Türkiye ile Suriye İş Birliği: Avrupa’da Farklı Bir Ses
25.01.2025
A+
A-

Avrupa ülkeleri genelinde Türkiye’nin Suriye’deki rolüne dair rahatsızlıklar dile getirilirken, İspanya’nın Türkiye ile iş birliği yönündeki kararlı ve destekleyici tutumu dikkat çekiyor.

-Sümer Esin ŞENYURT-

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi (TUDPAM) Dış Politika Uzmanı Sümer Esin ŞENYURT, İspanya’nın Türkiye ile Suriye İş Birliği konusunu değerlendirerek,  İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares’in açıklamalarının, iki ülke arasındaki stratejik iş birliğinin Ortadoğu politikalarında yeni bir çerçeve sunabileceğini gösterdiğini açıkladı.

Türkiye-İspanya Stratejik Ortaklığı

Bakan Albares’ın, Türkiye’yi “birinci sınıf ortak” ve “stratejik bir müttefik” olarak nitelendirerek, Türkiye’nin Ortadoğu’daki etkinliğine büyük değer verdiklerini belirten Sümer Esin ŞENYURT,  özellikle Filistin meselesi başta olmak üzere iki ülke arasında birçok alanda ortak yaklaşımların sergilendiğine ve Suriye konusundaki iş birliğinin ise bu ortaklığın daha da derinleşmesini sağlayabileceğine dikkat çekiyor.

İstikrarlı ve Kapsayıcı Bir Suriye Hedefi

(TUDPAM) Dış Politika Uzmanı ŞENYURT,  Albares’in açıklamalarında vurguladığı “istikrarlı, barışçıl ve kapsayıcı bir Suriye” vizyonunun, Türkiye’nin bölgedeki hedefleriyle örtüştüğünü ve Türkiye’nin Suriye’deki varlığının bölgesel istikrar için kritik önemde olduğunu belirttiğini ifade ediyor.

İspanyol Bakanın, Avrupa Birliği’nin de bu süreçte Türkiye ile güçlerini birleştirmesi gerektiğinin altını çizdiğini dile getiren Sümer Esin ŞENYURT, bu yaklaşımın, Avrupa’nın diğer ülkelerinden farklı bir pozisyon alarak, Türkiye’nin bölgedeki rolünü destekleyen bir strateji sunduğuna işaret etti.

Egemenlik ve Dış Müdahale Karşıtlığı

(TUDPAM) Dış Politika Uzmanı Sümer Esin ŞENYURT,  İspanya’nın Suriye’ye ilişkin politikasının, egemen bir devletin yeniden inşasını savunurken, bölgedeki tüm dış müdahalelere karşı durmayı içerdiğini ve Albares’ın, herhangi bir yabancı gücün Suriye’de bulunmasına karşı olduklarını açıkça ifade ederken, bu durumun “barış, istikrar ve refah” hedefleriyle ilişkilendirdiğini ve bu duruşun, İsrail’in Suriye’deki genişleyen işgaline karşı alınan tutumla da desteklendiğine vurgu yaptı.

Türkiye-İspanya İşbirliğinin Avrupa’ya Yansıması

İspanya’nın Türkiye ile bu derece yakın bir iş birliği geliştirmesinin, Avrupa’daki genel tutumdan farklılaşan bir politika izlediğini gösterdiğini hatırlatan Sümer Esin ŞENYURT,  Almanya, Fransa ve Belçika gibi ülkelerin Türkiye’ye mesafeli yaklaşımıyla karşılaştırıldığında, İspanya’nın desteğinin, Avrupa içinde Türkiye’nin rolüne dair daha dengeli bir bakış açısının benimsenebileceğini ortaya koyduğunu açıkladı.

Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi (TUDPAM) Dış Politika Uzmanı Sümer Esin ŞENYURT, İspanya’nın Türkiye ile Suriye İş Birliği: Avrupa’da Farklı Bir Ses başlıklı yazısının değerlendirilmesinin ‘Sonuç‘ bölümünde, İspanya’nın Türkiye ile Suriye konusunda olağanüstü iş birliği hedefinin, bölgesel istikrar ve barış için önemli bir adım olarak değerlendirilebileceğinin altını çizdi.

“Bu iş birliği hem Ortadoğu’daki siyasi denklemleri etkileyebilir hem de Avrupa içinde Türkiye’nin stratejik önemine dair daha olumlu bir algının oluşmasına katkı sağlayabilir” diyen Sümer Esin ŞENYURT, İspanya’nın bu kararlı tutumunun, bölgesel ve uluslararası siyasette önemli bir etki yaratma potansiyeline sahip olduğunu kaydetti.

***

Yazar hakkında

Sümer Esin Şenyurt, TED Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olmuştur. Temmuz 2023’te Wroclaw Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler ve Küresel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamış ve tezini tam notla teslim etmiştir. Şu anda Polonya’da Silesia Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde doktora çalışmalarını sürdürmektedir.

Eğitim ve profesyonel kariyeri boyunca edindiği bilgi ve deneyimlerle, 2019-2020 akademik yılında TED Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisans öğrenci asistanı olarak görev yapmıştır. Lisans eğitimi sırasında akademik etkinliklere aktif katılım göstermiş, Tokyo, Paris ve New York gibi şehirlerde düzenlenen uluslararası konferanslarda bildiriler sunmuştur.

Staj deneyimleri arasında Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı Dış Temsilcilikler ve Uluslararası Faaliyetler Genel Müdürlüğü’nde zorunlu staj, Dış Politika Enstitüsü’nde Türk Dış Politikası Programı ve TUİÇ Akademi’nin Avrupa Çalışmaları Programı bulunmaktadır. Ayrıca, Ekim 2020’de KAGİDER (Kadın Girişimciler Derneği) tarafından düzenlenen “Geleceğin Kadın Liderleri” eğitim programını başarıyla tamamlamıştır.

2022 yılında Koç Üniversitesi MA-CSSL’de araştırmacı olarak görev almış ve bu süreçte araştırma yöntemleri ile akademik çalışmalar konusunda önemli deneyimler edinmiştir. Akademik kariyeri boyunca birçok makale yayımlayan Şenyurt, bu yayınlarıyla ulusal ve uluslararası akademik literatüre katkıda bulunmuş ve çalışmalarında özellikle Polonya, dış politika, siyasal katılım ve göç konularına odaklanmıştır.

Şenyurt, akademik ve profesyonel kariyerine yönelik hedefleri doğrultusunda, uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi alanlarında kendini geliştirmeye ve bu alanlarda etkin çalışmalar üretmeye devam etmektedir.

Mail: sumer.senyurt@us.edu.pl

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.