İstanbul Erenköy Kız Lisesi’nin Yeni Okul Binalarında Mekanlara Ülke Tarihinde İz Bırakan Öncü Mezunların ve Efsane Öğretmenlerin Adı Veriliyor
İSTANBUL-TÜHA HABER / Türkiye’nin en eski kız okullarından biri olarak 1911’de İnas Numune Mektebi adıyla açılan ve kadınların yüksek düzeyde eğitim alması amacıyla 1916’da “Sultani” olarak lise eğitimine geçen Erenköy Kız Lisesi, deprem güvenliği nedeniyle yeniden yapılan yeni modern kampüsünde eğitime devam ediyor.
“Okulumuzda İz Bırakanlar”
Erenköy Kız Lisesi mezunlarının kurduğu Erenköy Kız Liseliler Derneği, okulun deprem güvenliği nedeniyle yeniden yapılan modern kampüsünde, lise yönetimi ile ortaklaşa projelendirdiği “Okulumuzda İz Bırakanlar” çalışmasının açılışı lisenin konferans salonunda yapılan bir törenle gerçekleştirildi.
Açılışta mesleki yaşamlarında önemli “ilk”ler başarmış 54 Erenköy Kız Lisesi Mezunu öncü kadın ve onları yetiştiren efsane öğretmenleri tanıtılarak okul mekanlarına isimlerinin verilmesi oldu.
Bu projenin açılış töreninin, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 87. yıl dönümü ve Dünya Kadın Hakları Günü’ne de denk gelmesi daha da anlamlı kılmış olması.
NESİLDEN NESİLE AKTARILAN RUH
Projeyi hayata geçiren Erenköy Kız Liseliler Derneği dönem başkanı Zeynep Sözmen, Cumhuriyet kurulmadan lise eğitimi vermeye başlayan EKL’nin o ilk mezunlarından günümüze kadar, okulda nesilden nesile aktarılan ruhla yetişen, mesleki çalışmalarıyla örnek olan pek çok kadının ortak noktasının hala korunduğunun, yaşatıldığının canlı kanıtları olarak ülkemizin en başarılı öykü, roman ve senaryo yazarlarından Ayfer Tunç’un adının okul kütüpanesine, robotik kodlama alanında öncü çalışmalarıyla tanınan uluslararası ödüllü bilim insanı Prof.Dr. Sırma Çekirdek Yavuz’un adının ise teknoloji sınıfına verildi.
1979’da EKL müzik öğretmeni olarak atandığında çalışır durumda piyanosu olmayan Erenköy Kız Lisesi’nde görev yaptığı 20 yılda liseye 100 kişilik çok sesli koro kazandıran, çalıştırdığı koroyla ödülden ödüle koşan, 200 müzisyen, müzik öğretmeni, sanatçı ve akademisyenin yetişmesini sağlayan efsane müzik öğretmeni İmdat Halvaşı’nın adı ise lisenin koro çalışma odasında yaşayacak.
Zeynep Sözmen, EKL camiası için önemli isimleri yapılan açılış töreniyle kamuoyu ile buluşturmayı ve genç nesil EKL’lilere tanıştırmayı hedeflediklerini belirtti.
ZAMANDA YOLCULUK: GEÇMİŞTEN GELECEĞE EKL’nde İZ BIRAKANLAR
Lisenin vefat eden öncü mezunlarının adının yaşatıldığı “Okulumuzda İz Bırakanlar” projesinde dersliklere adları verilen 54 kişi arasında Erenköy Kız Lisesi’nden mezun Türkiye’nin ilk kadın gökbilimcisi ve kadın dekanı Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan, Antarktika’da bir çukura adı verilen fizikçi Prof.Dr.Serap Tilav, ilk kadın kimyagerlerden Melahat Yönet, ismi Türkiye’nin en uzun 2. karayolu tüneline verilen Nefise Akçelik, ünlü oyuncu Nisa Serezli, Arkeolog Prof. Dr. Jale İnan, Türkiye’de modern hemşireliğin öncüsü Prof.Dr.Perihan Velioğlu, Sosyolog Mediha Esenel, Atatürk’ün çocukluk arkadaşı eğitimci Aziz Haydar hanım, edebiyatın önemli isimlerinden, okulun eski edebiyat hocalarından Reşat Nuri Güntekin de yer alıyor.
PROJEDE MEZUNLARIN İLHAM VERİCİ YAŞAM ÖYKÜLERİNE TEKNOLOJİDEN YARARLANARAK ULAŞILABİLİYOR
“Okulumuzda İz Bırakanlar” projesinin bir başka ilginç yönü ise teknolojiyi de kullanarak dersliklere adları verilen mezun ve öğretmenlerin yaşam öykülerini ulaşılabilir kılması.
Erenköy Kız Liseliler Derneği yönetim kurulu üyesi Dr. Elif Sungur da, derslik isimleri projesinde hem vefat etmiş mezunların, hem de kariyerini başarıyla sürdürmekte olan mezun kadınların ilham verici öykülerini EKL’li genç öğrencilerle paylaşmayı önemsediklerini ve bu nedenle teknolojik bir düzenleme yaparak yaşam öykülerinin QR kodlarla ilişkilendirildiğini belirtti.
Dersliklere yerleştirilen tabelalara bu QR kodların eklenmesiyle dersliğin kapısında tabeladan QR kod okutularak dersliğe adı verilen kişinin yaşam öyküsünü sesli olarak dinlemek ve video olarak görüntülemek de mümkün olacak.
DERSLİKLERE İSİMLERİ VERİLENLERİN YAŞAM ÖYKÜLERİ ÜNLÜLER TARAFINDAN SESLENDİRİLDİ
Erenköy Kız Liseliler Derneği yönetim kurulu üyelerinden Nursen Duraplı Sipahi’nin verdiği bilgiye göre, 54 derslik için derneğin mutfağında hazırlanan yaşam öyküleri EKL mezunu ünlü oyuncu ve sunucular tarafından seslendirildi.
Seslendirmeleri yapanlar arasında mezunlardan ünlü haber spikeri Şebnem Sunar Küçük, oyuncu ve seslendirme sanatçıları Mahperi Mertoğlu ve Aslı Duru, şarkılarıyla gönülleri fetheden BenDeniz de yer aldı.
LİSE TARİHİ ÇALIŞMALARI UZUN SÜREDİR DEVAM EDİYOR
Lisenin tarihi kimliği ve öncü mezunlara odaklanan çalışmalarına 2015’de başlayan Erenköy Kız Liseliler Derneği, 2016’da okul bahçesinde “100Yüze” adlı bir sergi açtı, 1000 kadar mezun bu sergiyi gezdi. Dernek 2017’de yine “100Yüze” konseptiyle eş editörlüklerini Dr. Hakan Aytekin ve EKL mezunu Dr. Elif Sungur’un yaptığı “Genç Fidanlar Bahçesi, Erenköy İnas Sultanisi’nden Erenköy Kız Lisesi’ne, 1916-2016” adlı kitapla lisenin kuruluş kutlamasını taçlandırdı, 2018’de Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde “Genç Fidanlar Bahçesi” adlı bir fotoğraf ve anı eşyaları sergisini, 5 Ocak 2019’da ise “ Erenköy Kız Lisesi’nin 102. Yılı: Bilime, Kültüre, Sanata Değer Katan 102 Öncü EKL’li Sergisi”ni Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde açtı.
İlk okul binası 1945’de bir yangınla yok olan Rıdvan İsmail Paşa köşkü olan Erenköy Kız Lisesi 1954’de ikinci okul binasında eğitime devam etti, 1977’de hizmete giren okul binasıyla birlikte bu bina da İstanbul Afet Yönetimi programı kapsamında deprem güvenliği olmaması nedeniyle 2019’da yıkıldı. Bir süre başka bir okulda misafir olarak eğitime devam eden lise 2021 Eylül’ünde İstanbul Valiliği İPKB koordinasyonunda inşa edilen modern kampüsüne taşınarak eğitime asli mekânında devam etti. 1945’te kurulan Erenköy Kız Liseliler Derneği ise lisenin tarihi misyonu ve nice başarılara imza atmış EKL’li kadınların yaktığı meşaleyi yaptığı projelerle ileriye taşımaya kararlı.
HABER : Ataner YÜCE
[TÜHA Haber Ajansı, 08 Aralık 2021]